Ajándék vásárlási tippek az ünnepekre

Ajándék vásárlási tippek az ünnepekre

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ajándék vásárlási tippek az ünnepekre

Most, hogy lassan minden az ünnepekről és az ajándékokról szól, nem árt átgondolni, hogy az év legnagyobb vásárlási lázában is hogyan maradhatunk tudatos vásárlók.

1. Minek örülne?

A vásárláskor az egyik legfontosabb szempont, hogy értelmes, használható ajándékot adjunk, aminek a megajándékozott tényleg örülni fog és ne csak pénzkidobás legyen a gesztusunk.
Ha olyat veszünk, amit utána a másik nem is használ, akkor valójában egy lomot vettünk, ráadásul könnyen lehet, hogy méregdrágán. Fontos ezért, hogy ha vagyunk vele olyan viszonyban, akkor kérdezzük meg, hogy minek örülne.
Ne szégyelljük elmondani, hogy mi tényleg egy értelmes dolgot szeretnénk adni neki, amivel nem csak letudjuk az ajándékozást, de ténylegesen örömet szerzünk neki. Valószínű, hogy már ezzel is kimutattuk a másik felé való figyelmünket, ami akár az ajándéknál is jobban eshet neki.

2. Ne tárgyat, élményt adjunk!

Ha nem tudunk igazán jó ajándékot választani, akkor ne akarjunk egy századik tárgyat adni, inkább adjunk élményt a másiknak. Ha ismerjük, akkor jól tudjuk, hogy minek örülne: egy koncertjegynek, vagy egy operaelőadásnak, egy vacsorameghívásnak egy extrább étterembe, esetleg egy utazásnak.
Ha programot adunk ajándékba, akkor lehetőleg két személyest adjunk, hogy tényleg élvezhesse az ajándékba kapott programot.

3. Vásárlási utalvány

Ha biztosra akarunk menni, akkor ajándékozzunk vásárlási utalványt. Ha még nem derült ki a másikról, akkor tudjuk meg, hogy melyik a kedvenc ruhaboltja, esetleg parfüm vagy cipő márkája, és vegyünk oda szóló ajándékutalványt.
Valószínűleg sokan jobban örülnek egy ilyen ajándéknak, mint egy láthatóan drága, de nekünk kevésbé tetsző ruhának vagy bármi másnak. Így megadjuk neki a választás élményét, de nem kényszerítjük rá a saját ízlésünket, ráadásul mi is nyugodtabbak leszünk, hiszen így biztosan azt választ majd, ami nagyon tetszik neki.

4. Csomagolás

Ha igazán trendi és egyben környezettudatos is akarsz lenni, akkor ne csomagold be az ajándékot. Mostanában nagyon helyesen divat lett a természetvédelem, és ha jobban belegondolunk, akkor tényleg felesleges rengeteg papír felhasználásával becsomagolni egy egyébként is szép dobozban lévő ajándékot. Ráadásul a csomagolást leszedjük, majd kidobjuk, így igazán kevés funciója lenne.
Ha szeretnénk mégis csomagolni, elegendő ha egy karácsonyos papírszatyorba tesszük az ajándékot, amelynek az ajándékozott még biztosan hasznát fogja venni máskor is.

5. Összeghatár

Sok családban megszokott, hogy megállapodnak egy összeghatárban, és azon az értéken vesznek ajándékot egymásnak.
Nagyon jó szokás, ha minden családtag egyetért a megvalósításában, ugyanis így nem csak a logikátlan túlköltekezést ússzuk meg, de a karácsonyfa alatt sem érezzük kényelmetlenül magunkat, ha a másik jóval nagyobb értékű dolgot ajándékoz nekük, mint amivel mi készültünk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást