Háztartás / Otthon

Ahogyan ultra-gyorsan leszedheted a jeget az autódról

Ahogyan ultra-gyorsan leszedheted a jeget az autódról

A hideg napokban sok autótulajdonos találkozik a jelenséggel, hogy az autóba ülve annyira lát ki, mint egy igluból – szinte semennyire. Jeget kapargatni egy szükséges rossz, enélkül a közeledés nem lenne biztonságos. Mutatjuk, hogyan csináld, hogy a lehető leggyorsabban és legkönnyebben túless rajta!

Amit ne csinálj:

Ne használj nem erre a célra kialakított eszközöket, például kést, kanalat, bankkártyát a jég eltávolítására! Egyrészt ezek eltörhetnek, tönkremehetnek, másrészt kárt tehetsz az autódban, legrosszabb esetben pedig akár magadban is. Ne önts forró vizet sem a jeges szélvédőre, ez szintén balesetveszélyes, ráadásul a hirtelen hőtágulás miatt az üveg meg is pattanhat, főleg ha valahol egy addig akár észre sem vett mikrosérülés van rajta.

via GIPHY

Ne végezz fél munkát: tudjuk, hogy senki sem szeret jeget kapargatni, de ha éppen csak egy kis lyukat vájsz az ablaküveget borító hó- és jégtáblába, akkor a látási viszonyok nem lesznek megfelelőek. Ha így vezetsz, akár meg is büntethetnek, de még rosszabb, hogy veszélyezteted a magad és a mások biztonságát, miközben közlekedsz.

Ha beindítod a motort, hogy az autó elkezdjen melegedni még indulás előtt, már ne hagyd magára a járművet! Akkor se, ha olyan helyen parkolsz, ahol biztos vagy benne, hogy nem lopják el, mert a beindított jármű már felelősséget kíván, oda kell figyelned rá, hogy biztosan ne okozzon balesetet.

Mit tegyél?

ratmaner/depositphotos.com

Néhány egyszerű lépést követve a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban távolíthatod el a jeget az autódról.

Melegítsd fel az autódat!

Mielőtt nekilátsz jeget vakarni, érdemes kicsit felmelegíteni az autót, hogy a jég olvadni kezdjen, és könnyebb legyen leszedni. Az amerikai közúti segélyszolgálat, az AAA azt javasolja, hogy indítsd be a motort, miközben a járműben ülsz, és állítsd a fűtést olvasztásra. Miközben így teszel, állítsd a fűtést a legmagasabb fokra, és ellenőrizd, hogy meleg levegő áramlik-e a szélvédőre. Ha bármilyen okból ott kell hagynod az autódat, akkor erre az időre mindenképpen kapcsold ki a motort.

Használj jégolvasztó spay-t!

A jégkaparó használata előtt fújj egy kevés jégolvasztó spray-t az üvegre, hogy a ráfagyott nedvesség könnyebben elválljon tőle. Ne használj erre a célra forró vizet! Nem csak az ablaküveg repedhet meg, de a nagy hidegben a forrásban lévő víz gyorsan lehűl és a szélvédőre fagy, amivel csak tovább rontod a helyzetedet, ráadásul akár az ablaktörlők is az üvegre fagyhatnak tőle. Vannak receptek saját jégolvasztó spray elkészítésére is, például a só és víz keveréke, fontos azonban tudni, hogy a só kárt tehet az autó festékrétegében, ha a karosszériára kerül.

Ha nem szeretnél fizetni a bolti termékekért, próbáld ki inkább egy rész víz és három rész ecet vagy az egy rész víz és két rész alkohol kombinációját, szóróflakonba töltve.

via GIPHY

Jöhet a jégkaparó!

Ha a ráfagyott havat és jeget fellazítottad, jöhet a jégkaparó! Szinte bármelyik barkácsboltban, benzinkúton kaphatsz ilyesmit, akár néhány száz forintért is. Fontos, hogy csak az autóüveg jégtelenítésére ajánlott kaparót használj, más éles tárgyak összekarcolhatják az üveget vagy sérülést okozhatnak. Végezz alapos munkát, hogy vezetés közben mindenhol kiláss!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást