Ahogy a szerelmet éreztetjük egymással – Te melyik szeretetnyelvet beszéled?

Ahogy a szerelmet éreztetjük egymással – Te melyik szeretetnyelvet beszéled?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ahogy a szerelmet éreztetjük egymással – Te melyik szeretetnyelvet beszéled?

Tudtad, hogy a világon ötféle szeretetnyelvet különböztetünk meg? A fogalom megalkotója, Gary Chapman úgy vélte, minden embernek van egy, amivel kifejezi az érzéseit, és ha egy kapcsolaton belül a két félnél ez nem egyezik meg, hosszú távon nem tudnak együtt maradni. De vajon nektek mi a szeretetnyelvetek?

Mi is az a szeretetnyelv?

A szakértő szerint minden embernek van egy szeretetnyelve, amin a leginkább ki tudja fejezni az érzéseit, és egy másodlagos, amit szintén gyakran használ.

Ha két olyan személy találkozik egymással, akiknél ez megegyezik, kialakul köztük a kommunikáció, majd a szerelem is.

Chapman úgy vélte, hogy a kapcsolatokon belüli félreértések, csalódások mind azért alakulnak ki, mert a felek nem egymás szeretetnyelvén beszélnek, nem tudják igazán megérinteni a másik lelkét; mintha az egyikük angolul, a másikuk pedig németül beszélne, és egyszerűen nem tudják lefordítani a szavakat.

Ezért fontos, hogy olyan partnert találjunk, akivel ugyanúgy fejezzük ki az érzéseinket. Nézzük csak, milyen szeretetnyelveket különböztetünk meg!

Elismerő szavak

Akik ezt a nyelvet beszélik, leginkább szavakkal fejezik ki, milyen érzések kavarognak bennük, és ugyanezt várják el a másik féltől is.

Ők azok, akiknek mindennél többet jelent egy “szeretlek”, és a bókokat nem csak megköszönik, hanem meg is jegyzik. Ha boldogok, azt nem tartják magukban, hanem ténylegesen ki is mondják, hogy a másikkal is éreztessék ezt.

Számukra a szavak a legértékesebbek, épp ezért, ha a partnerük elfogadhatatlan stílusban beszél velük, vagy sértő kifejezéseket használ, az mély sebeket hagy bennük.

 

Minőségi idő

Akinek az a legfontosabb egy párkapcsolatban, hogy valódi, minőségi időt töltsön el a párjával, az ezt a nyelvet beszéli. Neki szüksége van a kizárólagos figyelemre, amikor a szerelme csakis vele foglalkozik, és nem a tévét nézi közben.

Cserébe ő ugyanezzel a módszerrel érezteti a másik féllel, hogy tényleg fontos neki. Nem könnyű mindig neki szegezni a figyelmet, de ha képesek erre a párjával, akkor nagyon boldogok lehetnek.

Ezért viseli meg annyira, ha egy tervezett randevút eltolnak, vagy beszélgetés közben egyáltalán nem figyelnek oda a mondanivalójára.

Ajándékozás

Van, akinek a szeretetnyelve az ajándékozásban merül ki, de ezt ne tévesszük össze az anyagiassággal! Ennek a személynek igazából nem maga a tárgy számít, hanem az, hogy mennyi odafigyelés és utánajárás van a meglepetések mögött.

Akinek ez fontos, az egy jól megválasztott ajándéktól érzi igazán, hogy azt is megjegyzi a párja, amit csak futólag említett meg.

A kedvenc csokoládéja várja az asztalon, vagy egy olyan mozifilmre viszik el, amit már régóta várt. Épp ezért, egy elfelejtett születésnap, évforduló, vagy egy sarki boltban vett last minute ajándék nagy csalódás számára.

Szívességek

Van, akinek semmi sem mondja jobban azt, hogy “szeretlek”, mint ha segítséget kap a párjától.

Ennek a nyelvnek a beszélői nagyra értékelik, ha a partnerünk olyan cselekedetet hajt végre, ami megkönnyíti az életüket.

Ez sokszor olyan apróságokban merül ki, mint a délutáni bevásárlás, vagy a lakás kitakarítása. “Hagyd csak, majd én megcsinálom” – a mondat, amitől igazán szeretetet érez a szívében ez a személy.

Neki az esik igazán rosszul, ha a párja lusta, még több munkát csinál csak, vagy megszegi az ígéreteit.

Testi érintés

Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, annak kétség kívül az érintések jelentik a legtöbbet, és ez nem csak a szexuális együttlétekben merül ki.

Ő az, aki gyakran ölelgeti a párját, kedvesen megérinti az arcát, és az utcán sétálva megfogja a kezét; a partnere nem véletlenül tartja nagyon bújósnak.

Neki az jelenti az igazi szerelmet és törődést, ha fizikailag, gyengéden hozzáérnek, hiszen így érzi igazán az összetartozást. Ennek hiánya, vagy ha fizikai fájdalmat okoznak neki, elviselhetetlen számára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást