<div>„Nem adjuk fel!” – Különleges kávézó nyílik Budapesten</div>

<div>„Nem adjuk fel!” – Különleges kávézó nyílik Budapesten</div>

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / <div>“Nem adjuk fel!” – Különleges kávézó nyílik Budapesten</div>

Hamarosan megnyitja kapuit a Nem Adom Fel Cafe & Bar, Magyarország első olyan vendéglátóhelye, ahol szinte csak fogyatékossággal élő emberek dolgoznak.

A nyitás előtti próbák egyikére a Családi Lap is ellátogatott.

A Down Alapítvány XI. kerületi napközi otthonában járunk, itt készült fel az  utóbbi néhány hónapban az a csapatnyi fiatal, akik a Nem Adom Fel Kávézó személyzetét alkotják.

Az utolsó próbák egyikének napján már reggel 9-kor nagy a zsúfoltság az otthon étkezőjében, olyan is volt, aki fél órával korábban megérkezett, nehogy lemaradjon a gyakorlásról. Ez a lelkesedés egyébként is jellemző a társaságra. 

Első körben az autizmussal élő Robit választják ki arra a feladatra, hogy legyen a pincér. Nem kell kétszer kérni, azonnal felpattan, hogy elfoglalja helyét a teremben. De ami a legfontosabb: gyorsan belebújik a munkaruhájába, a Nem Adom Fel Cafe & Bar logóval díszített pólójába.

Jó napot kívánunk!

A Nem Adom Fel Alapítvány munkatársai régóta szerettek volna egy bázist, egy olyan központi irodát kialakítani, ahol összegyűlhetnek a tagok, programokat szervezhetnek, vagy ahol a Nemadomfel zenekar próbálhat. Ehhez nemrég találták meg a tökéletes helyszínt, a körülbelül 430 négyzetméteres, VIII. kerületi ingatlant, amely azonban túl nagy lett volna ahhoz, hogy kizárólag irodaként működtessék. Adódott tehát a lehetőség, hogy valóra váltsák másik régi nagy álmukat, és a terem felében létrehozzanak egy olyan vendéglátóhelyet, ahol az alapítvány támogatottjainak munkalehetőséget tudnak biztosítani. Az ingatlant a Nem Adom Fel Alapítvány az NRSZH munkahelyteremtő támogatásával vette saját birtokba. A vendéglátóegység a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet által nyert TÁMOP 2.4.3. pályázat támogatása által jött létre, az Európai Unió és a magyar kormány finanszírozásával.

Kép forrása: Facebook, Nem Adom Fel Cafe & Bar

Az ötletet nagy lelkesedés fogadta, az első állásinterjúra csaknem százan jelentkeztek. Közülük háromfordulós castingon választották ki a legideálisabb munkatársakat. Mivel a munkával járó feladatokat sok gyakorlással el lehet sajátítani, ezért a legfontosabb kritérium a modor és a megfelelő hozzáállás volt, illetve hogy a jelentkező mennyire jó csapatjátékos. Végül elég hamar megszületett a döntés, hogy ki lesz az a huszonhét ember, aki magára öltheti a Nem Adom Fel Kávézó formaruháját, az egyelőre háromfős segítő személyzettel kiegészülve pedig összesen harmincan állnak majd a vendégek rendelkezésére.

– „Nem csoda, hogy nagyon lelkesek, hiszen ezeknek a fiataloknak a nyolcvan százaléka most fog először fizetésért dolgozni.” – mondja Csorba Nóra, a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet munkatársa, aki maga is beáll a pultba segíteni.

Tessék a pulthoz fáradni!

A csapatnak van Down-szindrómával élő, kerekesszékes, látás- és hallássérült tagja, ezért nagyon figyelnek arra, hogy senkit ne terheljenek túl. A kávézó hétfőtől csütörtökig 7–20-ig, pénteken 7–22-ig, szombaton 14–22-ig tart nyitva. 

Mindenki napi négyórás, váltott műszakokban dolgozik, négyen a konyhában sürgölődnek, két ember a pultban figyel, és három-négy felszolgáló szervíroz, nekik tizenkét asztalra kell odafigyelniük. Ebben egy különleges jelrendszer lesz a segítségükre: a pultnál rendeléskor a vendégek egy kártyát kapnak, amelyet az asztalukon kell elhelyezniük, ez alapján fogja tudni a felszolgáló személyzet, hogy melyik asztalhoz melyik rendelés tartozik. Tehát senki ne lepődjön meg, hogyha a köszöntés után azt az instrukciót kapja az egyik pincértől, hogy „legyen szíves a pulthoz fáradni”, ugyanis rendelni és fizetni is csak ott tudunk.

A teljes cikket a Családi Lap 2016 januári számában olvashatod el!

Szerző: Iliás-Nagy Katalin

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást