A toxikus barátok ismérve: sokszor észre sem vesszük, ez milyen hatással lehet ránk

A toxikus barátok ismérve: sokszor észre sem vesszük, ez milyen hatással lehet ránk

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A toxikus barátok ismérve: sokszor észre sem vesszük, ez milyen hatással lehet ránk

Amikor a legjobb barátnőddel sülve-főve együtt vagytok, eszedbe sem jut, hogy akár mérgezővé is válhat a barátságotok. Sokszor ez fokozatosan történik meg, és csak akkor veszed észre, mennyire rossz hatással volt rád a kapcsolatotok, amikor már nem is beszéltek egymással. Egy ilyen barátság viszont komolyan befolyásolhat téged is, ezért ha ráismersz valakire az alábbi listában, érdemes lenne átgondolnod, tényleg a barátodnak nevezheted-e őt!

Alacsonyabb önbizalom

Ha egy barátod miatt azt kezded érezni, hogy te nem vagy elég szép, vicces és okos, akkor nagy az esélye annak, hogy nem veled van a baj.

Mindig oka van annak, hogy ezek az érzések megjelennek, a kérdés már csak az, hogy mi.

Ha a barátnőd mindig elnyom téged a társaságokban, nem csoda, hogy szürke kisegérnek érzed magad mellette.

Esetleg őszinteségre hivatkozva folyton kritizálja a frizurádat vagy az öltözködésedet? Egy igaz barát nem akarja megmondani neked, ki legyél, pláne nem megbántani téged! Valószínű, hogy titkon magával nincs megelégedve, és úgy próbálja javítani az önbizalmát, hogy közben lerombolja a tiédet.

A gond csak az, hogy ez később, a barátságotok megszűnését követően is hatással lesz rád, és továbbra sem leszel elég magabiztos.

Nem támogatja a vágyaidat

Egy igaz barát meghallgat téged, és támogat abban, hogy sikerüljön elérned a céljaidat. Hogy megszerezd az álomállást, hogy összejöjjön a randi azzal a sráccal; egy toxikus barátságban viszont ezt nem érzed.

Ebben az esetben a “barátod” szinte oda sem figyel arra, amit mondasz, ha pedig mégis, csak a negatívumokat próbálja kiemelni. Nem örül együtt veled a sikerednek, sőt, ha valami klassz dolog történik az életedben, rögtön magát kezdi el sajnálni.

Tegyük fel, hogy összejöttél a sráccal, akiért már hónapok óta oda vagy.

Ilyenkor ez a személy ahelyett, hogy boldog lenne, inkább elkezd panaszkodni azért, hogy ő még mindig szingli, és senkit sem talál.

Ez egyértelműen az önzőség jele!

A gond az, hogy a viselkedésével még benned ébreszt bűntudatot, és rosszul érzed magad a sikerek miatt.

Később már ezért el sem mered mondani másoknak, ha jó dolog történik veled!

Visszajut a pletyka

Mindenki szokott pletykálni, nemtől és életkortól függetlenül. Azonban az elég nagy intő jel, ha egy barátod a hátad mögött beszél rólad!

Ha visszajut hozzád a pletyka, amit rólad terjeszt másoknak, esetleg megtudod, hogy egy bizalmas titkodat tovább adta, szinte biztos, hogy nincs keresni valója az életedben.

A jó barátok tiszteletben tartják egymást, és senkinek sem fecsegnek bizalmas infókról, hiszen a tisztelet és a bizalom a legfontosabb. Akinek ez nem jelent semmit, és szimplán azért, hogy jó pontot szerezzen egy harmadik félnél, kiadja a titkaidat, egyszerűen nem barát!

Ennek viszont az a káros következménye rád nézve, hogy a rossz tapasztalat miatt nehezen nyílsz meg ismét mások előtt, mert félsz, hogy legközelebb megint elárulnak majd.

Nem csak a barátságaidban, de a szerelmi életedben egyaránt.

Tönkretett kapcsolat

A toxikus barát ismérve, hogy a párodat biztosan ki nem állhatja, noha valójában nincs rá oka.

A srác mindig kedves vele, jól bánik veled, ráadásul vicces és okos, de a barátnőd akkor is csak a rossz dolgokat keresi benne. Egy ilyen személyt nem érdekli az, hogy te mennyire vagy boldog a pasival; őt csak az foglalkoztatja, hogy visszakapjon téged, és ismét együtt legyetek szinglik.

Ezért aztán állandóan kritizálja a srácot, nem figyel oda arra, ha mesélsz neki valamit a kapcsolatotokról, és az első vitátoknál azt tanácsolja, hogy szakíts vele azonnal.

Mivel bízol benne, ezért észre sem veszed, hogy milyen taktikát folytat ellened, csak azon kapod magad, hogy már több kapcsolatod is tönkrement, de az okát nem igazán tudod.

Ennek az a hátránya, hogy ha ő talál magának párt, szinte biztos, hogy azonnal háttérbe szorítja a barátságotokat, és nem foglalkozik azzal, hogy egyedül hagyott téged.

A barátságok fontosak, de van, amikor a kapcsolatod az első!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást