Nyáron a krémes, émelyítően édes sütemény helyett a legtöbben szívesebben elkanalazunk egy finom fagyit vagy jégkrémet. Ha van egy jó turmixod, vagy akár botmixered, ezeket a desszerteket akár saját magadnak is elkészítheted otthon. Most megmutatjuk neked, hogyan készíthetsz fagyit fagyasztott gyümölcsből, joghurtos vagy tejszínes változatban, vagy akár sorbet-et. A receptekbe szinte bármilyen gyümölcsöt behelyettesíthetsz.
Fagyi fagyasztott gyümölcsből
Hozzávalók:
- 1 banán,
- 2-3 csésze fagyasztott gyümölcs (magozva),
- 3 evőkanál méz,
- 1 teáskanál vanília aroma.
Elkészítés: A fagyasztott gyümölcsöt csészénként öntsd a turmixba, és turmixold össze úgy, hogy minden csésze után egy harmad banánt is beledarabolsz. Ha az összes gyümölcs bele került, add a vaníliát és a mézet is a turmixhoz, és keverd simára. Ha túl sűrűnek érzed a keveréket, adj hozzá egy kevés tejet vagy magtejet is. Ezután azonnal tálalhatod is!
Fagyasztott gyümölcsöt nem csak a boltban vásárolhatsz, szinte bármilyen gyümölcsöt lefagyaszthatsz te is, ha szépen meghámozod és apró kockákra vágod, míg a cseresznyét, barackot, stb. kimagozva teszed dobozokba a fagyasztóba. Próbáld ki ezt a fagyit bogyós gyümölcsökkel, esetleg egy mangós-ananászos trópusi mixet készíts, de ha csak epret vagy áfonyát használsz, úgy is isteni lesz!
Fagyasztott joghurt
Hozzávalók:
- 3 csésze görög joghurt,
- 2 teáskanál vanília aroma,
- 1 csipet só,
- ½ csésze juharszirup vagy ¼ csésze méz.
Elkészítés: Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, majd egy fagyasztható műanyagdobozban fagyaszd le. Nagyjából 4-5 óra múlva vedd ki a fagyasztóból és keverd át turmixgéppel, majd tedd vissza még 20-30 percre a fagyasztóba, mielőtt fogyasztanád. A vaníliás alapreceptet kombinálhatod bármilyen friss gyümölccsel, ekkor turmixgépben készítsd el az alapkeveréket. A gyümölcsöt használhatod toppingnak is, ebben az esetben tálalás előtt kell az apróra kockázott gyümölcsöt a fagyasztott joghurt tetejére tenned.
Tejszínes jégkrém
Hozzávalók:
- 2 csésze tejszín,
- 30 dkg gyümölcs,
- 2 teáskanál vanília aroma,
- 1 csipet só,
- 3 tojássárgája,
- ½ csésze méz.
Elkészítés: Az összes hozzávalót keverd össze egy turmixban, hogy egynemű masszát kapj, majd kanalazd át egy műanyag edénybe, ami fagyasztható. Tedd a fagyasztóba, majd 45 perc múlva keverd jól át egy spatulával, ezután pedig tedd vissza. Félóránként nézz rá és keverd át, amíg elég fagyos nem lesz a fagyid. Ha a spatulával nem elég átkeverned, használhatsz egy botmixert is.
Sorbet
Hozzávalók:
- 1,5 csésze víz,
- ½ csésze gyümölcs püré,
- 2 csésze cukor,
- 2 csésze citromlé.
Elkészítés: A cukrot keverd simára a citromlével és a vízzel, majd add hozzá a gyümölcspürét. Ha jól elkeverted, tedd egy fagyasztható műanyag tálba, és tedd a fagyasztóba. A kívánt állag eléréséig fél óránként rá kell nézned a sorbet-re, és egy villával simára keverned. Ha összeállt a fagyasztóba, tálalhatod is! A sorbet is készülhet bármilyen gyümölcs felhasználásával – a gyümölcsöt érdemes kisebb darabokra vágnod, majd a turmixban vagy egy botmixer segítségével készíthetsz belőle pürét, amit használhatsz a sorbet-hez.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!