Otthon / Utazás

A legeldugottabb horvát tengerpartok, ahol kettesben lehetsz a természettel

A legeldugottabb horvát tengerpartok, ahol kettesben lehetsz a természettel

A meseszép Horvátország nem véletlenül a magyarok egyik kedvenc üdülőhelye: közel van, napsütéses, megfizethető és gyönyörű. De ha már kissé unod, hogy a strandlepedő-szomszédod az osztálytársad általánosból, a fagylaltosnál meg Józsi bácsi áll mögötted a földszint négyből, akkor keresd fel ezeket a legalább olyan pazar, de kevésbé ismert partszakaszokat!

Sakarun strand

Gazdag növényzettel körülölelt, kristálytiszta vizű tengerpart – kell ennél több?

A közeli fenyvesek szinte hívogatnak a kirándulásra, a sekély víz pedig tökéletessé teszi a helyszínt a kisgyerekkel pancsoló családok számára.

A 800 méteres partszakasz Dugi Otok északi részén terül el, és Horvátország egyik legszebb és legkevésbé ismert strandjaként tartják számon.

Palagruza

Palagruza a szárazföldtől legtávolabb eső horvát sziget, mégis megéri felkeresni, mert a sziklás partvidék nem csak eldugott strandokat, de páratlan látképet is kínál.

Splittől 124 km-re délre, az olaszországi Pescara várostól pedig 168 km-re északra, az Adriai-tenger közepén számos mediterrán növény és különleges, helyi állatfaj él, de maga a sziget egyébként lakatlan.

Palagruzának két strandja van, az északi részén fekvő Stara Vlaka-öböl, a másik pedig a Veli Žal, vagyis a “Déli arany” part.

A közepén álló világítótornyot még 1875-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia idején építették, ezt is érdemes felkeresni, de nem csak a csúcson, a mélyben is van látnivaló: a tenger élővilága itt rendkívül gazdag, ezért a sziget környéke különösen alkalmas a búvárkodásra.

 

Stiniva-öböl

A Vis szigetéről elérhető kis öböl igazi elhagyatott paradicsom, pedig még Európa legszebb strandjának is megválasztották – valószínű, hogy ez után már nem lesz olyan elhagyatott, és egyre többen veszik a fáradtságot, hogy felkeressék, de talán még van egy-két szezon, amikor a csendes kis partszakasz kevésbé lesz nyüzsgő a környező, turisták által előnyben részesített helyekhez képest.

A mesebeli kis öblöt meredek sziklafalak ölelik körül, és rejtik el a külvilág szeme elől.

Partja homokos, vize kristálytiszta, és bár megközelítése nem a legegyszerűbb – Vis szigetére Splitről két órás kompúttal juthatunk el, és innen kell még tovább haladni az öbölhöz – biztosak vagyunk benne, hogy aki élőben is látta már a partot, kárpótolva érezte magát az utazás kényelmetlenségeiért.

Lopud-sziget

Lopud szigetére a dubrovniki arisztokrácia a 17. században szívesen látogatott el egy-egy hétvégi kiruccanás erejéig, de csak nemrégiben kezdték el újra felfedezni a helyi és külföldi turisták a környék szépségeit.

Ennek köszönhetően a partok még nyugodalmasabbak, a régi, elefántcsontszínű kúriákkal pettyezett, mindössze 5 négyzetkilométeres szigetnek csak 200 lakosa van.

Túl sok programot így nem kínál a sziget, de ami azt illeti, erre nincs is szükség: elvégre itt van a strand, lehet olvasgatni a ciprusok és a pálmafák árnyékában, vagy körbejárni a kis földdarabot, és az ember máris úgy érzi, jobban nem is telhetett volna a nyaralása.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást