Medencézés otthon: hasznos tippek, ha korlátozottak a lehetőségeid

Medencézés otthon: hasznos tippek, ha korlátozottak a lehetőségeid

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Medencézés otthon: hasznos tippek, ha korlátozottak a lehetőségeid

Tombol a kánikula, de nem szeretnél több ezer forintot strandbelépőre költeni, és a tömegre sem vágysz annyira? Jó hírünk van, nem kell mindenáron a négy fal között olvadoznod, hiszen kiváló lehetőség kínálkozik a felfrissülésre a kertedben, de még az erkélyeden is!

Így medencézz, ha alig van helyed

Nem mindenki lakik olyan családi házban, ahol a kertben elférne egy méretes úszómedence, aminek ráadásul a megépítése sem két forint, úgyhogy egyáltalán nem könnyű egyik pillanatról a másikra medencét varázsolni az otthonodba. Vagy mégis?

Az igazság az, hogy nem feltétlenül lehetetlen még a tizediken sem a felfrissülés, bár ebben az esetben nyilván korlátozottak a lehetőségeid. Cserébe viszont igen olcsón megúszhatod a pancsolót, amit nem csupán a gyerekek, hanem te is élvezhetsz.

Hogy mi kell ehhez? Két-háromezer forint körül tudsz venni egy aprócska, felfújható medencét, amibe csupán néhány vödörnyi vízre lesz szükséged. Ebben a mini medencében általában csak egyedül férsz el, de zárt lakásban, kisebb erkélyen ritkán van másra lehetőség.

Ne becsüld alá ezt az alternatívát, hiszen a napsütötte teraszon a vízben ücsörögve, koktélt szürcsölgetve csodás lesz az élmény!

Nagyobb medence a kertben

Amennyiben van elég helyed a kertben, mindenképpen megéri felállítanod egy puhafalú medencét, amihez már egész kedvező áron hozzá lehet jutni.

Ezekbe általában négy-ötszáz liter víz, és körülbelül öt ember fér el. Persze úszni nem lehet benne, de a gyermekek kedvükre pancsolhatnak, ti pedig pillanatok alatt felfrissülhettek a kánikulában.

Nincs útiköltség, dugóban araszolás, tömeg, ráadásul a hűtőtök is csak pár méterre lesz tőletek.

A kényelem tehát adott, miközben több ponton is spóroltatok.

Ami a vizet illeti, tény, hogy meglehetősen gyakran, hetente-kéthetente kell cserélni, de ha vigyáztok a tisztán tartására, akár hosszabb ideig is élvezhetitek a medencét egy feltöltéssel.

Beépített medence

A felfújható medence – akár a teraszon, akár a kertben kerül felállításra – tökéletes társad lehet a lustálkodós délutánokon.

Mivel kedvező áron tudod megvenni, és még olcsóbban fenntartani, valószínűleg imádni fogod.

Ennél már jóval komolyabb beruházást igényelnek a különféle beépített medencék, illetve azok a változatok, amelyekbe több ezer liter víz szükséges.

Ezekben már tudsz úszni is, de a kialakításuk, fenntartásuk és tisztításuk sem éppen pénztárcabarát, a vásárlást tehát érdemes alaposan megfontolnod

Kiadások a medencékhez

A valamirevaló vízforgatók legalább harmincezer forintba kerülnek, és a határ a csillagos ég. Mégis nélkülözhetetlenek, ha nagyobb medencét szeretnél, hiszen segítségükkel elegendő lehet csupán egyszer feltölteni a medencét nyár elején.

Egy medence porszívóval pedig tökéletesen tisztán tarthatod a csobbanót.

Emellett fontos kérdés a vegyszerezés, ami létfontosságú, ha nem akarod hetente frissíteni a vizet.

Nem csupán a rovarok lubickolnak előszeretettel az állott vízben, hanem különféle algák is könnyen megtelepedhetnek benne.

Ezt kiküszöbölendő vásárolhatsz speciális termékeket, amikkel megfelelő szinten tarthatod a víz pH-értéket, továbbá megelőzheted a kellemetlen problémákat. 

Hogyan tartsd tisztán a pancsolót?

Amennyiben csak kerti, vagy éppen teraszra való pancsolót engedhetsz meg magadnak, úgy nem kell számolnod a vízforgató költségeivel, viszont ajánlatos gyakrabban frissítened a vizet.

Az egészen aprócska, csupán néhány litert igénylő medencékben akár minden alkalommal cserélheted a vizet, a régit kiöntheted a fűre, vagy ellocsolhatod.

A több száz literes, de még mindig kisméretűnek számító medence vízét használhatod néhány hétig, de mindenképp takard le éjszakára, hiszen így sokkal kevesebb por és rovar kerül bele.

Algaölőt és klórtablettát is érdemes vásárolnod, mert ezek nem kerülnek sokba, de segítenek megőrizni a víz tisztaságát.

Emellett érdemes beszerezned egy pH-mérőt is, amivel rendszeresen ellenőrizheted a medence vízét, és ha az eltér az ideális tartománytól, biztosan tudhatod, hogy itt az ideje a cserének.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!