A kedvenc szettjeink egy állásinterjúra

A kedvenc szettjeink egy állásinterjúra

Címlap / Stílus / Divat / A kedvenc szettjeink egy állásinterjúra

Egy állásinterjú mindig vékony jég: izgulsz, nem tudod, mire számíts, azt pedig végképp nem, hogy mit vegyél fel. Szoknya vagy nadrág, térdig érő, rövid vagy szűk fazon? Mivel nagyon fontos az első benyomás, ezért egyáltalán nem mindegy, mi mellett döntesz. Éppen ezért készültünk egy kis inspirációval, és hoztunk néhány olyan szettet, amiben magabiztosan indulhatsz el az interjúra!

Alapszabályok

Biztos sok szabályt hallottál már azzal kapcsolatban, mit érdemes és mit nem illik viselni egy állásinterjún. Bár valóban van néhány aranyérvényű tipp, mi mégis azt mondjuk, hogy ezek a sztenderd szabályok változhatnak attól függően, milyen munkára, milyen céghez jelentkezel.

Sokat segíthet, ha ismersz valakit annál a cégnél vagy legalább abban az iparágban, ahova mennél, hiszen ő praktikus tanácsokkal láthat eltéged az interjú előtt. Hidd el, nem ciki megkérdezni, hogy ők miben járnak nap mint nap dolgozni, és mit javasol számodra! Ha szerencséd van, még a HR-est is ismeri, így megsúghatja azokat a kis trükköket, amikkel elkerülhetsz egy balszerencsés interjút.

Mindenki ítél a külső alapján, még akkor is, ha nem vallja be magának – egy állásinterjún ez hatványozottan működik. Ha teljesen tanácstalan vagy, akkor azt javasoljuk, hogy maradj a klasszikusoknál, és kerüld el a következőket:

Szakadt farmer:

Ami egy fesztiválra vagy a hétköznapokra szuper viselet, az nem biztos, hogy erre az alkalomra is megfelel majd. Szerintünk még akkor sem érdemes megkockáztatnod a dolgot, ha egy lazább állásra jelentkezel.

Szűk, rövid szoknya, kivágott, átlátszó felső:

Ha nő interjúztat, akkor azért ne, ha pedig férfi, akkor azért ne. Te sem szeretnéd, hogy a külsőd miatt vegyenek fel (vagy épp ne vegyenek fel) egy munkára, és ne azért, ami belül van.

Túl sok smink, hangsúlyos kiegészítők:

Azt tanácsoljuk, hogy a teljes sminket inkább tartogasd a szombat esti bulira, az interjúra elég, ha nagyon visszafogottan sminkeled magad. A parfümöt se vidd túlzásba, hiszen biztosan nem akarod, hogy a beszélgetés közben az interjúztató csak erre tudjon koncentrálni!

Az ékszerek, a táskád vagy az órád is sokat elárul rólad, így mindenképp olyat válassz, ami a kívánt üzenetet közvetíti rólad.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Színek

A különböző színek más és más érzéseket váltanak ki mindenkiből. Szakértők szerint a kék mindig jó választás egy állásinterjú esetében, hiszen ez a szín tudat alatt hitelességet, magabiztosságot és szavahihetőséget sugall. Bár a barna szín is megbízhatóságra utal, mégsem javasoljuk, hogy egy barna szettet válassz, hiszen ez divatjamúlt és talán túl egyszerű benyomást kelthet. A pasztell színekkel nem igazán lőhetsz mellé, hiszen ezek általában nyugtató hatásúak, és egy ilyen szettben garantáltan rendezett lesz a megjelenésed.

Tipp: Kerüld a nagyon harsány színeket – piros, pink, narancssárga, lila – az outfitedben, mert ezek elvonhatják a figyelmet az interjún a fontosabb dolgokról!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ismerd a közönséged

Az általános szabályok mellett azt is figyelembe kell venned a szetted kiválasztásánál, hogy milyen állásra jelentkezel. Lehet, hogy ez elsőre kicsit furcsán hangzik, de hidd el, nagyon fontos! Nem biztos, hogy jó döntés, ha a szürke zakó-fehér ing-szoknya kombinációt veszed fel minden típusú állásinterjúra.

Kreatív állások:

Ha kreatív állásra jelentkezel, például szövegírónak, fotósnak, art directornak, vagy a filmes, illetve reklám szakmában valamilyen pozícióra, akkor azt javasoljuk, az outfited valahogyan mindenképp tükrözze a személyiséged. Itt tehát nem jó döntés egy visszafogott, semleges ruha, de azért ne ess át a ló másik oldalára se, a kiegészítőket semmiképp ne vidd túlzásba!

Irodai állások:

Pénzügyi, jogi, ingatlanos, marketing vagy banki állások esetén fontos, hogy a formális és a business casual keretein belül maradj. Mindig jobb, ha egy picit inkább túlöltözött vagy, mint alulöltözött, úgyhogy egy visszafogott, zárt magassarkú és egy zakós, inges kombináció biztosan tökéletes lesz.

Ha inkább a lazább vonalat képviselnéd, akkor választhatsz egy bővebb blúzt vagy egy sötét szoknyát – nem feltétlenül kell a legszebb kosztümödben feszengened.

Divattal kapcsolatos állások:

Bár minden állás esetén fontos, hogy az első benyomás a lehető legjobb legyen rólad, azaz a ruháid és a teljes megjelenésed valamennyire tükrözze a személyiséged, ez talán a divatiparban még hangsúlyosabb szerepet kap. Ebben az esetben az a legfőbb tanácsunk, hogy ne vidd túlzásba annak hangsúlyozását, hogy te mennyire értesz a divathoz, hiszen így a ruháiddaltúlságosan elvonod a figyelmet magadról.

Ha olyan állásra jelentkezel, ahol lazább a környezet és nem kell szigorúan betartani a business dress code-ot, akkor azt javasoljuk, egy sötét farmert és egy elegánsabb inget vagy blúzt válassz, amit egycsinos cipővel, egy visszafogott táskával és néhány letisztult kiegészítővel tehetsz egyedibbé.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!