Ezzel a tésztával készíthetsz belőle kekszet, karácsonyi díszeket, mázeskalács házikót vagy bármi mást!
Hozzávalók 15-20 kekszhez
– 350g sima liszt
– 1 teáskanál őrölt gyömbér
– 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
– 1/2 teáskanál őrölt fahéj
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 100g vaj
– 175g finom barna cukor
– 1 tojás
– 4 evőkanál cukorszirup vagy méz
Elkészítése
1. Keverjük össze a lisztet, fűszereket és a szódabikarbónát (száraz összetevőket).
2. Morzsoljuk bele a vajat a száraz összetevkbe, amíg zsemlemorzsa állagúvá nem válik.
3. Adjuk hozzá a cukrot.
4. Egy másik tálba keverjük össze a tojást, mézet (cukorszirupot), majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat.
5. Gyúrjuk összeálló tésztává. Terítsük ki egy lisztezett felületre és gyúrjuk 1-2 percig simára.
6. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
7. A tésztát nyújtsd ki vékonyra (kb. 5 mm-re) és vágj ki belőle különböző formákat vágó segítségével. Ha fel szeretnéd fűzni fenyőfadísznek, akkor lyukaszd ki a tetejüket fogpiszkálóval.
8. Fektesd a kekszeket egy kikent tepsibe (vagy sütőpapírra) és süsd 10-15 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
9. Ha összeforrt a lyuk a tetején, akkor lyukaszd ki újra. Díszítsd.
Tippek a díszítéshez:
1. Díszítheted apró cukorkákkal, magvakkal, cukor-gyöngyökkel, amelyeket tojásfehérjével ragaszthatsz a tésztára.
2. Különösen jól mutat a fehér/fekete csokoládéval díszített mézeskalács is. Fontos, hogy csak a kihűlt tésztát díszítsd.
3. A cukorírót a kövekező képpen készítheted el:
– 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot és néhány csepp citromlevet. Ételszínezékkel is színezheted a mázat.
– a cukormázat jól keverd össze, majd amikor jó író állaga lesz, akkor helyezd egy műanyag zacskóba, aminek a sarkát kicsit levágtad, csavard össze a zacskó száját szorosan, majd kedved szerint díszítsd vele a mézeskalácsokat.
– ha kész, hagyd megszáradni