A leggyakoribb párkapcsolati konfliktusok

A leggyakoribb párkapcsolati konfliktusok

Címlap / Szerelem / A leggyakoribb párkapcsolati konfliktusok

Mindig egyszerűbb a problémákra időben felkészülni, hiszen így van rá esély, hogy rögvest lépni tudjunk, ha sajnálatos módon felütik a fejüket. Természetesen nem szerencsés azt „várni”, mikor romlik el valami, de a gyakori párkapcsolati konfliktusok – legalábbis időszakosan – kivédhetetlenek.

A rossz munkamegosztás

Még manapság is él az a tévhit a férfiakban és a nőkben egyaránt, hogy a gyengébbik nemnek kell ellátnia az otthon felmerülő feladatokat.

Ezzel csak az a gond, hogy napjainkban egyáltalán nem igaz, hogy kizárólag a férfiak a pénzkeresők, a nők is ugyanúgy dolgoznak. Így aztán nem várható el tőlük, hogy segítség nélkül minden megoldjanak.

Persze, nehéz a váltás, hiszen sok esetben a szülők még inkább a régi elveket vallották (de legalábbis más körülmények között gyakorolták), tehát lényegében az ő példájuktól kell elvonatkoztatni. 

Sok nő fél attól, hogy nem jó háziasszony, és ezt még inkább megerősíti magában, ha alkalmanként megkéri a férfit arra, hogy teregessen ki, vagy éppen mosogasson el. Más kérdés, mennyire jó az a kapcsolat, amelyikben a segítségnyújtást a férfi észre sem veszi, vagy elutasítja…

A figyelem hiánya

Ez a pont általában nagyobb arányban igaz a férfiakra, ők hajlamosabbak csak tettetni a figyelmet, miközben valahol máshol járnak.

Sajnos emiatt gyakran indulnak el a konfliktusok, hiszen a nő megsértődik, mire a férfi felcukkolja magát, és máris tönkrement a csodásnak ígérkező este.

A férfiaknak el kellene fogadniuk, hogy a nők szeretnek beszélni, szívesen körbejárják a gondokat, de mindezt csak azért teszik, hogy a másik fél jobban belelátasson az adott szituációba.

A nőknek pedig fel kellene ismerni, hogy a meccs közepe nem alkalmas a hétköznapi gondok ecsetelésére, és előbb meg kell nyerni a férfi figyelmét, csak utána lehet vele komoly dolgokról beszélgetni.

Ez egy kis „pluszmunkát” igényel, de ha az extra energiabefeketedéssel meg lehet előzni a veszekedést, akkor megéri.

Az intimitás mellőzése

Az intimitás nagyon érdekes része a kapcsolatoknak. Általában jellemző rá, hogy a kezdetekben finomkodó, tapogatózó, aztán kiteljesedik, és van jó néhány csodás éve.

Azután kicsit elhalványul, kevésbé fontossá válik, és ha itt nem lépünk közbe, akkor sajnos tönkre is mehet.

Az intimitás messze nem csak a szexuális együttléteket fedi le, hiszen megnyilvánul az apró érintésekben, puszikban, csókokban, ölelésekben, de még a félmosolyokban is.

Fontos, hogy a csak és kizárólag párokra jellemző ténykedések ne kerüljenek háttérbe, mert gyakran ezek az apróságok azok, amik szinten tartják a kapcsolatot.

Nem tűnik nagy dolognak, ha elmarad a jó éjt puszi, vagy éppen a szokásos reggeli ölelés, pedig igenis lényeges és figyelmeztető jel az intim pillanatok hiánya.

A bizalom megingása

Nagyon sok mindennek kell történnie ahhoz, hogy a bizalom meginogjon egy kapcsolatban.

Ilyen esetben a legnagyobb hiba, hogy a megbántott fél csak a kitörési pontra tud koncentrálni, pedig legtöbbször sokkal mélyebben kell keresni a problémát.

Bizalom nélkül a kapcsolatban élőknek nem lehet egy nyugodt percük sem, márpedig ez záros időn belül minden mást felülír.

Aki nem bízik, az folyton aggódik, szinte várja, hogy végre beigazolódjon a gyanúja, akiben pedig nem bíznak, előbb-utóbb megfelel az elvárásoknak.

Ilyenkor az együtt töltött idő sem olyan, amilyennek lennie kell, hiszen ez a feszültség nem csak akkor jelenik meg, ha a felek éppen külön utakon járnak.

A bizalom helyreállításán nagyon sokat kell dolgozni, őszinte érzelmek és komoly szándék nélkül nem is érdemes belevágni az újjáépítésébe. 

A különböző jövőkép

A komolynak induló kapcsolatokban mindig jönnek-mennek a fontos mérföldkövek, ám mindent összevetve csak az számít, hogy a felek miként állnak a változás elé.

Nem számít sem a család, sem a külvilág véleménye, csak az a lényeges, hogy a kapcsolatban élők mit választanak.

Gond akkor merül fel, ha ők sem értenek egyet. Ez a hétköznapi apróságokat illetően egyáltalán nem számottevő, teljesen lényegtelen, milyenre fessétek át a nappalit.

Az sokkal súlyosabb kérdés, hogy legyen-e esküvő, bővüljön-e a család (ha igen, mikor és hány fővel), vagy éppen mire szükséges félretenni a megkeresett pénzt.

Az egyik legkomolyabb lelki válság akkor lép fel, amikor életünk szerelme minden téren tökéletes, de egy ilyen fontos kérdésben nem tud azonosulni a saját elképzeléseinkkel.

A kommunikáció hiánya

Minden probléma legmélyén a kommunikáció hiánya és a makacsság áll. Egyesek túl büszkék, mások túl önfejűek, s ha a problémás tulajdonságok mellett még a kommunikációt is háttérbe szorítják, akkor garantált a katasztrófa.

Ha az érzelmek a helyükön vannak, akkor gyakorlatilag nincs olyan gond, amit ne lehetne megbeszélni, orvosolni, vagy éppen ne találhatnánk rá megfelelő kompromisszumot.

Ha a két félnek fontos a párkapcsolata, akkor meg fogják tenni a szükséges lépéseket a boldog jövő érdekében.

Akkor is, ha az lemondással, áldozattal, vagy éppen a büszkeség egy részének feladásával jár.

Soha, semmit ne vegyünk készpénznek, becsüljünk meg minden közös pillanatot, és próbáljunk meg túllendülni a hétköznapi, egyébként teljesen jelentéktelen gondokon, a valódi problémákat viszont vesézzük ki könyörtelenül.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!