Roppant munkaigényes, de ha van időd és türelmed, készítsd el a családnak. Hálásak lesznek érte, meglátod! A neve szerint metélt, vagyis a túrós-lisztes tésztát ki kell nyújtani, 3 cm-es csíkokra „metélni”, majd 1 cm-es darabokra vágni, aztán nudlikat formázni a 3×1 cm-es tésztadarabokból. Ezt a lépést én kihagytam, egyenesen nudlikat formáztam a tésztából.
Hozzávalók:
A metélthez:
- 50 dkg zsírszegény túró
- 30 dkg liszt
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 kiskanál barnacukor
- pici só
A forgatáshoz:
- 4 dkg vaj
- 3 dl 12%-os tejföl
- 3 tojás
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 1 kiskanál vaníliás cukor
- 2 kiskanál barnacukor
- 5 dkg mazsola
A jénai kikenéséhez:
- 1 dkg vaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
A szóráshoz:
- vaníliás cukor
Elkészítés:
Egy 4-5 literes fazékban vizet forralunk. Icipici sót teszünk bele.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást, a barnacukrot és a tejfölt, valamint az áttört túrót. A masszából nudlikat formázunk, és a forró vízben megfőzzük.
Ha megfőttek, szűrővel olvasztott vajra szedjük, alaposan átforgatjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat összekeverjük a cukrokkal, a tejföllel, és a citromhéjjal. Belekeverjük a mazsolát, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. A vajba forgatott túrós nudlicskákat lazán a habos masszába dolgozzuk.
Egy jénai edényt vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórunk. A krémes-habos nudlikat belesimítjuk az edénybe.
180 fokon 25-30 percig sütjük a stíriai metéltet.
Vaníliás cukorral megszórva kínáljuk. Nagyon-nagyon finom.