Április 24.: György-nap – Sárkányölő Szent György napja

Április 24.: György-nap – Sárkányölő Szent György napja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Április 24.: György-nap – Sárkányölő Szent György napja

Szent György neve sok magyarországi település nevében szerepel. Vajon miért? Ki volt Szent György, akit az angolok országuk védőszentjéül választottak? Cikkünkből megismerheted Szent György és a sárkány legendáját, és megnézheted, hogy milyen a Szent György-kereszt.

György és a sárkány története

Silena várostól nem messze volt egy tó. Ebben a tóban élt egy sárkány, amely már régóta rettegésben tartotta a város lakóit. Senki sem tudta legyőzni, hiába ragadtak fegyvert ellene. Mérges leheletét a város falára fújta, így tartotta távol magától az embereket, akik félelmükben, hogy ne őket falja fel, alkalmanként két juhot vittek neki eleségül. Amikor a juhok megfogyatkoztak, az emberek úgy döntöttek, hogy ezentúl maguk közül fognak feláldozni valakit. Mindennap sorsot húztak, ilyenkor valamennyi városlakónak jelen kellett lenni.
Egy napon a király lányának nevét húzták ki. A lány keservesen sírva ballagott a tó felé. Hirtelen elé lépett György vitéz Kappadókiából, és megkérdezte tőle, miért sír. A királylány mindent elsorolt, azt is, hogy ma éppen őrá esett a választás, hogy a sárkány martaléka legyen. Ahogy így beszélgettek, egyszer csak a tóból kiemelkedett a sárkány, ám mielőtt a királylányt bekapta volna, György vitéz felemelte a lándzsáját, és egy nagyot sújtott rá. Az ütéstől a sárkány a földre zuhant és elterült.
Ekkor György és a királylány a sárkányt pányvára fogták és a városba vezették. A polgárok megrettentek, ám György így szólt hozzájuk: „Ne rettegjetek, mert az Úristen küldött hozzátok, hogy megszabadítsalak benneteket ettől a sárkánytól.” Azzal kirántotta kardját, és ledöfte. Később templomot építettek ezen a helyen, amelynek oltáránál forrás fakadt, s minden beteg, aki ivott belőle, meggyógyult.

Római katona és mártíromság

György, római nevén Gregorianus, Diocletianus császár seregében harcolt. Bátorságának és egyéb előnyös tulajdonságainak köszönhetően magas tisztségre tett szert a római hadseregben.
Anyja hatására keresztelkedett meg, és attól kezdve harcolt a pogányok ellen. Katonaként keresztény mártírrá vált. Egyike lett a leghíresebb katonai szenteknek.

A védőszent

Leghíresebb tette a legendában megörökített sárkányölés volt, ami jelképesen kifejezheti azt, hogy hitével és egyéb erényeivel a leghatalmasabb és leggonoszabb ellenfelekkel is képes volt elbánni, még az állatias, nyers erőn is felül tudott kerekedni.
A középkorban a róla elterjedt legendák hatására György lett a leginkább tisztelt szent. A lovagok és a zarándokok oltalmazójává tették Európa számos pontján.

Hatása Magyarországon

Kultusza hazánkba is eljutott. A magyar korona alsó, bizánci részén az ő képe látható, és több templomunk választotta patrónusául.
Neve hatására új magyar család- és helységnevek keletkeztek: György, Györffy, Györe, Györgye, Györke, Györkös, Gyurka, Gyurkó, Gyuris, Gyéres, Gyíres, Gyűre, Győr, Gyúró, Balatonszentgyörgy, Iszkaszentgyörgy, Szentgyörgymező, Jászalsószentgyörgy, Pozsonyszentgyörgy, Sepsiszentgyörgy.

A György-kereszt

A középkori lovagok és nemesek között Sárkányölő Szent György legendája igen népszerű volt. Több egyházi lovagrend is átvette címerébe a keresztesek jelképének is számító kereszt szimbólumot.
A keresztény ikonográfiában és a művészetben György attribútuma az ezüst alapú, egyszerű vörös kereszt. Gyakran látható olyan országok (pl. Anglia, Görögország) és városok (pl. Genova, Milánó) címerében, amelyek védőszentjüknek választották Szent Györgyöt.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!