Hogy működnek a lézer- és tintasugaras nyomtatók?

Hogy működnek a lézer- és tintasugaras nyomtatók?

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Hogy működnek a lézer- és tintasugaras nyomtatók?

Lézeres vagy tintasugaras nyomtató? Melyik készülék biztosítja a jobb minőségű nyomtatást, melyik gyorsabb, melyik olcsóbb, és melyik bizonyul jobb befektetésnek a hatékonyság szempontjából? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok nemcsak a nyomtatási technikától, hanem az adott modell specifikációjától is függenek. Jelenleg a funkcionalitás és a munka minősége szempontjából a lézer és tintasugaras nyomtatók nem különböznek egymástól. Az előnyök és a hátrányok egyenértékűek, így a végső vásárlási döntést az egyéni preferenciáknak megfelelően érdemes meghozni. (X)

Lézeres vagy tintasugaras nyomtató? Miben különböznek egymástól?

Mi a különbség a lézernyomtató és a tintasugaras nyomtató között? Mindenekelőtt a működési technológia, amelynek köszönhetően a megfelelő patron kiválasztása a nyomtatóhoz eltérő elvek alapján történik. A lézernyomtató tonert, a tintasugaras nyomtató pedig tintát tartalmaz. Ezek teljesen más nyomtatott médiák. A toner a tinta porított megfelelője. Hőre lágyuló gyanta, pigment és vas részecskéiből áll – különböző arányban keverve. A lézersugár hatására látens nyomtatási kép kerül a fényérzékeny dobra. Ezután rátapadnak a festékrészecskék, amelyek az elektrosztatika miatt kötődnek a papírlaphoz. A nyomtatási folyamat utolsó eleme a rögzítés – amikor a papír áthalad a beégetőn (200 Celsius-fok feletti hőmérsékletet generáló termikus alkatrész), a lapra felvitt por bele préselődik, így hosszantartó nyomat készül.

Egy tintasugaras nyomtató teljesen másképp működik. A tinta, azaz a folyékony formában lévő pigment egy patronban található, amelyet egyes gyártók a nyomtatósínhez csatlakoztatnak. Erre a sínre egy fejet helyeznek, amely lineárisan mozog a papír felületén. A fej időnként megáll, hogy tintát vigyen fel a lapra. A tinta gőz, gáz vagy buborékok hatására szabadul fel. A speciális fúvókák milliónyi tintacseppet lövellnek ki a megfelelő pontokon, ami beszívódik a papírba – ezért a tintasugaras nyomtatóról kiérkező dokumentumoknak gyakran kell pihenniük egy ideig, hogy megszáradjanak, mert enélkül eltorzulhat a nyomtatási kép. Ennek ellenére a szövegek vagy képek tintasugaras reprodukálása sokkal realisztikusabb, mint a lézer. Ez a csúszófejnek köszönhető, amely a mátrixnyomtatóhoz hasonlóan maximális pontossággal és precizitással viszi fel a tintát a papírra.

A lézer- és tintasugaras nyomtatók előnyei és hátrányai

Azt mondják, hogy egy lézeres készülék vásárlása jó befektetés. Egy lézernyomtató jóval drágább, mint egy tintasugaras nyomtató, de nagy hatékonysága és a szignifikánsan alacsonyabb nyomtatási költségei miatt hosszabb távra kalkulálva megéri megvenni. Valójában változó. Az első hátrány, amelyet a lézernyomtatók használói kiemelnek, a fogyóeszközök magas költsége. Bár kétségtelenül igaz, hogy a tonerek drágák, de sokkal tovább tartanak, mint a tinta. Ezért annak ellenére, hogy a lézerek beszerzése jelentős költséget jelent, gyakran kifizetődőbbnek bizonyul. A tintasugaras nyomtatók árai ugyan alacsonyabbak, de a kevésbé hatékony tintapatronok működés miatt végül globálisan költségesebb lehet a nyomtatás. Gyakori nyomtatási igénnyel előfordulhat akár az is, hogy a tintapatront akár néhány hetente cserélni kell, ellenkező esetben – alacsonyabb használati indexszel – pedig sajnos beüthet a „kiszáradt a tinta a nyomtatóban” slamasztika, amely nem kevésbé frusztráló. A tintasugaras nyomtató vagy a lézernyomtató közötti választást tehát alaposan meg kell fontolni. Vásárlás előtt nem csak a készülék induló árát érdemes figyelembe venni, hanem a tervezett üzemeltetési költségeket és a nyomtatási hatékonyságot is. A nyomtató méretei szintén fontosak. Ha nincs sok hely az irodában, lakásban, jobb megoldás lehet egy kisebb, vagy akár egy hordozható tintasugaras nyomtató vásárlása.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!