7 dolog, amit másként csinálnak azok, akik elégedettek a munkájukkal

7 dolog, amit másként csinálnak azok, akik elégedettek a munkájukkal

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 dolog, amit másként csinálnak azok, akik elégedettek a munkájukkal

A mondás szerint válassz olyan munkát, amit élvezettel csinálsz, és akkor soha életedben nem kell dolgoznod. A legtöbbeknek azonban a munka elsősorban a megélhetést, és nem a szórakozást jelenti – ettől persze még nem kell feltétlenül minden nap búskomoran munkába menned. Akárcsak a legtöbb dolog az életben, ez is lehet hozzáállás kérdése. Egy friss tanulmány összegyűjtötte azokat a szokásokat, amelyek a boldog munkavállalókat jellemzik. Érdemes a magadévá tenned néhány gondolatot az övékéből.

Merj mosolyogni!

Az elégedett dolgozók igyekeznek pozitív dolgokra koncentrálni, és nem félnek egy kis humort csempészni a mindennapokba. Mindegy, hogy hol dolgozol, ha energiát fektetsz abba, hogy kellemes környezet vegyen körül, hogy találj valamit, amin mosolyoghatsz aznap, nagyobb lelkesedéssel veted majd magadat a teendőidbe.
A tanulmány szerint akár az is segíthet, ha például egy ügyvédi irodában valaki tart egy ügyvédes vicceket tartalmazó könyvecskét egy fiókban, és felolvas néhányat, amikor a dolgok kezdenek túl komolyra fordulni. A humor segít kezelni a feszültséget és a stresszt, így a munkahelyi konfliktus is kevesebb lesz.

Van értelme a munkádnak

Amíg bízol abban, hogy van értelme annak, amit csinálsz, nem csak könnyebben megy a munka, de eredményesebb is leszel. Egy technikai vállalatnál végzett felmérés kimutatta, hogy azok a magas beosztású mérnökök, akik hittek a vállalat sikerében, egy 12 hónapos periódus alatt átlagosan 3 napot hiányoztak a munkából, míg azok, akik kevésbé voltak lelkesek, átlagosan 10 munkanapot hagytak ki ugyanennyi idő alatt.
A remény megőrzése különösen akkor fontos, ha értékesítői pozícióban dolgozol, vagy emberekkel kell foglalkoznod – e nélkül egyszerűen nem lehetsz sikeres.

Tedd jobbá a munkakörnyezetedet!

Keveseknek adatik meg, hogy álommunkát végezhetnek, de azok, akik boldogok a munkájuk miatt, igyekeznek közelebb hozni a valóságot az elképzeléseikhez. Te is tehetsz javaslatokat, amivel változtathatsz például a napi rutinodon, de már azzal is sokat javíthatsz a hangulaton, ha otthonosabb hellyé teszed a munkahelyedet.
Szeretnél barátságosabb környezetben dolgozni? Vigyél be növényeket! Jó lenne, ha a kollégáiddal barátok is lennétek? Szervezz csapatépítő programot! Ne az álommunkára várj, hanem teremtsd meg magadnak!

A továbbtanulás segít

Mindegy, mennyire szereted a munkádat, a mindennapi robot előbb vagy utóbb kiölheti belőled a lelkesedést. Azonban, ha folyamatosan képzed magadat, azzal nem csak a munkaerőpiacon válsz értékesebbé.
A pszichológusok szerint ha folyamatosan tanulsz, mindig újabb célokat is tűzöl ki magad elé, képes vagy más szemszögből látni a problémákat, ez pedig segít megőrizni a munkába vetett hitedet és lelkesedésedet.

Legyen a stressz a barátod

Dr. Kelly McGonigal pszichológus 2013. júniusában publikált tanulmánya szerint az, hogy a stressz pozitív, vagy negatív hatással lesz rád, nagyban függ a hozzáállásodtól is.
A boldog dolgozók szerinte inkább arra koncentrálnak, hogy a nyomás segít kihozni belőlük a legjobbat, kreatívabbá és hatékonyabbá teszi őket, míg ha folyton a stressz ártalmas következményeire gondolsz, azok valóban sokkal rosszabb hatással lesznek rád.

Vállalj felelősséget!

Talán egyszerűbbnek tűnhet szürke kisegérnek maradni, de a tanulmányok azt igazolják, hogy azok a dolgozók, akik felelősséget vállalnak, ezzel együtt pedig döntési helyzetekbe is kerülnek időnként, nagyobb munkakedvet mutatnak, mint azok, akiknek ugyan nem kell a felelősségtől tartaniuk, viszont nincs is beleszólásuk a munkahelyi dolgaik alakulásába.

Ne vidd haza a munkát!

Könnyű azt mondani, hogy gondolkodj optimistán, bár tény, hogy az ilyen beállítottságú emberek nagyobb örömmel végzik a munkájukat. Viszont megtanulhatod szabályozni a pesszimista gondolataidat, például úgy, hogy átgondolod, egy-egy kedvezőtlen fordulat valóban olyan komoly hatással van-e az életedre.
Tartsd szem előtt, hogy a munka nem minden, és ne feledd el, hogy amikor az irodában nem megy minden simán, akkor is vannak olyan dolgok az életedben, amiknek örülhetsz.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!