Ha ezt csinálod, eléred a céljaidat! Így használhatod a testbeszédet megtévesztésre

Ha ezt csinálod, eléred a céljaidat! Így használhatod a testbeszédet megtévesztésre

Címlap / Életmód / Lélek / Ha ezt csinálod, eléred a céljaidat! Így használhatod a testbeszédet megtévesztésre

A testünk által közvetített jelek többet mondanak el rólunk, mint a szavaink. Számtalan bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a testbeszéd egy olyan metakommunikációs eszköz, ami tudattalanul informálja a környezetünket a hangulatunkról, érzéseinkről. Egy egész tudományág épült ezen képességünk megfigyelésére, és ma már azt is tudjuk, miként lehet manipulációra használni a testbeszédet, hogy könnyebben elérjük, amit akarunk. Erre mutatunk néhány példát.

Először érdemes tisztázni magát a fogalmat. A testbeszéd azokra a nonverbális jelekre utal, amelyeket a kommunikációhoz használunk. Ezek a jelzések olyan elemeket tartalmaznak, mint a gesztusok, a hangtónus, a szemkontaktus és a testtartás.

A manipuláció nem ördögtől való. Az állatvilágban is bőven találunk erre példát. A rigó szülők például törött szárnyú, földön sántikáló könnyű prédának adják ki magukat, ha egy ragadozó a fiókák körül ólálkodik. Ezzel elcsalják a fészektől a támadót. 

Az Animal Cognition folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a kutyák is képesek megtéveszteni a gazdájukat, hogy megszerezzék azt, amire vágynak. Sok kutyatulajdonosnak ismerős lehet ez a rutin: kiengedi az állatot az udvarra, hogy könnyítsen magán, majd ad neki egy jutalomfalatot, amikor visszajön. Aki így tesz, hamar észreveheti, hogy kutyája csak úgy tesz, mintha pisilne, hogy megkapja a finomságot. 

A testbeszéd minden személyes kapcsolatunk alapja

A taktikai és a viselkedésbeli megtévesztés nagymesterei azért mégis csak mi, emberek vagyunk. Nehezünkre esik néha bevallani, de mindannyian manipulálhatóak vagyunk. Méghozzá meglehetősen könnyen. Nevezhetjük ezt játszmának is, amit nap mint nap véghez viszünk a munkahelyünkön, a házasságunkban, a gyereknevelés színterén, de néha még saját magunkat is képesek vagyunk megtéveszteni. Úgy tűnhet, mintha valójában élveznénk is. 

Az egyik legegyszerűbb és legkönnyebb manipulációs eszközünk a mosoly. Ezzel azt a jelzést adjuk, hogy barátságosak vagyunk, nem akarunk konfliktust. Belegondoltál már abba, hogy egyetlen nap alatt hányszor használod a (mű)mosolyt erre a célra? A boltban az eladóval szemben, a szomszéddal beszélgetve, a munkatársak körében? És vajon veled szemben hányan használják ugyanezt a nonverbális eszközt egy nap leforgása alatt?

A mosoly persze csak a legegyszerűbb testbeszéd, amit manipulációként használhatunk, bár kétségtelen, hogy igen hatásos. Ennél vannak komolyabb fegyverek is. 

Kutatások szerint akár 40-50%-kal is növelhetjük az esélyét annak, hogy egy másik ember megteszi, amire kérjük, ha közben odafigyelünk a nonverbális viselkedésünkre. Egy határozott kézfogás mindig a legjobb módja annak, hogy a saját malmodra hajtsd a vizet. Kézfogás közben oxitocin szabadul fel és ez azonnali kapcsolódást hoz létre közted és a beszélgető partnered között. Néha érdemes használni a „politikusi kézfogást”, más néven kettős kézfogást. Ez megkétszerezi az oxitocin mennyiségét.

A szemkontaktus fontosságáról sem lehet eleget beszélni. Üzleti helyzetekben mindig a partnered szemébe nézz. Ám, ha közelebbi kapcsolatot szeretnél kialakítani valakivel, akkor a száját vagy az ajkai alatti területet nézd. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy tökéletesen rád hangolódjon a partnered. Ám vigyázz, mert ez egy kétélű fegyver, ha ő ezt nem szeretné, akkor épp az ellenkező reakciót válthatod ki belőle. 

g-stockstudio/istockphoto.com

Használd a testbeszéd négyes módszerét

Ha egy beszélgetés során szeretnéd, hogy a te érdekeit érvényesüljenek, használd a testbeszéd négyes elemét. A módszert a Psychology Compass kutatói tárták fel, és a lényege, hogy tükrözd a másik ember testbeszédének négy elemét: szem, arc, testtartás, gesztusok. Először is figyeld meg a partnered szemmozgását. Mindegy, hogy mereven rád néz vagy a helyiséget pásztázza a tekintetével, esetleg jellegzetesen pislog, próbáld lemásolni. 

A négyes kommunikációs szabály szerint a partnered arckifejezését is tükröznöd kell a siker érdekében. A harmadik és egyben legfontosabb, a testtartás megfigyelése és lemásolása. A negyedik a gesztusok szintje: ha partnered beszéd közben használja a karját is, mutogat, az asztalra helyezi a kezét, rajzolgat az ujjaival, vedd át ezt a stílust. Ám, ha csak az ölében nyugszanak a kezei, te se kezdj mozgásba beszéd közben. 

A fenti módszer lényege, hogy a beszélgető partnered, aki egyébként lehet a párod, a munkatársad, a főnököd, a gyermeked vagy egy vadidegen is, azt fogja érezni, hogy közös nevezőn vagytok. Ennek következtében hajlandó lesz együttműködni veled és az akaratodnak megfelelő döntést hozni. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!