Profi tippek képek retusálásához

Profi tippek képek retusálásához

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Profi tippek képek retusálásához

Az utófeldolgozási retusáló szakasz a digitális fényképezés szerves része. Még akkor is, ha olyan képet készítettünk, amely lényegében tökéletesnek tűnik, mindig van hely egy kis képszerkesztő varázslatnak, amellyel azt egy következő szintre emelhetjük. (x)

A képszerkesztés nagyszerű segítség

A vörös szem, a pattanások, a kósza hajszálak és a mély ráncok csak néhány a vizuális elemek közül, amelyek elronthatják az egyébként tökéletes képet. Mielőtt feltöltenénk egy fényképet a vállalkozásunk webhelyére, vagy egy prezentációba helyeznénk el, próbáljuk meg retusálni néhány tökéletlenségét egy lenyűgöző képszerkesztő program segítségével.

Az Adobe Photoshop a világ legnépszerűbb képszerkesztője, nem véletlenül. A rendkívül sok funkcióval és folyamatos újításokkal rendelkező program minden fotós jobb keze.

Szerezz be nagyszerű Adobe programokat a Szoftver.hu segítségével!

Tárgyak eltüntetése

A bosszantó bőrhibák, belógó hajszálak elvehetik a kedvünket a fotóval való további szerkesztéstől, pedig igen egyszerűen eltüntethetőek! A “Layers” panelen válasszuk ki azt a réteget, amelyen az eltüntetésre szánt objektum található.

A “Tools” panelen válasszuk ki a Spot Healing Brush eszközt, majd a beállítások sávban állítsuk be annak méretét és keménységét, hogy illeszkedjen az eltávolítani kívánt elemhez. Kattintsunk egy helyre, vagy húzzuk az eltávolítani kívánt objektum fölé, és már el is készültünk!

A Photoshop legújabb verziója már tartalmazza a Content-Aware Fill opciót. Ez a funkció lehetővé teszi a nem kívánt tárgyak eltávolítását a fényképekről, bármilyen nagyok is azok.

Először rajzoljunk kijelölést a lecserélni kívánt terület vagy objektum köré. Ügyeljünk arra, hogy a kijelölést a lehető legközelebb hozzuk létre a témához, de hagyjunk elegendő helyet a Photoshop-anyag számára.

Nyissuk meg a Content-Aware Fill munkaterületet az “Edit” menüpont alatt, majd módosítsuk a mintavételi területet és a kezdeti kijelölést a “Sampling Brush Tool” eszközzel, illetve a “Lasso” eszközzel. Módosítsuk a kitöltési beállításokat a végtermék javítása érdekében, majd fejezzük be a feladatot egy új réteg létrehozásával.

Hasznos tippek fotózáshoz

Annak érdekében, hogy minél könnyebb dolgunk legyen képszerkesztés során, érdemes néhány hasznos tanácsot is megfogadni a fotók készítésekor. Lehetőleg mindig RAW, azaz nyers formátumban készítsük és szerkesszük a képeket, és kalibráljuk a számítógép monitorát, hogy pontos színeket kapjunk.

Mindig végezzünk módosításokat egy ismétlődő rétegen (a háttér réteget érintetlenül hagyva), hogy legyen referenciánk, és összehasonlíthassuk az újonnan szerkesztett réteget az eredetivel.

Próbáld ki az Adobe nagyszerű képszerkesztőjét, amelyet beszerezhetsz a Szoftver.hu segítségével!

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!