Milyen típusú napelemet válasszunk?

Milyen típusú napelemet válasszunk?

Címlap / Otthon / Háztartás / Milyen típusú napelemet válasszunk?

Amint megszületik a döntés, hogy a környezettudatosság, valamint az energiaköltségek optimalizálása érdekében napelemes rendszert fogunk kiépíteni, azonnal szembe találjuk magunkat a kérdéssel: de milyen panelt válasszunk? (x)

Cikkünkben megnézzük azt, hogy miben hasonlít és miben különbözik a monokristályos és a polikristályos napelempanel, a Napelemespályázatok szakértő csapata pedig segít kiválasztani a számunkra megfelelő paneltípust.

A két rendszer hasonló jellemzői

Összetételét tekintve mindkét rendszer kristályos napelem, vagyis a napenergiát átalakító cellák anyaga szilíciumból készül. Ezenfelül maga a rendszer létrehozása, telepítése, felépítése is gyakorlatilag szinte megegyezik a monokristályos és a polikristályos rendszer esetében is.

A két rendszer részletes összehasonlítása

Ha a hatásfokot vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy a monokristályos típus magasabb hatásfokkal dolgozik. Bár márkánként eltérő adatokkal találkozhatunk, de elmondható, hogy míg a polikristályos napelemek hatásfoka 14-18%, addig a monokristályos rendszer 18-20%-os hatásfokot is el tud érni. 

Első látásra ez nem tűnik jelentős különbségnek, sőt, akár azt is mondhatnánk, hogy ez elhanyagolható, viszont mivel ezek a rendszerek éveken keresztül szolgáltatják az energiát, ezért hosszú távon ez a különbség már mérhető és számottevő lesz.

A teljesítmény vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy nincs jelentős különbség a két rendszer között, bár már vannak olyan monokristályos napelemek, amelyek teljesítménye meghaladja a policellások teljesítményét. Itt is elmondható, hogy egyes gyártók termékei különbözőképpen teljesítenek, tehát érdemes odafigyelni a paraméterekre és a gyártóra.

A két rendszer élettartama körülbelül azonos. A gyártói garancia általában 25-30 év, ezt az időt hozzák is a panelek, ekkorra a teljesítményük 80%-os csökkenést mutat.

Lássuk az árakat és a megtérülési időt

A fenti adatok tükrében talán nem meglepő, hogy a monokristályos panelek ára magasabb, gyártótól függően 66.000-93.000 Ft közötti szórással tudjuk ezt a panelt megvásárolni a cikk megírásának pillanatában. A polikristályos panelek ára pedig 20.000-70.000 Ft között van.

Bár a monokristályos panel ára magasabb, de magasabb hatásfokkal is dolgozik, ezért a két rendszer megtérülési ideje közel azonos. Állami támogatás nélkül körülbelül 8-10 év alatt térül meg, pályázati lehetőségek igénybevétele mellett ez az idő ennél is rövidebb. 

A monokristályos napelem tehát jobb hatásfokkal működik, megbízható, kisebb felület esetén is megfelelő árammennyiséget termel, és hosszú élettartamú. Viszont az ára magasabb, a szórt fényt kevésbé tudja hasznosítani, és fontos a megfelelő tájolása is.

A polikristályos napelem bár kissé alacsonyabb hatásfokkal működik, de a szórt fényt is remekül hasznosítja, élettartama megfelelő, megbízható, de nagyobb felületet igényel. A fentiek alapján tehát mindkét rendszer megfelelő lehet, a kiépítés előtt az egyéni adottságokat kell mérlegelni, és azok alapján dönteni.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!