Alapjövedelem és általános jólét. Utópia lenne?

Alapjövedelem és általános jólét. Utópia lenne?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Alapjövedelem és általános jólét. Utópia lenne?

Kulturális kreatívok. Mindenki ide tartozik, aki új utakat keres az élhető jövő érdekében. Ez egy társadalmat átszervező csoport, akik mindennel foglalkoznak, ami élhető világot teremt nekünk, és gyerekeinknek.

Mi a hiba most?

Laza felsorolásként is túl hosszú a lista. A világ celebekből áll, a fogyasztásról és a pazarlásról szól, a hatalomról, a politikáról, arról, hogyan pusztítjuk a világot szisztematikusan, hogyan éljük fel végképp a saját és gyerekeink lehetőségét. A hiba a széthúzás, az önzés, az, hogy nem látjuk rendszerben, komplexen a dolgokat, azok lehetséges kimenetelét.
Nem érdeklődünk, nem tanulunk, illetve csak akkor tesszük, ha már végképp szükséges, elkerülhetetlen. Elfogadjuk azokat a gondolatokat, amiket belénk táplálnak, ahelyett, hogy saját gondolatot hoznánk létre, ami előrébb visz minket, a környezetünket, ezáltal a világot.

Kik a kulturális kreatívok?

Azok, akiknek elege van ebből a világból. A mozgalom Amerikából indult, egy szociológus és egy pszichológus 13 évig tartó felméréséből kiindulva. A témája politikai jellegű volt, ám hozott egy nem várt eredményt: van a szokásos csoportok mellett egy másik nagy csoport, mely magát az ismert kultúráktól függetlennek tartja. Az USA lakosságának 25(!) százaléka tartozik ebbe a csoportba.
A felmérések Európában is megindultak, és 150 millió olyan ember él itt, akik életvitelük és tudatosságuk alapján ebbe a csoportba sorolhatók – azaz, aggasztja a bolygó helyzete, foglalkozik a környezetvédelemmel, a társadalmi problémákkal, látja azokat és próbál tenni ellene, a maga szintjén, lehetőségei által.

Ötlet egy élhetőbb világért

Svájcban hamarosan népszavazást tartanak az alapjövedelem bevezetéséről, míg az Unió országaiban aláírásokat gyűjtenek a dolog megfontolása érdekében. A ma működő bérrendszer, a szociális háló igazságtalan elven alapszik, mely sokaknak élhetetlen, átláthatatlan életet, jövőképet, lehetőséget ad. Az alapjövedelem célja az, hogy szüntessünk meg minden ellátást.
Ne legyen segély, nyugdíj, járulék, járadék. Ugyanis – mint már látjuk – az nem működik, hogy egyik helyről elveszünk – betarthatatlan, követhetetlen szabályok alapján – és a másik helyre ugyan ilyen elven adunk. Ez sosem lesz igazságos. Inkább minden polgár kapjon annyi alapjövedelmet, amiből tisztességesen megél.

Működhet

A kutatások szerint az emberek 60 százaléka az alapjövedelem ellenére is dogozna tovább – mert dolgozni akar, elégedett a munkájával. Ez a felmérés nem Magyarországra vonatkozik, egyelőre. 30 százalék azt mondta, hogy mással foglalkozna, nem a jelenlegi munkájával, és csak 10 százalék volt az, aki azt mondta, hogy a családjával foglalkozna, vagy tanulna.
Gondolunk csak bele: az emberek egy része, csak egzisztenciális okokból dolgozik. Ha ez megszűnik, akkor megszűnik az ebből adódó szorongás, így megváltozna a munkához való hozzáállás is – azaz hatékonyabb munkaerők lennének, és lehetőség lenne az önkiteljesítést biztosító munkára.

Egyszerű paraszti ész

Jelenleg az országban hány embernek van olyan munkája, ami után adózik? Ebből a pénzből eltartani az ország kétharmadát lehetetlen. Az már biztos, hogy az infláció, a válság keresztbe húzta a „tisztességes mennyiségű nyugdíj” tervét, ahogy az is biztos, hogy a munkanélküliséget felszámolni nem lehet.
Csak olyan dolog működhet, ami motivációra, az emberi tényezőre, a munkaszeretetre, a tevékeny, gondolkodó emberre apellál, nem olyan gazdasági tényezőkre, mint a tudományosított számmisztika – azaz közgazdaságtan, ahol bármit meg tudunk látványosan magyarázni, majd annak az ellentettjét is.
Ideje lenne új modellek után nézni, nem a régit foltozgatni. Mert az emberiség egyre boldogtalanabb, egyre éhesebb, egyre szomjasabb, és egyre betegebb.

Magánvélemény

Azt tudom, hogy szeretek dolgozni, és bele lehet unni a semmittevésbe. Egymást segítve, egymásnak hitet, lendületet adva – úgy vélem – hogy itt is az ország nagy része dolgozna. Mi lenne, ha mégsem? Nos… még mindig kevesebb az a pénzmennyiség, amit a lustáknak adnánk, mint az, amit most a sok munkanélkülinek, gyesen lévőnek – akik dolgozni akarnak!
Mindenkinek lehetősége lenne arra, hogy megtalálja azt a munkát, amit el tud és el is akar végezni. Az igazságosztás nem ott kezdődik, hogy azt mondjuk: te dolgoztál, te kapsz enni, te nem dolgoztál, halj éhen. Ott kezdődik, amikor van arra lehetőség, hogy képességeink szerint tegyünk le produktumot az asztalra – a társadalom számára kifizetődőbb és hatékonyabb, az egyén számára pedig elégedettséget, ezáltal egészséget hoz.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!