„Kedves Naplóm! Ezért annyira jó írni téged.” + Könyvajánló

„Kedves Naplóm! Ezért annyira jó írni téged.” + Könyvajánló

Címlap / Életmód / Lélek / „Kedves Naplóm! Ezért annyira jó írni téged.” + Könyvajánló

Az én gyerek- és fiatalkoromban a naplóírás még teljesen elfogadott, bevált dolog volt. Majdnem mindenki naplót írt, imádtuk! Ma már inkább csak feljegyzéseket készítünk, ezeket is többnyire digitális formában. Ám a naplóírásnak nagyon sok szuper hatása van.

Jó lesz újra elolvasni

Amikor valamit papírra vetsz, az tükrözi az akkori lelki állapotod, vázolja a kort, amelyben élsz. Gondold csak el, milyen jó lesz elővenni majd ezt a kis könyvecskét idősebb korodban. Én is imádom újraolvasni a gyerekkori naplóimat. Jó visszaemlékezni, és érdekes újraélni mindent. Mindig nagyokat nevetek az apró-cseprő problémáimon, amelyek persze akkor óriásinak tűntek, és számtalan ilyen miatt sírtam vizesre a párnám. 

Miről szól egy napló?

Bridget Jones óta tudjuk, hogy egy napló nem feltétlenül a napi tevékenységeink lenyomata (bár vannak, akik így vezetnek naplót). Szólhat a szerelemről, a csalódásainkról, bakikról, kínos dolgokról, azokról a tanulságokról, amelyeket levontunk egy-egy szituációból. Természetesen komoly filozófiai fejtegetéseknek is helyet adhat, de akár gyónhatsz is a naplódban, a naplódnak.

George Milton/pexels.com

10 dolog, amiért jó naplót írni

A naplóírás nem csak a kamaszoké. Nemtől és kortól függetlenül bárki papírra vetheti a gondolatait, hiszen ez egyfajta önkifejezés. Nem kell senkinek megmutatnod, így tényleg bármit leírhatsz benne. Azon kívül, hogy később akár könnyesre is nevetheted magad a leírtakon, számos pozitív hatását lehet felsorolni a naplóírásnak. Íme, a legjobb 10.

  • Segít feldolgozni a stresszt
  • Oldja a szorongást
  • Jó segítőtárs a depresszió elleni küzdelemben
  • Ha unatkozol, csak kinyitod, és már nem unatkozol többé
  • Javítja a hangulatod, így rosszkedv ellen tökéletes
  • Rendszerezi a gondolataid
  • 100%-ig őszinte lehetsz
  • Segít szembenézni elfojtott érzelmeiddel
  • Felszabadul a kreatív éned, így még a munkádban vagy a tanulásban is segít
  • A leírtak lelki terápiaként működnek, hatnak a későbbi gondolkodásodra is

Néhány napló, amit neked is el kell olvasnod

1. Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló 1935-1946 I-II. (Jaffa Kiadó, 2018)

Az egyik legtöbbet olvasott magyar költő, Radnóti Miklós felesége, Gyarmati Fanni naplója nemrégiben jelent meg. Fanni 1935 telén, januárban kezdett naplót írni. Ekkor még nem volt a költő felesége. Az írás 1946 szeptemberében érkezik a végéhez, amikor Radnótit Budapesten is eltemették. Ez a napló tehát korrajz, történelmi leírás, ugyanakkor egy nő személyes tragédiájának lenyomata is.

Már az első néhány oldal lebilincselő. Ahogy olvassuk, elénk tárul a fiatal pár egész élete. Bepillanthatunk az irodalmi életbe, a művészek egyedi világába, de szó van a pár utazásairól, apró dolgairól is. Emellett persze képet kapunk Gyarmati Fanniról is, aki minden pillanatban ott állt a költő mögött, segítve az ő költői karrierjét. Fanni és az általa imádott „Mik” története kihagyhatatlan olvasmány.

Háttér: Annie Spratt/unsplash.com

2. Matthew McConaughey: Zöldlámpa – Brutális finomságok, szépségek, elhasalások. Szerelmeslevél az élethez. (21. Század Kiadó, 2020)

Mielőtt elolvastam a naplóját, azelőtt is kedveltem Matthew McConaugheyt. No, nemcsak azért, mert nagyon jóképű, hanem egyszerűen szeretem a filmjeit, főleg a komolyabbakat. Sajnáltam, hogy beskatulyázta Hollywood, és egy szépfiút csináltak belőle, mintha nem lenne benne több. De szerencsére sikerült kiugrania ebből, és önmagát adhatja azóta is.

Ötven éves múlt, és több mint negyven éve próbálja megfejteni a nagy titkokat, az élet rejtélyét. Folyamatosan feljegyzi a gondolatait, sikereit, kudarcait, örömeit, bánatait, olyan dolgokat, amik ámulattal töltik el. A kérdésre, hogy hogyan legyen jó ember, a mai napig keresi a választ. „Ha az ember tudja, hogyan és mikor boldoguljon az élet kihívásaival – hogyan viszonyuljon relatívan az elkerülhetetlenhez –, akkor élvezheti a sikernek azt az állapotát, amit úgy nevezek, »elkapni a zöldlámpát«.”

A feljegyzéseiből állt össze ez a könyv, ami saját elmondása szerint „Egy szerelmeslevél. Az élethez.”. Megdöbbentő, rengeteg aha-élményt okozó könyv, amit nem tudsz majd letenni.

Háttér: Annie Spratt/unsplash.com

3. Janikovszky Éva: Naplóm, 1938-1944 (Móra Könyvkiadó, 2021)

Érdekes időutazás egy olyan írónővel, aki meghatározta a ’70-es, ’80-as években születettek gyerekkorát. Imádtuk a könyveit! Ezt a naplót 12 és 18 éves kora között írta. Ebben az időszakban kellett szembenéznie a világháború borzalmaival, azokkal az intézkedésekkel, amelyek a személyét és a családját is érintették.

Ez a napló pont olyan iróniával íródott, mint Janikovszky Éva későbbi könyvei. Természetesen a kezdeti években még gyermeki ez az írói hang, ami a végére igencsak érezhetően megkomolyodik. Barátok, iskolatársak, az otthona, Szeged mind helyet kapnak a könyvben. Ha elkezded, könnyedén képzeled magad Janikovszky Éva helyébe… olyan, mintha rólad szólna a naplója. Szívből ajánlom.

Háttér: Annie Spratt/unsplash.com

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!