A táplálkozásod a hüvelyflórádat is befolyásolhatja – minden, amire érdemes odafigyelned

A táplálkozásod a hüvelyflórádat is befolyásolhatja – minden, amire érdemes odafigyelned

Címlap / Életmód / Egészség / A táplálkozásod a hüvelyflórádat is befolyásolhatja – minden, amire érdemes odafigyelned

A csokoládé pattanást okozhat, a túl sok fehér liszttől elhízunk, az áfonyában pedig számos antioxidáns található, amelyeknek köszönhetően szép és sima marad a bőrünk – manapság álmunkból felkelve is könnyedén elmondunk nem egy ilyen táplálkozási bölcsességet. De arról hallottál már valaha, hogy az étrendünk a hüvelyflóra egészségére is hatással van?

A hüvelynek jó baktériumokra van szüksége

A gyomrunkban bélmikrobák is találhatóak, amelyek segítik az ételek megemésztését, és számos más folyamatra is hatással vannak a szervezetünkben. Többek közt abban is szerepük van, hogy mennyire kiegyensúlyozott az immunrendszerünk működése, vagy hogy milyen az aktuális hangulatunk. Természetes baktériumok a hüvelyben is találhatóak, az orvosok pedig ma már biztosak abban, hogy a hüvelyi baktériumháztartás és a bélbaktériumok között kapcsolat van.

Tudományos kutatási eredmények bizonyították, hogy azok, akiknek magas a napi kalóriabevitelük, sok zsírt, emellett pedig kevés vitamint visznek be a szervezetükbe, nagyobb eséllyel vannak kitéve a bakteriális hüvelyfertőzés kockázatának

Ez akkor fordul el, amikor a hüvelyben lévő jó és rossz baktériumok közötti egyensúly felborul. Hogy csökkentsd ezt a kockázatot, fontos, hogy sok jó baktériummal lásd el a szervezetedet.

Az úgynevezett lactobacillusok vagy tejsavbaktériumok kordában tartják a rossz baktériumokat, és így a hüvelyflórád egészsége is kevesebb fenyegetésnek van kitéve. Több tudományos vizsgálat is kimutatta, hogy a lactobacillusok döntő szerepet játszanak a különböző hüvelyi betegségek, például a hüvelygyulladás megelőzésében, így, ha korábban már volt ilyen betegséged, mindenképpen fokozottan ügyelj az étrendedre.

Ezeket a táplálkozási tippeket fogadd meg

A cukor a lactobacillusok ellensége, ugyanis megzavarja az egyensúlyukat, vagy akár teljesen el is pusztíthatja azokat. Ezáltal elősegíti a bakteriális fertőzéseket a hüvelyben és a szeméremtestben, ami gombás fertőzésekhez, fájdalomhoz és irritációhoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében minimalizáld a cukros csokoládék, üdítők, gumicukrok, pillecukrok és a hagyományos édes sütemények fogyasztását. Ennél is jobb, ha teljesen elhagyod a fogyasztásukat, és egészségesebb alternatívákat választasz helyettük.

Biztosan ismered azt az érzést, amikor a szád kiszárad a szomjúságtól. Meglepő lehet, de a hüvelyed is hasonló módon reagál: ha nem fogyasztasz elegendő folyadékot, száraz lesz, ami sok kellemetlenséget okozhat. Hogy ez ne így történjen, minden nap ügyelj arra, hogy a szervezeted számára szükséges mennyiségű folyadékot, nagyrészt lehetőleg vizet fogyassz. 

Tudományos kutatások természetesen azzal is foglalkoztak, hogy milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani a hüvelyflóra egészségének fenntartása érdekében. Ezek eredményeként pedig arra jutottak, hogy azoknak a nőknek, akik rendszeresen fogyasztottak fokhagymát, hagymát, nyers póréhagymát, joghurtot, uborkát, savanyú káposztát és kombucha teát, lényegesen kevesebb hüvelyi problémájuk volt, mint azoknak, akiknek nem.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»