Statisztikák alapján egyre többen hagyják ki a második oltásukat – az okok

Statisztikák alapján egyre többen hagyják ki a második oltásukat – az okok

Címlap / Életmód / Egészség / Statisztikák alapján egyre többen hagyják ki a második oltásukat – az okok

Szerte a világon gőzerőkkel zajlik a COVID elleni oltások beadása, azonban friss statisztikák szerint nem mindenki él a második vakcina lehetőségével.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) friss statisztikájából kiderült, hogy az elmúlt néhány hónapban, az Amerikai Egyesült Államokban beoltott felnőttek mintegy 8%-a – azaz körülbelül 5 millió fő – nem jelentkezett a második Moderna vagy Pfizer oltásáért az országban. Időközben pedig már arra is fény derült, hogy miért nem.

Az adatok alapján sokakban kétségek merültek fel a vakcinák mellékhatásait illetően. Többen tartanak attól, hogy milyen hosszú távú következményei lehetnek az oltásoknak.

Az elmúlt hónapokban számos olyan hír is szárnyra kapott, amelyekben nem csak a hányinger, hőemelkedés és gyengeség szerepelt, hanem akár vérrögök is. Amerikában jelenleg csak a Pfizer, Moderna és Johnson & Johnson vakcinák engedélyezettek, de utóbbit egy időre leállították az vérrögös esetek miatt.

Ez sokak kedvét elvette a második oltástól, emiatt pedig végül többen sem jelentkeztek a megadott időpontban. Szintén gyakori, hogy valakit olyannyira megviselt az első adag, hogy félni kezd a másodikat követő tünetektől, így inkább fel sem veszi az oltást.

Nem az oltási reakcióktól tartanak a legtöbben

De érdekes mód nem ezek az elsődleges okai annak, hogy miért nem kérte a 8% jelentős része második vakcinát. Az az igazság, hogy nagyon sokan úgy érzik, már egyetlen dózis is elegendő biztonságot nyújt a COVID ellen, és úgy vélik, ez is több, mint a semmi.

Sokan kihagyják a koronavírus oltás második dózisát
belchonock/depositphotos.com

Emiatt csökken a félelmük a koronavírussal kapcsolatban, azt gondolják, hogy már biztosan képes az immunrendszerük felvenni a küzdelmet egy esetleges fertőzéssel, így pedig nem foglalkoznak az előírásokkal.

Amerikában (egyelőre) nem vezettek be oltottsághoz kötött előjogokat, így sokan nem érzik fontosnak, hogy megszerezzék az igazolást. Noha egészségügyi problémát nem okoz a második vakcina kihagyása, az biztos, hogy alacsonyabb védettséget ad a COVID-dal szemben.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»