Hozzávalók:
4 evőkanál olívaolaj
1 nagy édes piros paprika
1 nagy vöröshagyma vagy fehér hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss koriander levél
1 közepes piros csípős paprika
1 közepes zöld csípős paprika (friss vagy ecetes)
250ml víz
250ml vörösbor
1 evőkanál balzsamecet
1 / 2 evőkanál Tabasco szósz
2 x 400g darabolt paradicsom konzerv
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál puha barna cukor
4 marhahús leveskockából
400g szemes bab
800g durvára darált marhahús
3 / 4 evőkanál só
1 / 2 evőkanál őrölt fekete bors
1 evőkanál őrölt paprika (édes vagy csípős)
3 / 4 evőkanál őrölt kömény
1 / 2 evőkanál őrölt cayenne bors
3 / 4 evőkanál őrölt koriander
3 / 4 evőkanál szárított oregánó
3 / 4 evőkanál szárított kakukkfű
1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
1 púpozott teáskanál őrölt gyömbér
Előkészítés:
1. Keverjük össze a paprikát, köményt, cayenne borsot, koriander, oregánót, kakukkfüvet, fahéjat és gyömbért.
2. Főzzü sós vízben puhára a babot. Konzervet is használhatunk, de úgy már nem az igazi.
3. Vágjuk kockákra a paprikákat, hagymát és csípős paprikákat.
Elkészítése:
1. Forrósítsunk olajat egy nagy serpenyőben, pirítsuk meg benne a darált marhahúst, vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.
2. Tegyük a serpenyőbe a hagymát, passzírozott fokhagymát, piros paprikát. Használjunk kevés olajat, ha szükséges. Főzzük míg megpuhul.
3. Adjuk hozzá a húst és öntsük le vörösborral. Forraljuk 3-4 percig, míg az alkohol elpárolog. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a cukrot, morzsoljunk hozzá leveskockát, öntsük hozzá a balzsamecetet, tabasco-t, csili paprikát, babot, fűszerkeveréket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
4. Lassú tűzön, lefedve főzzük 1 órán keresztül, időnként megkeverve, míg megvastagodik.
5. Adjuk hozzá a koriander leveleket és fedő nélkül főzzük még 15 percig közepes lángon, gyakran kevergetve. Forrón tálaljuk! Friss kenyérrel a legfinomabb!