Munkakeresés a válság alatt

Munkakeresés a válság alatt

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Munkakeresés a válság alatt

Recesszióban jóval nehezebb a munkakeresés, és a régi, jól bevált sablonok már nem mindig alkalmazhatók. Néhány tippel próbálunk segíteni a munkájukat elvesztetteknek, illetve az állásukat veszélyben érzőknek a megváltozott helyzetben.

Hol is kezdjük?

A mai világban talán a legkézenfekvőbb keresési mód az internet és az újság. Ezen kívül persze sokan esküsznek az ismerősökre vagy egyéb alternatív forrásokra is.
Az internetes álláskeresés rendkívül kényelmes és gyors is. Az információkhoz könnyen és gyorsan hozzájuthatunk.”

Ismerjük meg önmagunkat!

Az álláskeresés során sokszor papírra vetettük már a tulajdonságainkat, beszámoltunk a képességeinkről, a terveinkről – ám most ezt szóban kell megtennünk.
Sőt be kell bizonyítanunk, hogy minden igaz, ami az önéletrajzunkban szerepel. Az egészséges önbizalommal, önképpel rendelkező embereknek ezzel nem lesz gondja.

A HR-es előtt

Akik viszont már régóta munkanélküliek, kilátástalannak tartják a helyzetüket, megcsömörlöttek és belefáradtak az álláskeresésbe, nehezebb dolguk van. Ha fásultan reagálnak a HR-es kérdéseire, és arra gondolnak, hogy „hiába hívtak be, úgysem én leszek a kiválasztott”, akkor ez a negatív hozzáállás, a motiválatlanság lerí a pályázóról, és tényleg nem lesz sikeres az interjún.
Fontos azonban, hogy az sem járható út, ha valaki átesik a ló másik oldalára, és görcsölve, kínlódva akar jó benyomást tenni az interjúztatóra. Meg kell találni az arany középutat, hogy pozitív képet fessünk magunkról.

A jó minőségű önéletrajz

Egy hatásos álláskeresés egy hatásos önéletrajzzal kezdődik. Az önéletrajzunk nem az a valami, amit csak úgy gyorsan összedobhatunk, épp ahogy sikerül. Egy önéletrajz sikerre vezethet, de ugyanakkor akadályozhat is. Szánjunk minél több időt az önéletrajz elkészítésére.
Ha bizonytalanok vagyunk a képességeidben, megfontolandó lehet felkérni egy profi szakmabelit, hogy elkészítse azt. Gondosan ellenőrizni kell, hogy ne maradjanak benne gépelési, formai vagy helyesírási hibák. Ami azt illeti ezek a dolgok a minimum követelmények, ha valaki már a kezdetekkor elrontja, akkor nem is reménykedhet, hogy behívják egy állásinterjúra.

Hibák az interjún

Ne kövessünk el súlyos hibát az interjún. Egy nyugati felmérés alkalmával 1400 gazdasági igazgatóval lefolytatott tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb munkajelölt az interjú során követi el a kulcsfontosságú hibáikat.Ezt szem előtt tartva lássunk néhány példát:
– késve érkezés az interjúra
– ellenszenv a vállalattal szemben
– a munkavállaló nem tud semmit a vállalatról, sőt a megpályázott munkakörről sem
– arrogáns viselkedés
– szegényes testbeszéd

Magabiztos és kedves válaszok

A legtöbb interjúalany –érthető módon- ideges az interjú alatt. Ez azért lehet, mert felkészületlenek a vállalattal, vagy épp a betöltendő pozícióval kapcsolatban. Ez idegességhez vezet, és a koncentráció zavar miatt még olyan kérdésekre sem tud megfelelően válaszolni, amire más szituációban tudna. Ezzel elszalaszthat egy olyan munkalehetőséget, amire egyébként tökéletesen megfelelne.Ha nem tudunk válaszolni egy kérdésre, legyünk őszinték és mondjuk azt: „nem tudom”. Ez még mindig jobb fényben tüntet fel, mintha csak találgatnánk a választ.

Megjelenés

Mielőtt belépünk, ellenőrizzük le, minden úgy áll-e rajtunk, ahogy gondoltuk. A félrecsúszott nyakkendő, a sáros cipő az irodaházon kívül még korrigálható, bent már nem biztos, és biztosak lehetünk benne, hogy valaki észre fogja venni.
Kerüljük, hogy túl nagy táskával, ne adj isten tömött bevásárlószatyrokkal érkezzünk, nagyon rossz hatást kelt – egy zárható bőrmappa a maximum, ami nálunk lehet, hölgyek esetén természetesen kézitáska. Figyelem, az autóstáska, a diplomatatáska ma már egyáltalán nem divatos.Gondoljuk át még egyszer a hirdetésben olvasottakat – ha nem dohányzó munkatársat keresnek, lehetőleg ne legyünk cigarettaszagúak, arra a kis időre bírjuk ki, ha megnyertük a pozíciót, akkor már úgyis teljesen mindegy.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!