Benne vagyunk a TOP10-ben: ezekben az országokban a legmagasabb a válások aránya

Benne vagyunk a TOP10-ben: ezekben az országokban a legmagasabb a válások aránya

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Benne vagyunk a TOP10-ben: ezekben az országokban a legmagasabb a válások aránya

A világunk egy igazán nem várt fordulatban részesített minket az elmúlt évben, és ez nem csak a karrierünkre, az életvitelünkre, hanem bizony a magánéletünkre is rányomta a bélyegét.

A Trendrr Magazin a statisztikák alapján rangsorolta, mely országokban volt a legmagasabb a válások száma az elmúlt években. Azt már talán mindenki hallotta fél füllel, hogy hazánkban is kiemelkedően magas a válások száma – és ez bizony nem csak az elmúlt évre vonatkozott. A rossz hír, hogy az átlag statisztikát sikerült tovább rontanunk, a jó hír viszont, hogy még így sem mi vagyunk a listavezetők:

10. Amerikai Egyesült Államok – válási arány: 53%

Az USA-ban jelenleg egyre többen döntenek úgy, hogy nem házasodnak össze, amiben valószínűleg az előző generációk rossz tapasztalatai is szerepet játszanak. A válások arányát tekintve ugyanis sokáig az Egyesült Államok vezette a ranglistát, amiért – a szakértők szerint – az érdekházasságok, avagy a zöldkártyáért vívott törekvések és az azt követő válások ugyancsak okolhatóak.

9. Franciaország – válási arány 55%

A romantika fellegváráról kevesen gondolják, hogy a válások aránya kifejezetten magas lenne. Úgy tűnik, az idill inkább csak a francia vidékre jellemző, Bretagne északi partvidékén regisztrálták a legalacsonyabb válási arányt, míg a nagyobb városokban és a fővárosban a legmagasabbat. Minderre egyértelmű magyarázatot is kapunk.

A franciák közvetlensége sűrűn végződik félrelépésben, és a nagy találkozásokra kétségtelenül nagyobb esély van ott, ahol eleve sokan laknak.

8. Kuba – válási arány 56%

Kubában Latin-Amerikát tekintve a legnagyobb az aránya a válásoknak. Az ok jóval szomorúbb, mint a korábban említett példák esetében. Itt ugyanis a nagy szegénység és a rettenetes lakhatási körülmények azok, amik tönkreteszik a bimbózó szerelmeket.

Nem is csoda, hogy kezd elterjedni az új tendencia, ami alapján a legtöbb pár törvényes szerződés nélkül kötelezi el magát.

7. Észtország – válási arány 58%

A házasságkötések száma drasztikusan csökkent az elmúlt években Észtországban, köszönhetően az utóbbi évek szabályozásainak és a politikai helyzetnek, na meg persze annak, hogy a házasságok jóval több mint fele végződik válással. 

6. Luxemburg – válási arány 60%

Luxemburgban tízből hat házasság válással végződik. Az egyik legkisebb országról beszélünk Európában, összesen 600 000 lakosa van.

A Trendrr magazin kiemelte, hogy Luxemburgban a válás alapszabálya az, hogy a felek legalább két évig házasságban éljenek, és a szabad döntési jog ilyenformában történő korlátozása sokaknak nem igazán nyeri el a szimpátiáját. A válás mellett ennek ellenére nem a kifejezetten fiatalok, hanem a 40 és 49 évesek döntenek.

5. Spanyolország – válási arány 63%

Miután 2007-ben enyhítettek a válás indoklásának követelményein, illetve kevésbé lettek iránymutatóak a vallási és kulturális szokások, érezhetően megnőtt az elváltak száma az országban. Az emberek reakciója sok más európai országhoz hasonló itt is megváltozott. Csökkent a házasságkötések aránya, csakúgy, mint az egyházi létesítmények látogatottsága.

Spanyolországban is beleszól a politika az időtartamba, legalább 3 hónapig kell házasnak maradni ahhoz, hogy utána érvényesíteni lehessen a válást – bár ez azért mégsem 2 év. Másik, döntő ok gyanánt a pénzügyi válságot jelölte meg a magazin.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»