Nem leszel pattanásos a maszkhordástól ezzel a trükkel

Nem leszel pattanásos a maszkhordástól ezzel a trükkel

Címlap / Stílus / Nem leszel pattanásos a maszkhordástól ezzel a trükkel

Az elmúlt hónapok alatt rengeteg ismerősömmel panaszkodtunk egymásnak arról, hogy újra tinikorunkat éljük, ugyanis a kötelező maszkviselés óta több pattanásunk van, mint korábban bármikor. De miért is okoz ilyen kellemetlen tüneteket a maszk és mit lehet tenni ellene? Utánajártunk.

A bőrgyógyászok szerint minden bőrtípus megszenved a maszk alatt, különösen akkor, ha szinte egész nap viseled. Vannak, akiknek elsősorban az irritáció okoz problémát, míg másoknak az akné.

Az irritáció kialakulásának oka, hogy a maszk nem vezeti el a nedvességet, olajat, verejtéket és esetleges szennyeződéseket. Ennek hatására pedig akné, szőrtüszőgyulladás, kontakt dermatitisz és még számos más probléma is kialakítja. Mivel a maszkban beszélünk, még nedvesebbé válik a maszk alatti rész, ennek köszönhetően pedig akár meg is változhat a bőrünk pH-értéke. Éppen ezért kell nagyobb figyelmet szentelni az arctisztításra, mint bármikor, ráadásul az sem mindegy, milyen maszkot viselsz.

A megszokott rutin helyett

Mielőtt felvennéd a maszkot, érdemes egy hidratáló, lágy arctisztítóval lemosni az arcodat. Fontos, hogy olyan termékeket válassz, amik segítenek helyreállítani a bőr védelmi vonalát. Ha teheted, a maszk alatt ne sminkelj, mert ezzel még jobban eltömíted a pórusaidat. Az irritáció ellen gyulladásgátló összetevőkkel veheted fel a harcot – ilyen például a niacinamide, amit többféle formában is használhatsz. Ez a B-vitamin egyik fajtája, mely segít a bőr védelmi funkciójának ellátásában, ugyanis a ceramidok előállításában van szerepe. 

A pattanások ellen pedig a szalicilsav lehet a legjobb fegyver, mely segít tisztán tartani a pórusokat, így megelőzi az akné kialakulását.

Jacob Ammentorp Lund/istockphoto.com

A maszk típusa

Minél szorosabb és minél zártabb környezetet képes kialakítani a maszk, annál nagyobb veszélyben van a bőröd, azonban mivel az egészség és a biztonság az első, nehéz olyat találni, ami mindenkinek megfelel. A pamuttal nem lőhetsz mellé, ez az anyag ugyanis jól lélegzik és kevesebb irritációt is okoz. Az is jó megoldás, ha selyem bélést teszel a maszkodba, ez az anyag ugyanis antimikrobális hatással bír, így érzékeny bőrűek számára jó választás. Kizárólag selyemből készült maszkot viszont nem érdemes viselni, hiszen a vírus ellen csak akkor véd, ha több rétegben, szűrővel, vagy más anyaggal együtt alkalmazod.

A maszkmosás

Mindegy, milyen anyagból készült a szájmaszkod, tisztítani muszáj. Ha lehet, akkor minden viselés után mosd ki, hiszen a belsején lévő baktériumok,  smink,  olajok és mosószermaradványok egyáltalán nem tesznek jót a bőrödnek. Érdemes környezetbarát mosószert használod és minél természetesebb összetevőket keresned. A legjobb, ha a lehető legmagasabb hőfokon tisztítod, hogy minden szennyeződést eltávolítson róla a mosógép.

istockphoto

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!