5+1 jel, hogy nyaggatod a párod és ezzel veszélyezteted a kapcsolatod

5+1 jel, hogy nyaggatod a párod és ezzel veszélyezteted a kapcsolatod

Címlap / Szerelem / 5+1 jel, hogy nyaggatod a párod és ezzel veszélyezteted a kapcsolatod

Megint nem vitted le a szemetet! Sosem teszed a mosogatóba a szennyest! Mikor töltesz velem is időt a haverjaid helyett? Figyelsz rám egyáltalán? Ha az alábbi mondatok már elhangzottak a szádból, akkor rossz hírünk van: a nyaggatás nem hat a férfiakra.

Állandóan ugyanazt ismételgeted, mint egy papagáj

Szögezzük le, hogy tisztában vagyunk vele, hogy a nők viszik a háztartás és a gyereknevelés oroszlánrészét és a nyaggatásod legtöbbször teljesen jogos. Nem a te hibád, hogy ötször kell megkérni a párod valamire – és még akkor sem biztos, hogy megteszi – de hogy ezt a problémát hogyan oldjátok meg, abban neked is nagy szereped van.  Először is tudnod kell, hogy az egzecíroztatás a férfiaknál vajmi kevés hatással bír. Ha valamit már harmadjára kérsz tőle, az számára már nem kérés lesz, hanem nyaggatás. A pszichológusok szerint kettőnél többször nem is érdemes megkérned valamire, ilyenkor már más módszerre van szükség. 

Mindig az a téma, hogy Ő nem csinált meg valamit

A kapcsolat terapeuták azt mondják, a kérés tálalása kulcsfontosságú és nem szabad, hogy vádaskodásba csapjon át. Mikor azt mondod a partnerednek: „Vidd ki a szemetet, már megint nem vitted le, soha nem viszed le!” akkor ő egyből védekező-módba kapcsol, mert úgy érzi, fenyegeted.

Ehelyett sokkal hatásosabb, ha így kéred meg valamire: „Szeretném, ha levinnéd a szemetet, nagy segítség lenne, ha nem nekem kellene megint levinnem.”

Ez a megközelítés valóban kérés és nem vádaskodás, így inkább tűnsz a partnerének és nem egy parancsolgató főnöknek.

Megemeled a hangod

A nők legtöbbször kedvesen kérnek valamit a férfitól, először normális hangnemben. Másodjára már egészen biztosan érződik hangjukon a feszültség, a harmadik kérés pedig már minden esetben emelt hangnemben történik. Ugyan ez teljesen érthető – hiszen frusztráló, ha partnerünk semmibe vesz minket – de sajnos nem hasznos, sőt, egyenesen kontraproduktív.

A pszichológusok szerint, ha a második kérésre sem reagál az illető, meg kell keresni a kommunikáció sikertelenségének okát. Kiabálás helyett mondd neki ezt: „Szeretném megérteni, mi történik, mi az, ami miatt ez nem működik. Mi a probléma és hogyan tudnánk megoldani?” 

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Olyan vagy, mintha az anyja lennél, nem a partnere

Az állandó nyaggatás miatt partnered úgy érezheti, hogy gyerekként kezeled, ráadásul olyan rossz gyerekként, aki csalódást okoz. Ilyenkor nem partnere és szerelme vagy, hanem a követelőző szülő szerepét veszed magadra, ami nagyon káros egy kapcsolatban. Ha állandó vita a házimunka, az anyagiak vagy a gyereknevelés megosztása, célravezető, ha reális szabályokat vezettek be, amihez tudjátok tartani magatokat.

Szintén hatásos, hogyha pozitív visszajelzéssel operálsz. „Olyan jó volt, mikor a múltkor kiteregettél, most is segítenél?”

A dicséret hatékonyabb a férfiaknál, mint a követelőzés. 

A nyaggatás kihat a szexuális életetekre

A veszekedés, egzecíroztatás és neheztelés igaz szenvedély-gyilkos, hiszen ki akarna összebújni azzal, akivel ilyen vitái vannak? A pszichológusok – természetesen – azt tanácsolják, hogy üljünk le partnerünkkel megbeszélni a nézeteltérések okait, de két fontos dolgot szem előtt tartva: az egyik, hogy ne arra törekedj, hogy megnyerd a vitát, a másik pedig az, hogy ne félj sebezhetőnek mutatkozni. Mondd el neki őszintén, hogy neked mennyire rosszul esik ha nem segít a házimunkában, mikor rengeteg egyéb dolgod van és mennyire jól esne, ha ezen a téren jobban számíthatnál rá. 

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!