5 nyomós ok, miért kezdj bele te is koronanapló írásba

5 nyomós ok, miért kezdj bele te is koronanapló írásba

Címlap / Életmód / Egészség / 5 nyomós ok, miért kezdj bele te is koronanapló írásba

Talán te is észrevetted, hogy egyre több ember kezdett el blogolni vagy a közösségi oldalakon bejegyzésben közzétenni a házi karanténnal kapcsolatos örömeiket és bánatukat. Rengeteg cikk születik arról, ki és hogyan éli meg a bezártságot, a járványt és mindazt, amit magával hozott.

Éppen ezért talán neked is érdemes lenne belevágnod a koronanapló írásába! Nem azért, mert mindenki más is ezt teszi és ez lett az új követendő trend. Ám alapjáraton nézve maga a naplóírás is pozitív hatással van az egészségre. A Cambridge-i egyetem tanulmánya is bizonyítja, hogy jobb lesz a naplóírástól az ember pszichéje, sőt, testi egészsége is és segít a nehezebb helyzetek feldolgozásában. A következő 5 ok, rámutathat arra, miért is ajánlatos neked is belefogni a koronanapló írásába:

Van kinek kiönteni a szívedet

Nem előnytelen, hogy időről-időre kiöntöd a szívedet egy pártatlan félnek, aki nem igazolja és nem is cáfolja a mondanivalódat.

A léleknek óriási könnyebbséget jelenthet az, ha őszintén kiírod magadból az érzéseidet, a félelmeidet, a gondolataidat, a véleményedet.

Sokan egyedül vannak ebben a nehéz helyzetben és nem tudják kivel megtárgyalni ezeket.

De gyakran még azok sem, akik a párjukkal, családjukkal vannak összezárva.

A koronanapló révén felszabadíthatod az energiáidat, megszabadulhatsz a zavaró, kellemetlen érzésektől és békességet ültethetsz a szívedbe.

 

Sok mindenre rávilágít

Talán téged is aggaszt a jelenlegi helyzet és olykor a pánikroham kerülget.

Lehetséges, hogy a feszült vagy magányos környezetben tele vagy irreális félelmekkel.

Éppen ezért, ha ezeket kiírod magadból és másnap visszaolvasod őket, könnyen arra jöhetsz rá, hogy jelentéktelen dolgok miatt aggódsz annyira, esetleg felnagyítod a dolgokat.

A naplód tükröt mutat és általa felfedezheted gyengeségeidet vagy épp erényeidet és azt, min kellene még dolgoznod.

De még arra is rávezethet, hányadán állsz a kapcsolataiddal és hogy tegnap csacskaságon vesztél össze a partnereddel.

 

Megoldásokat találhatsz

Érthető, hogy esetleg kétségeid vannak a naplóírással kapcsolatban a mostani helyzetben és arra gondolsz: ha szinte mindennap ugyanaz történik velem, minek írjam le?

Hiszed vagy sem, ebben az esetben is érdemes napi szinten naplót írnod.

Ugyanis miközben leírod a napodat, apró, de értékes leckéket, tanulságokat vehetsz közben észre, amennyiben időt szánsz rá és nem csak összecsapod.

Miközben írsz – ami alapvetően kreatív tevékenység – megoldást találhatsz egy-egy problémádra, eszedbe juthat egy jó ötlet, amellyel segíthetsz magadon vagy máson.

Más egyszerűen a székben ülve gondolkodni és teljesen más az is, miközben írsz.

 

Segíthet változtatni a szokásaidon

Természetesen csoda önmagában véve nem történik a naplóírás közben. De előmozdíthatod vele a gyógyulásodat és a sikert.

Minél inkább tudatosítod magadban a rossz szokásaidat – például, hogy már betegesen félsz a járványtól – annál nagyobb eséllyel győzheted le.

Ha mindennap kiírod magadból és visszaolvasod az előző napi bejegyzéseket, segíthet elengedni. Pláne, ha dolgozni kezdesz rajta. Győzd meg magadat írásban, miért nem kellene annyira félned.

Beszélj úgy magadhoz írásban, mint egy baráthoz.Jegyezd le nap, mint nap a sikereidet, például: „Ma már nem is fogott el a pánik, mikor kiléptem az utcára.” Figyeld meg, hamarosan eljutsz arra a szintre, amikor a negatív hiedelmedet, szokásodat egy pozitívra cserélted. Ezért is mondják, hogy a naplóírás terápia. Csak légy kitartó!

 

Tapasztalataid mások számára is értékesek lehetnek

Amennyiben hajlandó vagy blogot írni vagy legalábbis valamilyen formában közzétenni tapasztalataidat, az óriási segítség lehet mások számára.

Megtudhatják, te miként viseled a karantént, mivel töltöd a napjaidat, ami segítheti őket a túlélésben vagy abban, hogy jobb kedvre derüljenek.

Sokszor már annyival is segíthetsz másoknak, hogy érezteted velük: sorstársak vagytok.

Amennyiben ne adj’ Isten fertőzött vagy, a tüneteid meg az élményeid különösen értékes információk lehetnek mások számára is.

Mindezt okos dolog mérlegelni akkor, amikor belevágsz a koronanapló írásba.

 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!