5 dolog, amit sose csinálj, miután összevesztetek

5 dolog, amit sose csinálj, miután összevesztetek

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 dolog, amit sose csinálj, miután összevesztetek

Minden kapcsolatban normális, sőt, olykor egyenesen egészséges a veszekedés. Két embernek sosem lesz mindenről ugyanaz a véleménye, de ezt tudni kell civilizált keretek között megvitatni. Az köztudott, hogy vita közben kicsúszhat a szánkon olyan is, amit később megbánunk, de azt kevesen tudják, hogy a veszekedés utáni viselkedésünk is legalább olyan fontos lehet. Attól függetlenül, hogy a vitánk hogyan zárult, az alábbi öt dologra érdemes odafigyelnünk.

1. Ne durcizz

Azzal nincs semmi gond, ha egy kiadós veszekedés után rossz a kedved és magadban szeretnél lenni, de a másikat nem szabad levegőnek nézni és teljesen kizárni. Ha így teszel, partnered azt fogja hinni, hogy bünteted őt és a jövőben ez vissza fogja tartani attól, hogy őszintén beszéljen az érzéseiről. Ehelyett érdemes elmondani neki, hogy neked több térre van szükséged a vita után, mert te nem nyugszol meg olyan hamar. Ha egy nap elteltével is úgy érzed, hogy még mindig neheztelsz, további megbeszélésre van szükség.

2. A bűnbánás mindig legyen komoly

Sokan hajlamosak rá, hogyha unják a veszekedést, lezárják azzal, hogy odavetik: „sajnálom, nem úgy gondoltam”. Ez természetesen értékelendő, amennyiben valóban ezt gondolják, de ez nem mindig van így. Ilyenkor fennáll a veszélye, hogy a másik fél előbb-utóbb „immunis” lesz a bocsánatkérésre és nem fogja komolyan venni és elfogadni. A „nem úgy gondoltam” frázis azért is kontraproduktív, mert erre szinte mindenki egyből rávágja hogy „dehogynem!”, a „sajnálom” pedig magában kevés.

Érdemes inkább folytatni, hogy miért sajnálja az ember a történteket és a jövőben mit tesz annak érdekében, hogy ez többet ne forduljon elő.

3. Ne fogd másra a veszekedést

Millió dolog van, amire kenhetjük a vita kirobbanását: nehéz nap a munkahelyen, fejfájás, fáradtság, kialvatlanság. Utóbbit kutatások is alátámasztják, a rosszul alvó emberek másnap bizonyítottan hajlamosabbak házastársukkal veszekedni. Ugyan ez érthető, mégsem korrekt partnerünkkel szemben, ha belekötünk, vagy rámordulunk, majd később a stresszre fogjuk az egészet. Ha felbosszantottak, vagy rossz napod volt a munkahelyeden és érzed, hogy minden irritál, nyugodtan küldj egy üzenetet a párodnak, hogy tudja, most térre és nyugalomra van szükséged.

4. Ne „békülőszexelj”, ha nincs kedved

Egy veszekedés utáni szex sokaknak jólesik, főleg a férfiak szereti ezzel lezárni végleg a vitát, hiszen nekik fontosabb a testiség, mint a nőknek. Viszont előfordulhat, hogy a másik félnek mégsincs kedve hozzá. Ez magában még nem probléma, de ilyenkor egy durva visszautasítás általában egy újabb veszekedést szül. Azonban ezt is lehet kezelni, a legegyszerűbben itt is a megfelelő kommunikációval. Elég megölelni a másikat és közölni vele, hogy nem haragszol rá, de most nincs kedved szexelni, majd szexeltek holnap.

5. Ne hozd fel újra a sérelmedet

Teljesen mindegy, miről folyt a vita, ha elértünk egy közös nevezőt, az ügyet lezártnak kell tekinteni és csak akkor lehet jogosan újra a másik fejére olvasni, ha újra előfordult.

A férfiak szoktak azzal viccelődni – félig persze komolyan –, hogy a nők arra is emlékeznek, ha évekkel ezelőtt elfelejtettek hazafelé tejet hozni a boltból. Ha van egy vita, de sikerül megoldást találni, esetleg a párunk tényleg sajnálja és bocsánatot kér, többet nem szabad felhozni és újra a fejére olvasni. Ha már egyszer az adott dologgal kapcsolatban eljutottunk egy egyezségig, az adott vitát sikeresnek tekinthetjük és tovább kell lépnünk.

Kép forrása: nd3000/depositphotos.com

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!