Egy hosszú, fárasztó hét után másra sem vágyunk hétvégén, mint pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni a szabadban, és egyszerűen elkészíthető ételeket kreálni. A tavasz egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg friss alapanyagból válogathatunk, amik nem igényelnek különösebb elkészítési módot. Most olyan alakbarát és egészséges recepteket gyűjtöttünk nektek csokorba, amik gyorsan összeállíthatók!
Vitaminbomba saláta
Hozzávalók:
- 2 csésze kelkáposzta (vagy más kel),
- ½ csésze szójabab,
- ½ csésze főtt quinoa,
- 1 szál újhagyma,
- ½ avokádó.
Öntethez: ½ lime leve, 1 evőkanál almaecet, ½ teáskanál őrölt kömény, só, bors, cayenne (ízlés szerint).
Elkészítés: Az újhagymát és a kelt apróra vágjuk és egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott avokádót, a szójababot és a főtt quinoa-t. Egy kis tálban elkeverjük a lime-levet, az almaecetet, a köményt, és az ízlés szerinti sót, borsot és cayenne-t. Az elkészült öntettel meg locsoljuk a salátánkat, alaposan elkeverjük, és már kész is a hétvégi finomság vacsorára! Igazi vitaminbomba, ami nem mellesleg edzés utánra is kiváló recept!
Kakaós smoothie
Hozzávalók:
- 1 csésze kókuszvíz,
- 1 csésze bogyós gyümölcs (lehet fagyasztott is),
- 1 evőkanál kakaópor,
- ½ banán,
- protein por (opcionális, ízlés szerint).
Elkészítés:
Minden hozzávalót beleteszünk egy turmixgépbe, és jó alaposan eldolgozzuk! Igazi frissítő finomság, ami tökéletes „megúszós” receptként szolgál, hiszen magas vitamin és fehérje tartalma miatt ideális energiával tölti fel a szervezetet! Ha esti programot szerveztünk a hétvégére, előtte mindenképpen igyunk meg egy ilyen energiabombát!
Ropogós wrap
Hozzávalók:
- 1 tortilla lap,
- krémsajt,
- 1 maréknyi spenót,
- 2-3 szem koktélparadicsom,
- 1 kisebb maréknyi csicseriborsó,
- 1-2 evőkanál marinara szósz (pizza szósz is tökéletes).
Elkészítés:
A tortilla lapot megmelegítjük forró serpenyőben, majd vékonyan megkenjük az egyik oldalát krémsajttal. Ezután ráhalmozzuk a spenótot, az apró kockára vágott paradicsomot, a csicseriborsót és végül a tetejére a paradicsomos szószt. Összehajtogatjuk, és már készen is van az isteni és gyors vacsora! Csicseriborsó helyett rakhatunk bele apróra vágott főtt csirkehúst is!
Ázsiai ihletésű rizses finomság
Hozzávalók:
- 1 csésze barnarizs,
- 1 szál újhagyma,
- 2 csésze brokkoli,
- 2 szál répa,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 teáskanál szezámmag,
- kevés friss koriander.
Öntethez: 1 evőkanál mogyoróvaj, 3 evőkanál tamari szósz (vagy szója szósz), 1 lime leve, ½ teáskanál fokhagymapor, ¼ teáskanál őrült gyömbér.
Elkészítés: Apróra kockára vágjuk a hagymát, a brokkolit, a répát vékony csíkokra, a fokhagymát összezúzzuk, a koriandert pedig felaprítjuk. A rizst egy kevés vízen megpirítjuk, majd hozzá adjuk az apróra vágott hagymát, brokkolit, répát, a fokhagymát, szezámmagot és koriandert. Felöntjük 2 csésze vízzel, és addig főzzük, amíg meg nem puhul minden (kb. 20 perc). Eközben elkészítjük az öntetet. Ha a rizs kellően elfőtte a levét, hozzákeverjük az öntetet és következő forrásig hagyjuk főni. A tűzről levéve fedő alatt hagyjuk kicsit pihenni, majd tálalhatjuk is!
Édesburgonyás mártogatós
Hozzávalók:
- 2-3 batáta (vagy más néven édesburgonya),
- 1-2 evőkanál étkezési keményítő (vagy élesztőpehely),
- 2 evőkanál olíva olaj,
- só, bors,
- fűszerek ízlés szerint.
Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk és vékony csíkokra vágjuk. Fogunk egy tiszta műanyag zacskót vagy sütőzsákot és belehalmozzuk a krumplit, majd rászórjuk a keményítőt és alaposan összerázzuk. Utána jöhet rá az olaj, só, bors és a tetszőleges fűszerek (például oregánó, majoránna és bazsalikom, ha szeretjük a mediterrán ízvilágot). Ezekkel is alaposan összerázzuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk és alaposan elegyengetjük. Ezután irány a sütő 180°C-on, 20-25 perc alatt megsül (félidőben át kell forgatni!), és már kész is. Önmagában is isteni finomság, de fokhagymás-tejfölös, avokádós vagy padlizsános mártogatóssal utánozhatatlan!