8 szépségápolási hiba, amit a legtöbb nő napi szinten elkövet

8 szépségápolási hiba, amit a legtöbb nő napi szinten elkövet

Címlap / Stílus / 8 szépségápolási hiba, amit a legtöbb nő napi szinten elkövet

De azonnal felmerül a kérdés: hogyan? Hiszen a bőrápolás rengeteg trükköt, praktikát rejt magában, amit érdemes követni, a nem megfelelő rutinnal pedig kárt is okozhatunk a bőrünknek.  Összeszedtünk pár olyan banálisnak tűnő hibát, amit sajnos még mindig sokunk elkövet a szépségrituálé során, ha lehet, ezeket mindenképpen nagy ívben kerüljük el.

Rossz a sorrend

Ahhoz, hogy a többlépcsős szépségápolási rutinunk megfelelő legyen, szükségünk van arra, hogy a termékeket a megfelelő sorrendben vigyük fel. Ellenkező esetben kilőhetjük a hatóanyagokat, „összezavarhatjuk” a bőrünk folyamatait és csak kárba megy az a sok pénz, amit a kozmetikumokra költöttünk.

De mi is a helyes sorrend? A legjobb, ha abból indulunk ki, hogy mindig a vizesebb textúráktól megyünk a gazdagabb krémek felé.

Első a tisztítás – ezt ugye sosem hagyjuk ki -, utána jöhet a szérum és végül a krém.

A szérum helyett, akár olajat is használhatunk: a természetes, magas hatóanyag tartalmú összetevők csodát tesznek a bőrrel.

Az arcápolás sorrendje

A minőség felett győz a mennyiség

Nagyon fontos, hogy a bőrünket mindig szezonhoz mérten, az egyedi igényei szerint ápoljuk, a számára tökéletes összetevőkkel. Ez az, ami igazán kulcskérdés a bőrápolásban, nem pedig az, hogy minél több terméket felpakoljunk rá. Az igaz, hogy a különböző kozmetikumok, ha jó sorrendben használjuk őket erősíthetik egymás hatását, de pontosan ezért elég lehet akár már a három lépéses rutin is.

A tisztítás után jutassunk be valami jól koncentrált hatóanyagot, amire a bőrünk éppen szomjazik (szérum, olaj, booster formájában), majd jöhet a hidratáló krém.

Csak emellett figyeljünk a heti 1-2 hámlasztásra és a mindennapos fényvédelemre is. 

Kilépünk az utcára fényvédelem nélkül

És akkor itt is vagyunk az SPF faktoroknál és a napkrémeknél. A bőröregedés korai jeleit elsősorban a napfény és az ultraibolya sugárzás okozza, ezért nem tehetjük meg, hogy ne használjuk fényvédőkrémet.

A kutatásokból egyértelműen látszik, bárhová megyünk nem tudjuk kikerülni a káros sugarakat – a felhős napokon se -, ráadásul a számítógépből származó kékfény is korai bőröregedéshez vezet, így még az irodában sem vagyunk maximálisan biztonságban. Kiindulva ebből, ha nem akarunk ráncokat, bárhova megyünk, az év minden napján használjunk fényvédőt vagy SPF tartalmú arckrémet – elég sokféle variációból válogathatunk már a piacon.

Retha Ferguson/pexels.com

Túlzásokba esünk…

A hámlasztás, a tisztítás mind-mind nagyon fontos, de tudnunk kell, hogy mi a jó a bőrünknek, így ezeket a folyamatokat is ehhez mérten kell személyre szabni. A túl gyakori (több mint napi kettő), nem a megfelelő termékekkel történő arctisztítás tönkreteheti a bőr felsőbb rétegét, amitől teljesen felborulhat az egyensúlya, ez pedig eltömődött pórusokat, mitesszereket eredményezhet.

De pont ilyen nagy gond az is, ha nem vigyázunk a hámlasztókkal – akár fizikai, akár kémiai peelingről beszélünk -, ezzel a bőr védőrétegét károsíthatjuk. Ha nem tudjuk megítélni, mit hogyan használjunk, forduljunk inkább a kérdéseinkkel szakemberhez. 

Nem hidratáljuk az olajos bőrünket

Attól, hogy olajos vagy kombinált bőrre rendelkezünk még ugyanúgy szükségünk van hidratálásra. Hihetetlen nagy gondot tudunk okozni azzal, ha a zsíros bőrre való termékeket felelőtlenül használjuk. Attól ugyanis, hogy túlszárítjuk a bőrt, még nem oldottuk meg a túlzott faggyútermelést, csak tönkretettük a bőr egyensúlyát és a vízháztartását is.

A vízre szüksége van az olajos bőrnek is, hiszen segítségével a krémek, szérumok hatóanyagai  mélyebbre szívódnak fel, ráadásul a víztől lesz ruganyos, feszes, egészséges kinézetű a bőr. 

Bármilyen lotiont, boostert, krémet használunk, legalább egy hialuronsavas szérumot építsünk be a napi bőrápolási rutinba, de ennél még jobban járunk, ha egy kozmetikus segítségét kérjük, hogy tényleg személyre tudjuk szabni a zsíros bőr ápolását. Így a megfelelő hámlasztók, gyulladáscsökkentő hatóanyagok mellett a hidratálást is rendesen beépíthetjük a napi rutinunkba. 

Prometeus/depositphotos.com

Túl erősen dörzsöljük a szemünket

Nincs is annál rosszabb, minthogy a szemünk körüli bőrt húzogatjuk, nyúzzuk a vattával arctisztítás közben. Ezen a területen a legvékonyabb bőr, különösen érzékeny, így nagyon oda kell figyelni rá – a ráncok is itt jelenhetnek meg először. Ha sminklemosásnál harminc másodpercre felteszel egy vattakorongot a szemedre és csak utána kezded el leoldani a szempillaspirált, meglátod sokkal könnyebben lejön minden festék. Illetve ezt a területet mindig extra odafigyeléssel ápoljuk, használjunk például külön szemránckrémet is.  

A dekoltázs valahogy mindig kimarad

A dekoltázsunk elég hűen tükrözi a korunkat, ezt még esztétikai kezelésekkel, plasztikai műtétekkel is nehéz fiatalon tartani, ezért fontos, hogy már egészen korán figyeljünk rá és ne csak az arcunkat kenjük. Az itt található bőr sokkal vékonyabb, ezért ez a terület is extra figyelmet és ápolást igényel. Ebből kiindulva nemcsak a krémet, a fényvédőt is használjuk rendszeresen erre a területen is.

A mozdulatainkat mindig felfelé irányítsuk a lifting hatás elősegítése érdekében, hogy a gravitáció ellen dolgozzunk.

Sonyachny/depositphotos.com

Rossz esti rutin

Tudtad, hogy a bőrápolókat minimum egy órával lefekvés előtt kell felkenni? De miért is fontos ez? Eléggé egyszerű: a hatóanyagoknak idő kell a felszívódásra, így ha nem várunk vele, az összes összetevő, fincsi kis szérum a párnánkon és az ágyneműn landol. Az arctisztítás fontosságát pedig nem tudjuk elégszer hangsúlyozni. Először lemosás és csak utána jöhetnek a krémek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást