Kert és terasz / Otthon

7 veszélyes növény, ami a te kertedben is ott rejtőzhet

7 veszélyes növény, ami a te kertedben is ott rejtőzhet

Leander

Ez a népszerű és gyönyörű virág a kert egyik legszebb növénye lehet, nyáron pedig mesés virágzásba kezd. De ugyanakkor van neki egy nagy titka is: minden egyes része mérgező! Egy 2010-es felmérés szerint, melyet a Heart Views szaklapban tettek közzé, kiderült, hogy ez a növény olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek szívproblémákat és emésztési gondokat is okozhatnak. Ha valakinek bejut a szervezetébe, mert evett belőle egy keveset (például mert esküvői tortán ez volt a virágdíszítés, vagy egy kisgyermek óvatlanul a szájába vette), nagyobb mértékben akár kómába is eshet, ezért nagyon oda kell figyelni rá!

oleksrandrberezko/depositphotos.com

Amerikai alkörmös

Bár amerikai származású növényről beszélünk, valójában már Magyarországon is megtalálható, adventív fajként tartják számon. Fekete bogyós termése első ránézésre akár ízletesnek is tűnhet, de a legjobb, amit tehetsz, ha kiírtod a kertedből, és távol maradsz tőle. Ugyanis elfogyasztva a hányástól a magas vérnyomásig rengeteg tünetet produkál, felnőttekre és gyerekekre egyaránt veszélyes. Negatív hatásai alól pedig a legelő állatok sincsenek megkímélve, hiszen az amerikai alkörmös növény az állatti szervezetre is hatással van!

spetenfina/depositphotos.com

Csomorika 

Ez a növény leginkább tavak partján, nádasokban és sásokban nő, ránézésre pedig semmilyen probléma nincs vele. Illata még kifejezetten kellemes is, hiszen a zellerre emlékeztet, gyöktörzse pedig édes; de ezt megkóstolni sosem szabad! Ugyanis bár minden része mérgező, a törzsére ez különösen igaz, tekintve, hogy cikutoxint tartalmaz. Ez leginkább az idegrendszerre fejti ki hatásait, és olyan komoly rohamokat okozhat egy nagyobb adag elfogyasztása után, hogy halálhoz is vezethet. Ha ilyet látsz a kertedben, azonnal tépd ki gyökerestől, mert rendkívül veszélyes minden élő szervezetre!

rusmavel/depositphotos.com

Gyűszűvirág-félék

Szépségesek, különlegesek, és szép színesek, úgyhogy a kertben előszeretettel helyezzük el őket. Gyógynövényként is előszeretettel emlegetik őket, hiszen a piros gyűszűvirág és gyapjas gyűszűvirág összetevőit még szívritmuszavar kezelésre is használják gyógyszer formájában. De teát főzni belőle, vagy akármilyen formában elfogyasztani szigorúan tilos! Ez ugyanis kicsit olyan lenne, mintha egy egészséges szervezet bevenne egy nagy adag szívgyógyszert, ami – bármennyire is ironikusan hangzik – valójában szívelégtelenséghez vezet. Állatoktól, gyerekektől a legjobb minél messzebb tartani!

nature78/depositphotos.com

Lilaakác

A fehér akácról köztudott tény, hogy egyike a hazánkban is megtalálható, ehető virágoknak, de a lilaakác teljesen más kategóriába esik. Ám mivel előbbi tényt mindenki ismeri, így sokan nem is gondolnák, hogy a szín számít a kérdésben. Valójában viszont rendkívül veszélyes dolog akár csak kicsit is elfogyasztani ebből a virágból! Fejfájást, gyomorpanaszokat, szédülést, sőt még hallucinációt is okozhat a mérgezés, ami ráadásul napokig is tarthat nagyobb mennyiség esetén. Sajnos már Magyarországon is volt példa arra, hogy valaki óvatlanul evett belőle, majd kórházban kötött ki, ezért legyél vele nagyon óvatos!

Owen Yin/unsplash.com

Nárcisz

Ez a gyönyörű tavaszi növény több szempontból is veszélyes lehet az emberre nézve. A leveléből és szárából kicsöppenő nedv bőrirritáló hatással rendelkezik: ha nem mosol rögtön kezet, rövidesen kipirosodik és viszketni kezd az adott terület. Hagymája pedig kifejezetten mérgező! Kezdő kertészeknél megeshet, hogy összekeverik ezt a vörös hagymával, de elfogyasztani szigorúan tilos, hiszen hányást és ájulást, sőt, sajnos nagyobb adag esetén bénulást is okozhat ez az ártalmatlannak tűnő növény.

Is992007/depositphotos.com

Hortenzia

Állatok esetében különösen óvatosnak kell lenni a hortenziával! Egy kutyára vagy cicára nézve a levelekben és virágban lévő cianid komoly szervi elégtelenségeket okozhat: hányás és hasmenés jelentkezhet, de sajnos ha későn vesszük észre, és többet megesznek belőle, végzetes is lehet. Emberre nézve elsősorban inkább maguk a virágok veszélyesek, hiszen ha valaki véletlenül elfogyasztana belőle néhányat, abban az esetben gyomorproblémák és bőrirritáció jelentkezhet nála. Kisgyerekektől még ezt az egyébként meseszép virágot is távol kell tartani, lehetőleg olyan helyen, ahol semmilyen részét nem érik el.

Veri Ivanova/unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást