6+1 jel, hogy nem állsz készen egy tetoválásra

6+1 jel, hogy nem állsz készen egy tetoválásra

Címlap / Stílus / Test / 6+1 jel, hogy nem állsz készen egy tetoválásra

Sokak számára a tetoválás csak egy divatos hóbort, ami most úgy tűnik, nagyon trendi, de hamar lecseng és akkor majd mindenki megbánja, hogy varratott magára valamit. Mások számára azonban a tetoválás egy önkifejezési forma, egy üzenet a külvilágnak, amely a viselője számára is fontos mondanivalót hordoz. Nem titok, hogy él a köztudatban egyfajta elzárkózás a tetoválások elől, vélhetően azért, mert az elmúlt évtizedekben a börtönökben készített, silány minőségű rajzokkal hozzák sokan összefüggésbe. A tetoválásnak azonban esztétikai funkcióján kívül társadalmi jelentősége is van.

S, hogy milyen régre nyúlik vissza az effajta bőrdíszítés? A legrégebbi ismert tetoválást Ötzi viselte. A körülbelül 5300 éves gleccsermúmiát a kilencvenes években találták meg az Alpokban, bőrét párhuzamos és keresztre emlékeztető motívumokkal díszítve. A felvarrt minta tehát nem csak életünk végéig marad meg, hanem sokkal tovább is. Érdemes tehát jól átgondolni, hogy szeretnénk-e belevágni a műveletbe. Íme, néhány jel, hogy még nem állsz készen a tetoválásra.

Szerelmi bánatod van

A tetováló szalonok tulajdonosai szerint a leggyakoribb hiba, amit elkövetnek a hozzájuk betérő vendégek, ha szerelmi bánatuk miatt vágynak tetoválásra.

Mint mondják, ilyenkor a testi fájdalom utáni sóvárgás magasabb, mint normál lelki állapotban, de ez a bánattal együtt elmúlik, a minta viszont nem.

Sokszor a nagy csalódást követően valami olyanra vágyik a vendég, ami az együtt töltött boldog pillanatokra emlékezteti (ez lehet egy dátum, GPS-koordináta, rajz egy tóról, házról, magáról a szeretett személyről).

Ők azok, akik néhány hónap múlva újra visszatérnek és kérik a tetoválás takarását vagy felkeresnek egy bőrgyógyászt, hogy lézeres kezeléssel távolítsa el a motívumot.

Nem ismered a tetováló művész stílusát

Minden tetováló művésznek saját stílusa van. Ha csak úgy betérsz egy szalonba és előtte nem tájékozódsz a részletek felől, akkor kellemetlen meglepetésben lehet részed.

Egy olyan egyszerű mintát is, mint a Hold, egy szem, egy rózsa vagy madár, ezer féle módon lehet megrajzolni.

Ha neked nem tetszik az, ahogyan a tetováló elképzeli, akkor saját ötlettel is előállhatsz, de mivel ez alapvetően egy művészi tevékenység, minden tetováló szereti egyedivé tenni a munkáját.

Teljesen mindegy mi, csak hamar kész legyen

Ez az egyik legrosszabb hozzáállás az összes között – mondják a tetoválók.

A türelmesebbek ilyenkor puhatolózni kezdenek, hogy mégis mire vágyik a vendég, színben, méretben, témában, s végül kialakul egy kép.

A kevésbé türelmes tetoválók ebben az esetben több kilogramm magazinnal leültetik a határozatlan jelentkezőt, hogy ott helyben gondolja végig a terveit, de olyan is akad, aki kerek perec megmondja, hogy akkor jöjjön vissza a kedves vendég, ha már vannak elképzelései arról, amit szeretne.

Ugró delfin, masni, pillangó, csillagok

A legkedveltebb női minták a lepke, a csillag, a masni, a delfin, a virág, a pillangó és az állatövi jelek.

Ezek többnyire egyszerű (úgynevezett egy órán belüli) tattook, melyek megalkotása nem igényel különösebb nehézséget egy gyakorlott tetoválónak, de épp ezért nem is szokott dicsekedni velük.

Sokan közhelyesnek vélik a bokán megvillanó ugró delfint, a dekoltázson végig futó pillangókat és a combon virágzó rózsákat.

A tetoválás azonban elsősorban a viselőjének szól, ha őt ezek a rajzok emlékeztetik valamire vagy személyes tapasztalatokkal, mély érzésekkel töltik fel önmaguk számára, akkor senkinek sincs joga becsmérelni azt.

Nem bírod a fájdalmat

Aki tudja magáról, hogy nem bírja a hosszú perceken vagy órákon át tartó fájdalmat, az ne feküdjön tetováló tű alá.

Léteznek módszerek, melyekkel csökkenthető a fájdalomérzet, de mint köztudott, ennek mértéke pszichésen is befolyásolható.

Szalonokban dolgozók rendszeresen találkoznak olyannal, aki az első tűszúrás után feláll a székből és távozik, mert képtelen elviselni a fájdalmat.

Elájulsz a tű látványától

A tűtől való félelem általában gyermekkori élményekből fakad.

A fájdalomhoz hasonlóan a tűfóbiát is nehéz kezelni egy tetoválás elkészítésekor, többen emiatt nem vállalkoznak a műveletre.

Tapasztalt tetoválók azt mondják, megnyugtatóan hat a félhomály, a csendes zene az emberekre, ezért is van speciálisan berendezve a legtöbb szalon.

+1. Ugyanolyat szeretnél, amilyen XY-nak van

Nagyon sokan szeretnék lemásolni egy „kedvenc” tetoválásukat, de a legtöbben nem is a motívumot, hanem annak viselőjét istenítik ilyenkor.

Szeretnének olyanok lenni, mint az adott színész, zenész vagy sportoló, s abban látják ennek lehetőségét, ha ugyanolyan tetoválást csináltatnak, mint amilyen neki van.

Az ilyesfajta rajongás azonban előbb-utóbb elmúlik és kínosan érezheti magát az ember utána. Ennek megelőzése azonban sosem a tetováló felelőssége.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást