6 DIY világítótest, ha már unod az ufólámpát

6 DIY világítótest, ha már unod az ufólámpát

Címlap / Otthon / Dekor / 6 DIY világítótest, ha már unod az ufólámpát

A villanyszerelés nem játék, azzal semmiképpen se próbálkozz otthon, de ha a foglalat és az izzó megvan, akkor már csak a fantáziád szabhat határt, hogy megalkosd a tökéletes világítótestet, ami nem csak tökéletesen passzol az otthonodba, de garantáltan egyedi is!

Használd fel az üvegeket!

A minőségi italok üvegének olyan szép a formája, hogy akár naphosszat is elnézegetnénk őket.

De miért is ne tennéd?

Ha üvegvágóval óvatosan levágod az aljukat, majd lecsiszolod az éleket, hogy ne legyenek balesetveszélyesek, már kész is az egyedi lámpatest!

A vezetékek dugd át az üveg száján, a villanykörtét alulról tedd az üvegbe, és tekerd egymásba őket.

Tökéletes választás például a konyhába, vagy a bárpult fölé.

 

Játékos megoldás

Sokan lerendezik a világítást néháy spotlámpa beszerelésével, ami az egyik legnagyobb lakberendezési hiba.

Tény, hogy ezek a fényforrások tökéletesen bevilágítják a teret, de a hangulatvilágításra legalább akkora szükség van.

Néhány különleges formájú használati tárgyban is meg lehet látni a fantáziát: a lécre fúrt sajtreszelők például misztikus, sejtelmes fényt adnak, így a spotlámpák fényében elkészített vacsorát egy sokkal meghittebb, játékos világítás mellett fogyaszthatjátok el.

 

Fonj magadnak lámpát!

Rengeteg lakberendezési boltban lehet kapni külön búravázat bevonat nélkül is, de akár egy olcsóbb lámpabúrát is megvehetsz, hogy aztán lefejtsd róla a bolti bevonatot, és a „csontvázra” magad készítsd el a burkolatot, amit megálmodtál.

A színes fonallal körbetekert búra különleges árnyakat és fényhatásokat kelt, a segítségével egészen egyedi hangulatot csempészhetsz a szobába nappal, lekapcsolt világítás, és esti fények mellett is.

Ráadásul az elkészítései is gyerekjáték.

 

Csillár gyöngysorból

Oda vagy a régi csillárokért, amelyek budoár hangulatot keltenek a helyiségekben?

Készítsd el a sajátodat úgy, hogy előbb felfűzöd ezeket a gyönyörű gyöngysorokat, majd sorban egy karikára lógatod őket, amelynek középpontjában a villanykörte lesz.

Akár a nappaliban, fő fényforrásként is megállja a helyét ez a csillár, de ha igazán bátor vagy, használd kiegészítőként az íróasztalod vagy az ágyad fölött.

Garantáltan megakad rajta mindenki szeme, aki a szobába lép.

 

A steampunk rajongóinak

A befőttes üvegekből készült lámpák már régóta népszerűek, ráadásul elkészítésük is nagyon egyszerű, hiszen csak a befőttesüvegek kupakjára kell akkora lyukat fúrni, hogy a zsinórt át lehessen húzni rajtuk, és már készen is vagy velük.

Ha még különlegesebbé, egyedibbé szeretnéd tenni ezeket a darabokat, akkor keress egy bolhapiacon – vagy akár a padláson – régi fém vagy fa használati tárgyakat, amikre felfüggesztheted a befőttes üvegből készült fényforrásokat, így valódi steampunk hatást csempészhetsz például az előszobádba.

 

Imádnivaló minimál

Az Edison-égőkért most odáig vannak a lakberendezők, a vezetékek lógó egyszerű, minimál dizájnú, de csodaszép körték köré lámpabúra sem kell, hiszen önmagukban is megállják a helyüket.

Ha odavagy az egyszerűségükért, de mégis szeretnél egy kis csavart vinni a dologba, vagy jobban a saját ízlésedhez, a szoba stílusához igazítanád a fényforrást, válassz színes vezetéket és a megfelelő magasságba fúrj fel valamit, amiről a villanykörtét lelógathatod.

Az egyszerű, határozott, egyenes vonalakkal mutat legjobban ez a trükk, ezért érdemes az áramforrást is a közelben elhelyezni, hogy ne kelljen a vezetéket az egész szobán átvezetni, csak egyetlen, határozott, színes vonalként jelenjen meg a helyiségben.

 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!