6 tipp, hogy több hely legyen a ruhásszekrényünkben

6 tipp, hogy több hely legyen a ruhásszekrényünkben

Címlap / Stílus / Divat / 6 tipp, hogy több hely legyen a ruhásszekrényünkben

A kedvenc ruháink és blúzaink megérdemlik, hogy kényelmesen elférjenek a ruhásszekrényünkben, hiszen ha nincsenek összezsúfolva és tudnak lélegezni, hosszabban megőrizhetik az eredeti állapotukat. Ráadásul ha megfelelően tárolunk minden darabot, akkor könnyebben megtaláljuk, amit keresünk, nem is beszélve arról, hogy egy rendezett szekrény ajtajait sokkal szívesebben nyitjuk ki nap mint nap. (x)

Ez így mind szép és jó, de mindezt nem is olyan egyszerű elérni – fenntartani pedig még kevésbé. És ez különösen igaz akkor, ha már alig van helyünk a ruhásszekrényünkben. A következőkben lépésről lépésre haladva segítünk, hogy nagyobb helyet nyerhessünk a szekrényben, mi pedig könnyebben lavírozhassunk a kedvenc darabajink között. 

Szelektáljunk!

Talán senkit nem lepünk meg a legelső lépéssel: a legkézenfekvőbb módszer, amit bevethetünk, az a szelektálás. Ha képesek vagyunk elengedni azokat a darabokat, amelyeket nem használunk és csak helyet foglalnak, nagyot léphetünk előre a rendszerezés terén. De mégis hogyan csináljuk?

Az egyik legáltalánosabb eljárás erre az egyéves szabály. Azaz: nézzünk meg egyesével minden ruhát aszerint, hogy mikor volt rajtunk utoljára. Amennyiben az elmúlt egy év során egyszer sem viseltük, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy már nem is fogjuk felvenni. Az így kiszelektált darabokat vizsgáljuk meg: ha még jó állapotban vannak, megpróbálhatjuk őket eladni a most divatos second-hand appokon, ha pedig már viseletesek, adományozzuk el őket. (Természetesen megtehetjük azt is, hogy mindet felajánljuk jótékony célra, ez a legideálisabb megoldás!) 

Ha egyedül nehezen döntünk, vonjuk be egy családtagunkat vagy barátunkat – ezzel lehet, hogy egyes ruhadarabok azonnal új gazdára is lelnek az ő személyükben.

Különítsük el!

A legtöbbek szekrényében akadnak olyan ruhadarabok, amelyek valamilyen szentimentális értékkel bírnak, vagy valamilyen különleges alkalomra vásároltuk őket. Ez lehet például a gólyatáboros pólónk vagy a jelmez, amivel egyszer megnyertünk egy jelmezversenyt. Nem mondjuk, hogy ezektől meg kell szabadulnunk, de érdemes a ruhásszekrényünk helyett egy másik helyet találni nekik, például a vendégszoba ágyneműtartójában.

Alakítsuk tudatosan!

A legtöbb szekrény belső része könnyen alakítható, azaz a polcok és akasztós részek egyszerűen felcserélhetőek, variálhatóak egymással. Sokan viszont nem foglalkoznak ezzel, és a szekrényük pont úgy van összerakva, mint amikor megvásárolták azt. Ez azonban nem jó gyakorlat, hiszen az ízlésünk és ezzel a ruháink típusai folyamatosan változhatnak, ami miatt újfajta elrendezésre lehet szükségünk. Például: ha korábban csak farmert és pólót hordtunk, elég volt, hogy csak polcok vannak a szekrényben. De ha időközben megszerettük a ruhákat, akkor most már akasztós részre is szükségünk lesz. 

Gondoljuk át a ruhatárunk ismeretében, hogy mi lenne a leginkább kézenfekvő rendszer, és aszerint helyezzük át az egyes részeket!

Használjuk ki a holt tereket!

Ha a fenti lépéseken már túl vagyunk, de még mindig lenne mit tenni helykihasználás-téren, akkor vizsgáljuk meg a szekrény holt tereit! Számos olyan kreatív megoldás létezik ugyanis, amelyekkel ezeket a részeket is a saját szolgálatunkba állíthatjuk. Például: ha fel vannak akasztva a ruháink, de nem érnek le egészen a szekrény aljáig, akkor szerezzünk be néhány dizájnos tárolódobozt, amiket letehetünk alulra és amiket feltölthetünk – például a fehérneműinkkel. De nem érdemes megfeledkezni a szekrényajtók belsejéről sem: ide például jöhetnek az öveink vagy néhány könnyű kistáska is! 

Tanuljunk meg hajtogatni!

Az angolul file foldingnak nevezett eljárást Marie Kondónak köszönhetjük – ez a módszer lehetővé teszi, hogy a lehető legkisebb méretűre hajtsuk össze a ruhadarabjainkat. Magyarul irathajtogatásnak fordíthatnánk le a nevét, ami utal magára a módszerre is: ha a szekrény fiókjaiban függőlegesen hajtjuk le a darabokat – mint egy irattárolóban –, akkor sokkal kevesebb helyet foglalnak, ráadásul könnyebben átlátható is a rendszer. 

Apróságokat is megtehetünk a több helyért

Ha alkalmazzuk a fent felsoroltakat, máris észrevehetjük, hogy sokkal több hely termett a szekrényünkben, ami nagyban megkönnyíti a mindennapokat. De ha még mindig nagyobb rendezettségre – és nagyobb helyre – vágyunk, akkor néhány apró trükköt is bevethetünk. Az egyik legegyszerűbb lépés, ha többfunkciós ruhafogasokat vásárolunk, amelyekre több ruha fér, vagy veszünk néhány vállfahalmozó kampót, karikát

Az is sokat segíthet, ha mindent tárolókban helyezünk el, hiszen a rendezettség nagyobb helyet is generál. Például: ne hagyjuk, hogy az övek csak úgy kallódjanak a szekrény alján és a polcokon, tegyük őket egy textildobozba!

Ezeken a lépéseken végighaladva biztosak lehetünk abban, hogy egyszerűbb dolgunk lesz a szekrényünkkel: könnyebb lesz benne eligazodni, válogatni – és még ránézésre is kellemesebb hatást kelt majd!

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!