6 módszer, ami minden évszakban segít megőrizni arcbőrünk egészségét

6 módszer, ami minden évszakban segít megőrizni arcbőrünk egészségét

Címlap / Stílus / Arc / 6 módszer, ami minden évszakban segít megőrizni arcbőrünk egészségét

Arcbőrünk az év különböző évszakaiban eltérő viszontagságoknak és környezeti tényezőknek van kitéve. Télen a hideg idő kiszárítja bőrünket, míg nyáron a nagy hőség miatti erős izzadás miatt telepednek meg rajta a szennyeződések. Ha nem törődünk bőrünkkel, különösen arcbőrünkkel, akkor annak nagyon hamar jól látható nyomai lesznek, aknék és pattanások formájában, továbbá a ráncok megjelenésére is előbb számíthatunk.

A különböző évszakokban a napfény, a csapadék, a szél és a hőmérsékletváltozás eltérő mértékben hat a bőrünkre. Emiatt célszerű évszakspecifikusan kialakítani a bőrápolási rutinunkat. Nyáron az erős napfénytől kell fokozottan óvni bőrünket, illetve ügyelni kell arra, hogy a napozást ne vigyük túlzásba. Bőrünk minden egyes leégést megjegyez, amit ráadásul erőteljes hámlás és viszketés követ. Nyáron sokan elfeledkeznek a megfelelő hidratálásról, ami a bőrre is kihatással van. Fontos a kellő folyadékfogyasztás, valamint a bőr hozzászoktatása a napozáshoz.

Ezzel szemben télen bőrünknek az alacsony hőmérséklettel kell megküzdenie. Az arcunkba vágó jeges szél, a hó, a fagy mind kihatással vannak a bőrre, amely könnyen dehidratálttá válik. Az otthon fűtött levegője sem segít ezen a helyzeten, inkább csak ront rajta. A hidegben az ekcémával küzdők tünetei is romlanak.

Tavasszal a korai napsütés okozhat problémát, míg ősszel naivan azt gondolhatjuk, hogy a napsugarak már kevésbé erősen sütnek és már nem árthatnak bőrünknek. Ne dőljünk be: ilyenkor is figyeljünk az UV-védelemre!

6 módszer, ami mindig segít

Szerencsére van jó pár módszer, melyek alkalmazásával bőrünk a különféle évszakokban is megőrizheti szépségét és nem utolsó sorban egészségét.

Rendszeres tisztítás

Nem lehet elégszer elismételni, hogy mennyire fontos a rendszer arctisztítás. Ez a napi arcápolási rutin legfontosabb része. Reggel és este egyaránt érdemes sort keríteni erre a párperces folyamatra. Talán mondanunk sem kell, hogy a smink eltávolítása minden alkalommal elengedhetetlen lefekvés előtt. Bármennyire is fáradtak vagy spiccesek vagyunk egy átmulatott este után, nem szabad elfeledkezni a smink lemosásról, mivel a bőr nem tud lélegezni alatta.

Bőrradír legfeljebb heti egyszer

Nem csupán az a hiba, ha teljesen mellőzzük az arctisztítást, hanem az is, ha túlzásba visszük. Ez különösen a bőrradírra igaz, amely nagyon hasznos tud lenni heti egy alkalommal, hiszen az elhalt hámsejtek kiválóan eltávolíthatók általa. A túlzásba vitt bőrradírozás viszont gyengíti és irritálja a bőrt.

Az egészséges táplálkozás szerepe

A bőrápolás nem feltétlenül a fürdőszobában kezdődik, hanem sokkal inkább a konyhában. Az egészséges, tápanyagokban gazdag táplálkozásnak nagy szerepe van bőrünk szépségének és egészségének megőrzésében. A bőrápolás tekintetében különösen a B-vitaminok csoportjának van nagy szerepe. Emellett az E- és az A-vitamin fogyasztása is fontos a bőrünk érdekében.

Az elegendő alvás fontossága

A legegyszerűbb módszer, amelyet alkalmazhatunk bőrünk egészsége érdekében, az az, ha eleget alszunk. Nem hiába terjedt el az úgy nevezett beauty sleep, azaz szépítő alvás kifejezés. Hiába a különféle kemikáliák és szépítő praktikák, ha nem alszunk eleget. Az alvás során ugyanis revitalizálódik a bőr, ezért még ha életmódunk vagy munkánk miatt nehéz is összehozni a nyolc óra alvást, mindenképp érdemes törekedni rá.

Kellő hidratáció

Még Jennifer Lopez is a vízivásra esküszik! Márpedig az énekesnő huszonéveseket megszégyenítő formában van és akár évtizedeket letagadhatna, így érdemes megfogadni ezt az egyszerű tanácsot. Sajnos nagyon sokan nem fogyasztanak elegendő folyadékot vagy ha mégis, akkor azt nem a megfelelő formában teszik. A kávé és cukros üdítőitalok helyett érdemes inkább a szénsavmentes vizet előnyben részesíteni. Ha a sima víz fogyasztása problémát jelent, akkor célszerű citromlével vagy felkarikázott uborka levével ízesíteni.

Kozmetikumból csakis a minőségit

A kozmetikai termékek vásárlásánál mindig ügyeljünk a minőségre, még akkor is, ha mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ha értünk hozzá, akkor nézzük meg a hatóanyagokat! A bőrünknek, csak úgy, mint a testünk többi részének, szüksége van vitaminokra. Ha igazán jót szeretnénk tenni vele, akkor kereshetünk valamilyen A-vitaminnal gazdagított terméket – nem véletlen, hogy ezt a szépség vitaminjának is nevezik –, vagy egy kellemes állagú C-vitamin szérumot, ami az üde és ragyogó bőr kulcsa.

Ismerjük a bőrünket!

Mielőtt bármilyen kozmetikumot megvásárolnánk, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk és ehhez igazítsuk arcápolási rutinunkat. Ha esetleg van valamilyen allergiánk, azzal is mindenképpen számolnunk kell, hiszen egyes esetekben többet árthatunk, mint használhatunk egy-egy termékkel. Ne feledjük: életmódunkat és lelki állapotunkat bőrünk kiválóan visszatükrözi, így fontos a mindennapok során törődni magunkkal kívül és belül egyaránt. Törekedjünk a lelki egyensúlyra, meditáljunk, fogyasszunk sok vizet és vitamint, mindezt pedig egészítsük ki minőségi arcápolási termékekkel, például egy sokoldalú C-vitamin szérummal vagy egy tápláló A-vitaminos hidratálóval!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást