6 dolog, amit senki sem mesélt el a szülés utáni életről

6 dolog, amit senki sem mesélt el a szülés utáni életről

Címlap / Életmód / Család / 6 dolog, amit senki sem mesélt el a szülés utáni életről

Már a terhesség alatt is rengeteget változik az életed, és valószínűleg az sem titok számodra, hogy a kisbaba születése után mennyire máshogy telnek majd a napjaitok. De van pár dolog, amit a filmekből és könyvekből nem feltételnül tudhatsz meg. Most eláruljuk, mik azok a dolgok, amiket senki sem mondott el a szülés utáni életről!

A fájdalom nem ér véget a szüléssel

Rengeteg babavárással kapcsolatos filmet láttunk már, így valószínűleg minden kismama felkészül a 9. hónap végén arra, hogy a gyermek születése rengeteg fájdalommal jár majd.

Persze minden embernek más az ingerküszöbe, így nem lehet ezt az érzést körbehatárolni, de abban minden anyuka egyetért, hogy cseppet sem kellemes ez az érzés.

Amit tudnod kell, hogy bár a szülés idején érzed a legnagyobb fájdalmat, ez valójában nem múlik el rögtön utána.

Még napokig nehehebb lesz mozogni, az alhasad és más testrészeid is fájni fognak; de amikor ránézel a kisbabádra, tudni fogod, hogy mindez megérte a szenvedést!

Ijesztőnek tűnhet a hazatérés

Senki sem szeret kórházban lenni, így persze te is várod majd, hogy végre hazamehess az otthonodba. Amikor viszont eljön a pakolás pillanatra, hirtelen nagyon ijesztőnek tűnik minden, ami rád vár.

Már nem lesznek körülöttetek orvosok, hogy azonnal a segítségedre siessenek, így neked kell megállnod a helyed.

Ahogy hazamész, ott lesz veled egy aprócska élőlény, aki teljes mértékben a te felelősséged. Ez pedig nagyon ijesztőnek tűnik.

A jó hír viszont, hogy nem leszel egyedül; a párod, a szüleid, az anyósod, és mindenki készenlétben áll, ha neked egy kis segítségre lesz szükséged.

 

A szomorúság és a bűntudat

Az első héten azon kaphatod magad, hogy egyik pillanatban még elképesztően boldog vagy, a következőben pedig idegesen rágod a körmöd azon tanakodva, vajon hogyan fogod mindezt végigcsinálni.

A hormonjaid kissé megőrülnek, és olyan apróságokon sírhatod el magad, amiket visszatekintve nem is értesz majd.

Ráadásul sokszor érezhetsz bűntudatot, amiért szükséged van egy kis szünetre, szabadságra, vagy csak szimplán azért, mert frusztrált vagy a kisbaba miatt.

Sőt, olykor még azért is elkeseredhetsz, mert nem tudsz elég figyelmet szentelni a párodra. Ne aggódj, minden kezdet nehéz, de együtt ezen a szakaszon is továbblendültök!

A barátaid kissé megváltoznak

A gyermektelen barátaid továbbra is a barátaid maradnak, de valahogy mégsem lesznek ugyanolyanok.

Persze továbbra imádnak téged, a legkisebb családtagot meg aztán pláne, de pontosan tudják, hogy már nem tudnak ugyanúgy együtt lógni veled, mint régen.

Ez már a terhesség idején is kezdett érződni, de a kisbaba születése után válik igazán erőteljessé.

Nincs többé spontán kiruccanás a Balatonra, sem pedig délutáni borozgatás, pláne nem bárokban; neked új kötelességeid lettek, és a gyermeked lett az elsőszámú személy az életedben.

Sajnos fel kell készülnöd rá, hogy emiatt a barátaiddal eltávolodhattok

Folyton aggódni fogsz

Két dolog miatt is nagyon aggodalmas leszel, pláne a kezdetekben.

Egyrészt folyamatosan izgulni fogsz a gyermeked egészségéért; az első napokban még aludni sem mersz, annyira figyeled a levegővételeket is. A legapróbb köhögés vagy tüsszentés is a frászt hozza rád, és legszívesebben rohannál vele az orvoshoz, amikor egy aprócska pötty jelenik meg a kezén.

Ami kicsit újabb, hogy a saját egészséged is nagyon fontossá válik; fontosabbá, mint valaha. Korábban sosem aggódtál amiatt, hogy repülőre kell szállnod, de a gondolat, hogy valami bajod történik, és a gyermeked nélküled nő fel, nagyon rémisztővé válik.

Csak úgy áradni fognak a tanácsok

Most, hogy megszületett az első gyermeked, készülj fel a kismillió kéretlen tanácsra és megjegyzésre. Az ismerőseid, különösen az idősebb korosztály ugyanis kötelességének tekinti, hogy mindenhez fűzzön egy kommentet.

Hogyan fogd a babát, mit tegyél, ha sír, sőt, még akár azt is, hogyan add rá a pelenkát. Persze ezeket a tanácsokat mindig érdemes kedvesen fogadni, de kizárólag azt fogadd meg,, amit tényleg jónak látsz.

Egyébként a kisbaba nevelése csak rád, és a párodra van bízva, így egyáltalán nem probléma, ha valamit máshogy csináltok, mint az idősebb korosztály.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást