5 komoly dolog, ami akkor történik a testeddel, ha nem használsz fogselymet

5 komoly dolog, ami akkor történik a testeddel, ha nem használsz fogselymet

Címlap / Stílus / Arc / 5 komoly dolog, ami akkor történik a testeddel, ha nem használsz fogselymet

Őszintén, mikor használtál utoljára fogselymet az esti (vagy reggeli) fogmosás után? Statisztikák szerint az emberek jelentős része szinte sosem használja ezt, noha a fogorvos is megmondta, hogy fontos lenne; nem csak a fogaid és a szád egészsége miatt.

Ugyanis, ha nem fogselymezel, az alábbi negatív mellékhatásokat tapasztalhatod a testeden!

A baktériumok hatása

Hiába mosod meg nagyon alaposan a fogad hosszú perceken át, még ha csak pár nap is telik el úgy, hogy nem használsz fogselymet, rosszabb leheleted lesz, és a fogaid is érzékenyebbé válnak.

Erről egy szakértő szerint az tehet, hogy a kefével nem tudsz minden részlethez eljutni a szádon belül, és olyan helyeken kezdenek el elterjedni a baktériumok, ahol nem is gondolnád.

Leginkább két fog érintkezésénél, az ételmaradék miatt jelennek meg, és a rossz lehelet mellett tönkreteszik a fogakat, és komoly gyulladásokhoz is vezethetnek.

 

Immunreakciót vált ki a testedből

Amikor a fogaid körül a baktériumok megjelennek, rövidesen egy úgynevezett plakkot hoznak létre (ez a lepedék réteg), amelynek megjelenésével egyúttal méreganyagok kerülnek be a testedbe.

Azaz nem csak esztétikai szempontból csúnya ez, de egészségtelen is!

Hiszen immunreakciót vált ki a testedből, ami sejteket küld a fogaid köré, hogy felvegyék a küzdelmet a baktériumokkal.

Emiatt történik az, hogy a fogínyed vörössé válik egy idő után, és beduzzad, majd vérezni kezd a legkisebb érintéstől is.

 

Baktérium a véráramban

A vérző fogínnyel az az egyik legnagyobb baj, hogy a vér által a tested többi részébe is bekerülnek ezek a baktériumok.

És ez bizony komoly hatással lehet az egészségedre is!

Ugyanis a vér a baktériumokkal együtt a szívedhez is eljut, lerakódik a szívbillentyűknél, és fertőzés során akár meg is betegítheti azokat, vagy a szívbelhártyát.

Komolyabb esetben ez sajnos szívrohamhoz és infarktushoz vezethet, és akár halálos kimenetelű is lehet.

Szerencsére a fejlett országokban ez ritkábban fordul elő, de ha nem veszed komolyan a tüneteket, és nem kapsz kezelést, komoly veszélynek teheted ki magad.

 

A tüdőd sincs biztonságban

Azoknál, akiknek amúgy is gyengébb az immunrendszerük, a szájból érkező baktériumok még könnyebben szét tudnak terjedni a test különböző részein.

Azáltal, hogy belélegzed őket, bejutnak a tüdődbe, szép lassan még nagyobb számban elszapodornak, és akár tüdőgyulladást is okozhatnak.

Számos kutatás foglalkozott már a szájhigiénia és a tüdőgyulladás közötti kapoccsal, és megállapították, hogy a kettő szorosan össze is függhet egymással.

Ezért fontos még jobban odafigyelned a fogmosásra és a fogselyem használatára!

 

Tönkrement fogak

Volt már olyan, hogy úgy ment tönkre egy fogad, hogy egyébként napi kétszer alaposan mostad őket?

Ha viszont közben nem használtad a fogselymet, akkor ez lehet a gond!

A mérgező anyagok ugyanis szép lassan elkezdik megenni a fogágyat és a szöveteket a fog körül, ami miatt az gyengébb lesz, mozogni kezd, majd végül ki is esik.

Ez a leggyakoribb oka annak, hogy rengeteg felnőtt elveszíti a fogait egy bizonyos életkor után, mivel nem vették komolyan még időben a tüneteket.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást