Kikapcsolódás / Szórakozás

5 kihalt állatfaj, amikről azt hinnénk, a képzelet szülöttei voltak

5 kihalt állatfaj, amikről azt hinnénk, a képzelet szülöttei voltak

Erszényesfarkas

A tasmán tigrisként is ismert Thylacine mintha egy kutya és egy tigris hibridje lett volna. Ausztráliában volt honos, de onnan már kétezer évvel ezelőtt kiszorította a terjeszkedő dingó, azaz az emberek által behurcolt elvadult kutyák populációja. Tasmániában azonban még élt az 1930-as években, így sok felvétel őrzi nyomát, sok képen látszik, hogy száját hatalmasra tudta tátani.

Tasmániában szintén az emberek miatt halt ki, hiszen a bevándorló európai birkapásztorok nyájaik védelmében szinte az összes erszényesfarkast kilőtték. Fogságban viszont nem szaporodott, így az utolsó példány – egy Benjamin névre hallgató hím –  1936. szeptember 7-én pusztult el egy állatkertben, pont abban az évben, mikor a fajt védetté nyilvánították.

 

Kínai folyamidelfin

Kisméretű delfin az édesvízben? A pajcsi, – angolosan Baiji – egy olyan folyóban honos delfin, amit 2006-ban nyilvánítottak kihalt fajjá, azonban még mindig él a remény, hogy pár példány létezik. A fehérúszójú delfinnek is nevezett emlős az első olyan delfinfaj, amely egyértelműen az emberek miatt halt ki.

A Jangce folyó mellett élők az állatot a „folyó istennőjének” nevezték és úgy hitték, jelenlétük védi a halászokat. Kihalásukat viszont pont a folyó túlhalászása és rendkívüli módon megnövekedett hajóforgalma okozta és félő, hogy más fajok is követik őket emiatt. 

 

Costa Rica-i aranyvarangy

Alakjára és méretére nézve ez a béka nem volt kifejezetten különleges, ami mégis egyedivé tette, az fantasztikus bőre és annak csillogó aranyszíne volt. A mesebeli kisbéka láttán szinte elhisszük, hogyha megpuszijuk, királyfivá változik. A Costa Rica-i aranyvarangy egykor nagy számban fordult elő a Monteverde városa fölötti elterülő trópusi köderdőben, 2004-ben azonban kihalt fajjá nyilvánították.

Az állat eltűnésében nagy szerepet játszott az éghajlatváltozás, mert a megváltozott esőzési minták nagyon lerövidítették szaporodási idejét, illetve egy gomba is ludas lehet, mely több más kétéltű faj megritkulásáért is felelős azon a területen. 

 

Dodó madár

A dodó az egyik valaha élt legfurcsább madár volt, így helye van a listán. Úgy nézett ki, mint egy kövér galamb és teljesen röpképtelen volt. Az Indiai-óceán területén lévő Mauritius szigetén élt és 1680 körül halt ki, mikor a szigeten kikötő tengerészek elkezdték vadászni húsa miatt. A lomha, repülni képtelen madarakat könnyedén lehetett megfogni, a szintén behurcolt többi állat – mint a kutya és a disznó – pedig előszeretettel fogyasztotta tojásait, így esélye sem volt a túlélésre.

 

Réunioni repülőkutya

Ez a faj angolul mauritániai repülő róka névre hallgat, de mindegy is hogy kutya vagy róka, a lényeg, hogy egy dundi, bundás bőregér volt. Ez a faj a nagydenevérek rendjébe tartozott és Réunion, illetve Mauritius szigetein volt őshonos. Aprócska füleit alig lehetett látni, szőrzete rendkívül dús volt és vastag zsírréteggel is rendelkezett, ami egy trópusokon élő fajnál felettébb szokatlan.

Ennek a repülőkutyának azért volt szüksége hájra, ami szigeteli, mert a hegyekben, hűvös barlangokban lakott. Sajnos az állat vesztét is zsíros húsa okozta, mert – ahogy egyre több ember érkezett a szigetekre – népszerű étellé vált. 1873-ra a faj teljesen kihalt

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást