5 kaktuszfajta, ami gyönyörű virágot hoz: még te sem tudod kiirtani őket!

5 kaktuszfajta, ami gyönyörű virágot hoz: még te sem tudod kiirtani őket!

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 5 kaktuszfajta, ami gyönyörű virágot hoz: még te sem tudod kiirtani őket!

A kaktuszok az erő és a túlélés szimbólumai, és állítólag aki egyszer elkezdi tartani őket, az nem tud leállni. Ezek a kiirthatatlan kis erőgépek a törődő gondoskodást ráadásul olyan virágokkal hálálják meg, ami mellett sok klasszikus szobanövény is elbújhat!

Echinocereus knippelianus

Az először 1895-ben leírt növény Mexikó hegyeiből, 2000 méter magasból származik, sziklák és fenyők félárnyékában nő, fontos, hogy tömzsi testének legyen hová visszahúzódni a nagyon erős napfény elől, ezért elegendő termőtalajt kell biztosítani számára.

Ezt leszámítva nem különösebben igényes, jól tartható növény, ami ha jól érzi magát, akár minden évben is szirmokat bonthat.

A 6 centiméter átmérőjű, fehér vagy rózsaszín virágok különösen szépek, a kaktusz felső részén, a korona közelében jelennek meg, tömött szirmaikkal biztosan megörvendeztetik a kaktusz gondozóját.

 

Pterocactus tuberosus

Igazi túlélőnek számít ez az Észak-Argentínából származó kaktuszfajta, melyet hatalmas, gumós gyökér tart a talajban.

Nyáron erős és sok napfényt igényel, egy déli fekvésű erkélyen például, ahol szinte semmi más nem marad meg, ez a növény jól érezheti magát, sőt az erős napsütésre kifejezetten szüksége is van ahhoz, hogy inda szerű hajtásai végén élénksárga, halványsárga, fehér, rózsaszín vagy akár mélyvörös színű virágokat bontson.

 

Turbinicarpus

Ha csak az íróasztalodra, vagy egy polcra keresel egy kedves, természetes kis színfoltot, akkor a Turbinicarpusok között érdemes szétnézned.

Ezek az apró kis kaktuszok apró, de annál tündéribb virágokat hoznak.

A nemzetség tagjai többségükben Mexikóból származnak, sziklás, szirtes, mészköves, más növények számára elviselhetetlen terepen nyílnak.

A növények érdekessége, hogy puha, hajlékony, rugalmas töviseik is sokféle színűek lehetnek, a fehértől a feketéig, virágjaik fehér, sárga, rózsaszín vagy piros színűek, de többnyire többszínűek, átmérőjük mindössze 1-5 centiméter, így bűbájos kiegészítői lehetnek az otthonodnak.

 

Karácsonyi kaktusz

Természetesen nem maradhat ki egy ilyen felsorolásból az eredetileg Brazíliából származó karácsonyi kaktusz sem, amely nem véletlenül lett idehaza is olyan népszerű.

Meglehetősen igénytelen növény, a gyakorlatlan gondozó esetleges tévedéseit is méltósággal viseli, és ha virágot hoz, azt rendszerint karácsony környékén teszi, ezzel is megjutalmazva egész éves gondozásodat, vagy legalábbis a próbálkozást.

A nyári időszakban kevés vízre és tápanyagra van szüksége, télen pedig érdemes nem túl meleg helyen tartani.

Ha 22 fok felé megy a hőmérséklet, a virágzási idő jelentősen lerövidül.

 

Echinopsis eyriesii

Az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb kaktuszfajta itthon, ami elsősorban könnyű tarthatósága és pompás virágai miatt lett olyan közkedvelt.

Sokan „belépő” kaktusznak tartják, mert ideális választás akkor is, ha korábban még semmilyen szobanövényed nem volt, vagy legalábbis egyet sem sikerült eddig életben tartanod.

Virágja fehér vagy rózsaszín, tölcsér alakú, 17-25 cm hosszú, kb. 12 cm átmérőjű.

A virágok főleg késő tavasszal és nyáron jelennek meg, maga a nyílási idő hosszú, a bimbót sokáig csodálhatod, a kinyílt virág pedig nagyjából egy-másfél napig mutatja teljes szépségét.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást