5 indok, amiért optimistán nézhetünk 2019 elé

5 indok, amiért optimistán nézhetünk 2019 elé

Címlap / Életmód / Egészség / 5 indok, amiért optimistán nézhetünk 2019 elé

Anyukám a világ legtündéribb embere, azonban van egy enyhén idegesítő szokása, miszerint folyamatosan világvégét vizionál. Megnéz egy híradót és meg van róla győződve, hogy a világon mindenhol iszonyatos szegénység van, árvizek, tűzvészek pusztítanak és háború tombol. Múltkor nem bírtam tovább hallgatni a jajveszékelését és közöltem vele, hogy a tavalyi év volt a legjobb év, ami valaha volt, 2019 pedig még ennél is jobb lesz. Csak nézett rám értetlenül, azt hitte, ironizálok. Pedig amit kijelentettem, az tény. Csak a média hajlamos arra, hogy kizárólag a negatív dolgokról tudósítson, hiszen valóban izgalmasabb hír egy természeti katasztrófa, minthogy egy országban nőtt az átlagéletkor. Nézzünk öt indokot, amiért mégis bizakodva nézhetünk az idei év elé!

Egyre tovább élünk

Az 1900-as évek óta a világon megkétszereződött a várható átlagéletkor, ami már csaknem hetven év.

Angliában majdnem 80 éves koráig él egy átlagember.

Elképesztő belegondolni, hogy az 1900-as évek előtt az emberek mindössze 30-40 éves korukig éltek.

Napjainkban pedig nincs olyan ország, ahol a várható átlagéletkor alacsonyabb lenne, mint amekkora a legmagasabb volt az 1800-as években.

A jobb táplálkozásnak és a betegségek visszaszorításának következtében egyre több időnk van tehát élni, ami, valljuk be, elég megnyugtató.

 

Egyre jobban élünk

Az elmúlt években naponta körülbelül 295 ezerrel több emberhez jutott el először elektromosság.

Vidéki nagyszüleim egész életüket egy tanyán töltötték, ahol bizony nem volt bevezetve az áram, petróleumlámpával világítottak, kézzel mostak.

Nekik ez természetes volt, nekünk ma már elképzelhetetlen.

De nemcsak az áram jut el egyre több emberhez: tavaly naponta 305 ezerrel többen jutottak először tiszta ivóvízhez és 620 ezerrel többen tudtak először internetezni.

Ha belegondolunk, ezek fantasztikus számok.

 

Egyre kevesebb kisbaba hal meg

A csecsemőhalandóság egyre alacsonyabb, világszerte a gyerekek „mindössze” 4 százaléka hal meg öt éves kora előtt.

Mielőtt elborzadunk attól, hogy azt írtam, „mindössze”, gondoljunk bele, hogy ez a szám 2003-ban még 7 százalék volt, a hatvanas években pedig 19!

Szörnyen hangzik, ha kimondjuk, hogy naponta a világon 15 ezer gyermek hal meg, viszont a kilencvenes években ez a szám a duplája volt.

 

Egyre nagyobb a jólét

Ha megkérdezünk egy átlagembert, mit gondol a mélyszegénység alakulásáról világviszonylatban, szinte biztosan azt fogja válaszolni, hogy egyre rosszabb a helyzet, pedig ezen a téren történik a legnagyobb javulás.

A nyolcvanas években a világ lakosságának 44 százaléka élt mélyszegénységben, ez a szám ma már kevesebb mint 10 százalék.

 

Egyre tanultabbak vagyunk

Soha ennyi írástudó nem volt a Földön, mint most.

Egyre több ember számára elérhető az oktatás, ezen belül egyre több nőnek van lehetősége tanulni.

Világviszonylatban jelenleg több női hallgató van a felsőoktatásban, mint férfi.

Ahhoz képest, hogy száz évvel ezelőtt még nem is szavazhattunk, nem is olyan rossz eredmény, ugye?

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást