Háztartás / Otthon

5 dolog, amit jobb, ha nem veszel meg nagy kiszerelésben

5 dolog, amit jobb, ha nem veszel meg nagy kiszerelésben

Fűszerek

Mivel a boltokban ma már dizájnos fűszertároló üvegeket szerezhetünk be, amelyek nem mellesleg fel is dobják a konyhát, sokan úgy döntenek, hogy nagyobb kiszerelésben vásárolnak be fűszerekből. Elvégre ez pont egy olyan élelmiszer, ami köztudottan hosszú élettartammal rendelkezik!

Igen ám, de sajnos van egy apró részlet, ami sokszor elkerüli a figyelmünket: a fűszerek szavatossági ideje jelentősen lecsökken, ha nem megfelelően tároljuk őket. Azaz amikor átöntöd őket a zacskóból egy tárolóba, figyelned kell arra, hogy olyan helyet keress nekik, ahol nem éri nedvesség és meleg. Ergo a napsütötte ablak nem lesz jó választás, ahogy a gáztűzhely felett lévő polc sem. Sőt, a pirospaprika és chilipaprika számára a legjobb hely a hűtőben van, ahol hosszabb ideig meg tudják őrizni aromájukat.

Noha a rossz tárolási körülmények miatt nem lesz ehetetlen a fűszer, és biztosan nem leszel tőlük beteg, de az ízük hamar elszáll, és az ételeket sem képesek megízesíteni eléggé. Inkább akkor jársz a legjobban, ha kisebb kiszerelésben veszel fűszereket, és nem tárazol be belőlük két évre.

Nagy iszerelésű fűszerek
VadimVasein/depositphotos.com

Hipó

Sokan elfelejtik, hogy a legtöbb tisztítószernek is van lejárati ideje. Persze van, ami később is hatékony lesz, hiszen kevésbé kell óvatosnak lennünk velük, mint az élelmiszerekkel, de tény, hogy a hipó egy kicsit más kategóriába esik. Ez a takarítószer felbontás után fél évvel elveszíti hatékonyságának egy jelentős részét, így pedig az alapos fertőtlenítésben sem elég erős.

A por állagú termékeknél ez nem feltétlenül igaz, hiszen ott a legfontosabb szempont a hideg, száraz tárolóhely, de a folyékony hipónál a fél év lejártával a hatás is csökken. Ezért inkább kisebb dobozzal vegyél, mert egy nagyobb adagot úgysem használsz el ennyi idő alatt!

Nagy kiszerelésű tisztítószerek
AntonMatyukha/depositphotos.com

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

 • Avatar
  janika
  2021.02.20., 14:44

  ity példáull füszeres hiőpós kávét se érdemes natykiszerelésbe veni mer az mékhamarab mekromlick
  szerencsére ijenbe arcgrém ritkánn vanik mek szószse nemvan

  Válasz

Írj egy hozzászólást