5 dolog, amit SOHA ne önts a lefolyóba

5 dolog, amit SOHA ne önts a lefolyóba

Címlap / Otthon / Háztartás / 5 dolog, amit SOHA ne önts a lefolyóba

Különösen akkor nagy a csábítás, ha lakásban élsz, hiszen néha nehézkes a különféle lomok vagy ételmaradékok tárolása, illetve kidobása. Mégsem érdemes úgy nézni a lefolyóra, mint a leggyorsabb útra, ami az otthonodból kifelé vezet, mert könnyen lehet, hogy hamarosan egy vízvezeték-szerelő szembesít ismét azzal, amitől most szabadulni próbálsz.

Olaj

Mivel az olaj nem oldódik a vízben, így a lefolyó csöveibe öntött olaj is lerakódik, felhalmozódik, és nagyon gyorsan dugulást okozhat – ha nem a te lakásodban, akkor az utcai csövekben felhalmozódva.

Nem csak maga az olaj, de az olajos folyadékok, például a salátaöntet vagy a majonéz is hozzájárul a vízelvezetés károsításához, így jobb, ha ezek a kis mennyiségű ételmaradékok a szemetesbe kerülnek, a használt olajat pedig összegyűjtöd és a megfelelő helyeken – például benzinkutakon – leadod, így gondoskodhatsz róla, hogy az egyébként veszélyes hulladékot környezetbarát módon dolgozzák fel.

 

Liszt

Lehet, hogy könnyű megoldásnak tűnik a lisztes deszkát vagy tálat gyorsan leporolni a mosogató fölött, esetleg gyorsan el is öblíteni, de attól, hogy a por eltűnik a lefolyó mögött, még korántsem biztos, hogy nem fogod viszontlátni: a vízzel keveredő liszt ugyanis csirizes ragacsként kapaszkodik meg a csöveken, és nagyon gyorsan dugulást okozhat.

A lisztet a lefolyó helyett mindig a kukába öntsd, és ha nem tudod maradéktalanul lesöpörni valahonnan, akkor kevés vizet hozzáadva óvatosan törölgesd le a felületet, majd a lisztes masszát tedd a kukába.

 

Gyógyszerek

A fel nem használt vagy szavatosságukat vesztett gyógyszereket, cseppeket is szigorúan tilos a lefolyóba önteni!

Ezek ugyan dugulást valószínűleg nem okoznak, de annál komolyabb károkat tehetnek a környezetedben.

Lehet, hogy te úgy gondolod, csak néhány cseppről vagy egy-két piruláról van szó, de gondolj bele, mekkora mennyiségű kemikáliát jelent ez, ha csak minden tizedik ember is így gondolkodik!

A lefolyóba öntött gyógyszerekkel önmagadat is mérgezed, ezek ugyanis a környezetbe jutnak, majd szépen visszaszivárognak az ivóvizedbe is.

A fölösleges gyógyszereket mindig veszélyes hulladékként kell kezelni, és a legjobb, amit tehetsz velük, ha a legközelebbi gyógyszertárban adod le őket.

 

Papír

Az egyetlen olyan papír, aminek a lefolyóban a helye, az a vécépapír, de ez egy speciális anyag, összetételét úgy alakították ki, hogy könnyen és gyorsan le tudjon bomlani a vízben, így nem tömíti el a csatornákat.

Más jellegű papírokat azonban, például konyhai nedvszívót, zsebkendőt vagy szalvétát azonban inkább ne húzz le a vécén, és főleg ne nyomkodj le a konyhai lefolyón!

A vécépapír gurigája is csak akkor kerülhet a csatornába, ha kimondottan erre a célra tervezték és ezt fel is tüntetik a csomagoláson – a hagyományos karton el fogja tömíteni a rendszert.

 

Festék

Bár egy lakásfelújítás után könnyű megoldásnak tűnhet a festéket egyszerűen a lefolyóba önteni, majd némi vizet engedni rá, mégsem tanácsos így tenned.

Egyrészt a legtöbb modern festék elég sűrű, és lassan vagy egyáltalán nem oldódik vízben, ezért megvan az esélye, hogy megtapad a csövek falán és eltömíti azokat, másrészt ha ki is jut a környezetbe, ott sem tesz semmi jót, hiszen vegyszerként semmi keresnivalója az élővizekben.

A már nem használt festéket add le inkább a lakhelyed szerinti illetékes hulladékfeldolgozónál, ahol veszélyes hulladékként fogják kezelni, és környezetbarát módon megsemmisíteni.

 

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!