5 bizarr dolog, amit valahol betiltottak már a világban

5 bizarr dolog, amit valahol betiltottak már a világban

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 bizarr dolog, amit valahol betiltottak már a világban

Vannak dolgok, amiktől nekünk is égnek áll a hajunk, és legszívesebben betiltanánk őket, de hogy egyes helyeken ezt valóban meg is tették, az igazán meglepő.

Akadnak tiltások, amelyek mögött azért érthető és elfogadható indok áll, de a világban bőven van azokból a szabályozásokból is, amelyek egyszerűen csak az élet minden területét uralni akaró kormányok túlkapásainak példái.

Valentin-nap

Lehet utálni vagy giccsesnek tartani, de betiltani azért talán mégis túlzás, nem?

Nem is meglepő, hogy a Valentin-nap ünneplése olyan országokban számít tabunak, ahol egyébként is sok, a nyugati világban természetes döntés meghozatala nem az egyén jogkörébe tartozik.

A szerelmesek ünnepét tilos ünnepelni Pakisztánban, Indonéziában és Szaúd-Arábiában.

Az ünnepet Pakisztán 2017-ben azért tiltotta be, mert nem része a muszlim tradíciónak, és mert olyan szeretetet ünnepel, amely nem az isten felé irányul.

 

Elhízás

Ha Japánban élsz, dolgozol és 40 és 74 év közötti vagy, akkor törvény írja elő, hogy a cég, ahol dolgozol, megmérheti a derékvonaladat.

Ha a mért érték magasabb, mint amekkora az előírt, egészségesnek tartott határérték, úgynevezett „táplálkozási útmutatót” kaphatsz, a cégedet pedig akár meg is bírságolhatják.

Persze ez a szabályozás valószínűleg a magukat túlhajtó japán munkaerő védelmére, illetve a cégek dolgozóik egészségéért vállalt felelősségének ösztönzésére jöhetett létre, de azért még így is elég bizarrnak hangzik.

 

Csipkés fehérnemű

Mindenki tudja, hogy a szexi ruhadarabok nem feltétlenül egészségesek, de Oroszországban, Fehéroroszországban és Kazahsztánban olyannyira komolyan veszik a kérdést, hogy még törvényben is szabályozzák, milyen bugyit viseljen az ember lánya.

A csipke persze nincs betiltva, de a mindennapos viselésre árusított csipkés fehérnemű igen: ebbe a termékkategóriába ugyanis csakis olyan darabok kerülhetnek, amelyek jól szellőznek.

Egy 2013-as törvény szerint a bőrrel közvetlenül érintkező ruhadaraboknak legalább 6% gyapotot kell tartalmaznia.

 

Reinkarnáció

Egy 2007-ben elfogadott törvény szerint a buddhista szerzetesek Tibetben csakis a kínai kormány engedélyével reinkarnálódhatnak.

A törvényt persze elég nehéz betartatni vagy ellenőriztetni, és ha őszintén belegondolunk, eleve nem sok értelme van.

A legvalószínűbb, hogy a törvényt kizárólag a Dalai Láma bosszantására fogadták el, illetve azért, hogy a hatalmát megkérdőjelezve gyengítsék tekintélyét a követői szemében.

 

Magas sarkú cipő

2009 óta Görögország történelmi látványosságainak területén tilos magas sarkú, hegyes sarkú cipőt viselni.

Ennek oka, hogy ezek a cipők a nem megfelelő súlyelosztással túl nagy nyomást fejtettek ki a történelmi helyszínek köveire, így hosszú távon károsították is volna azokat – egyetlen körömcipő persze még nem okoz nagy gondot, de gondolj csak bele, hányan keresik fel minden évben ezeket a helyeket!

Mentségükre legyen mondva, az Akropoliszra tényleg több értelme van egy kényelmes túracipőben felmászni, mint csinos, de kényelmetlen tűsarkúban.

 

Kék farmer

Ha őrült szabályokat keresünk, akkor Észak-Koreában természetesen találni is fogunk: az ország polgárainak tilos például kék színű farmert viselniük, ez az árnyalat ugyanis – különösen ezzel az anyaggal – az Egyesült Államokra emlékeztet, így akár politikai állásfoglalásnak is tekinthető.

A fekete farmer azonban belefér, így annak nem tilos a viselése, már feltéve persze, hogy valaki be tudja szerezni az őrült diktátor által vezetett államban.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást