4711: Ebben a számban rejlik a kölnivíz titka

4711: Ebben a számban rejlik a kölnivíz titka

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 4711: Ebben a számban rejlik a kölnivíz titka

A locsolkodás régi hagyomány hazánkban, húsvéthétfőn a legények friss vízzel vagy kölnivel öntözik meg a hölgyeket. Ám azt vajon tudják-e az urak, hogy milyen az igazi kölni? Hogy honnan ered az illatos víz, amelyet a nők nyakára, dekoltázsába vagy hajára loccsantanak? Mi utánajártunk a titoknak, és ellátogattunk az eredeti kölnivíz hazájába és házába.

A legenda szerint 1792-ben egy szerzetes nászajándékot készített barátjának, Wilhelm Mühlens kölni kereskedőnek, ami nem volt más, mint az Aqua Mirabilis, vagyis a Csodavíz, amelyet annak receptjével együtt nyújtott át a szerzetes az ifjú párnak. Az ajándék annyira megtetszett az újdonsült férjnek (és valószínűleg feleségének is), hogy maga kezdte el gyártani az illatos vizet, amelynek a Kölnisch Wasser, vagyis a Kölni Víz nevet adta.

És hogy miként került elé a 4711-es szám? Nos, erre is van magyarázat. Amikor a franciák 1794-ben megszállták Köln városát, az összes házat megszámozták, hogy a németül nem beszélő francia katonák könnyebben tájékozódjanak a városban. Már akkoriban a Glockengassén állt a ház (ahol ma is), itt készítette a Mühlens család a Kölni Vizet, és az épületre a 4711-es számot osztották. A gyártók pedig kapva kaptak az alkalmon, és gyorsan odabiggyesztették termékük neve elé ezt a számot, hogy ezzel különböztessék meg kölnijüket a versenytársak illatszereitől. Emellett németről franciára változtatták a parfüm nevét, mivel a francia katonák rajongtak érte, és mindenhol az Eau de Cologne-t keresték. Így kapta nevét a kölnivíz 224 évvel ezelőtt, és mind a mai napig ezzel az elnevezéssel kerül a boltok polcaira. Sőt, a 4711 Original Eau de Cologne-nak (4711 Eredeti Kölnivíz) nemcsak a neve változatlan, hanem ugyanazon recept alapján készül ma is, mint amit a szerzetes használt 1792-ben.

Citrom, levendula, keserű narancs

Bár a receptet féltve őrzik, a fő összetevőket azért ismerhetjük, és mi is megszagolhattuk őket külön-külön. A fejillatok egyből megcsapják az orrunkat, amikor kinyitunk egy üveget, ezek a 4711-nél a citrusfélék családjába tartozó bergamott, citrom és narancs.

A teljes cikket a Családi Lap 2016 márciusi számában olvashatod el!

Szerző: Bauer Zsuzsa

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!