Hobbi / Otthon

4 trükk, hogy az otthonod karácsony illatú legyen

4 trükk, hogy az otthonod karácsony illatú legyen

Zöldellő díszek

Évekkel ezelőtt vettünk magunknak egy műfenyőt, ezért a klasszikus fenyőillat már nem csapja meg az orrunkat, amikor belépünk az otthonunkba – legalábbis nem a karácsonyfánknak köszönhetően. Mivel mindannyian kedveljük és szorosan a karácsonnyal azonosítjuk az örökzöldek illatát, minden évben becsempésszük valahogy az otthonunkba. Eddig párologtatót használtam az illóolajoknak, idén viszont beszereztünk egy diffúzort, ami az én tapasztalatom szerint sokkal jobban eloszlatja és intenzívebbé teszi az ünnepi illatokat a lakásban. Ezen felül mindig készítünk valamilyen örökzöld alapú dekorációt: sokszor elég néhány fenyőág ahhoz, hogy a teljes lakást átjárja az illat. Persze nem csak a fenyő alkalmas erre, hiszen ott van a tuja és a rozmaring is: utóbbiból egy méretes bokor nőtt a konyhakertünkben, úgyhogy télen sem okoz problémát, hogy mindig friss ágakat vigyünk a lakásba.

 

 

Karácsonyi gyertyák

Bár túlnyomórészt a diffúzort használjuk illatosításra és a levegő felfrissítésére, a karácsonyi időszakból nem hiányozhatnak a gyertyák sem. Bármelyik nagyobb áruházban, vagy hobbiboltban vásárolhatsz kész illatgyertyákat, de ezeket házilag is elkészítheted: ehhez elég viaszt olvasztanod, majd fűszerekkel, illóolajokkal gazdagítanod a saját, testreszabott gyertyáidat. Érdekes és izgalmas kompozíciókat állíthatsz össze, ha úszógyertyákat használsz. Üvegformákba, vagy poharakba tegyél néhány szelet gyümölcsöt, szezonális fűszert, örökzöldet, esetleg illóolajat is cseppenthetsz beléjük, majd tetejükre már mehetnek is a gyertyák. Nem csak látványosak és különlegesek, istenien illatoznak is a lakásban.

 

 

Gyümölcsös illatok

A gyümölcsök a téli időszakban is szerves részét képezik az ünnepeknek, kár is lenne kihagyni őket a készülődésből. Ha a dekorációról van szó, a legismertebb alternatíva a szegfűszegekkel megbolondított narancs, aminek a héját érdemes kicsit megmetszeni, így a végeredmény nem csak látványosabb, hanem erősebben illatozó is lesz. A téli hónapokban sűrűbben bekapcsoljuk a sütőt és ilyenkor akár napokig körbelengi a lakást az almás-fahéjas, citrusos sütemények illata. Ha az esti órákban is hódolnál a kellemes hangulatnak, készíts be egy fűszeres-gyümölcsös forralt bort és persze a hozzá tálalt mézeskalácsot sem kell mélyre rejtened – utóbbinak szintén mennyei illata van!

 

 

Saját potpourri

A potpourrik segítségével két legyet üthetsz egy csapásra: kipipálhatod az ünnepi illatokat és egy csodaszép dekorációra is szert tehetsz. Ha pedig még tovább fokoznád az előnyöket, a potpourri egy teljesen testreszabott, sajátkészítésű ajándék is lehet. Az elkészítése során érdemes olyan alapanyagokat választanod, amik már önmagukban is illatoznak. Ilyenek a fahéj és vanília rudak, a szegfűszegek, de a csillagánizs, a szárított narancskarika, a sokat emlegetett örökzöldek is alapvetőek. Az illatos alapanyagokat nyugodtan keverd más dekorációs elemekkel, pl. tobozokkal, egyéb termésekkel, színes szalagokkal, vagy ledizzókkal. Érdemes egy-egy illóolajjal átitatott vattát is rejtened a kompozíciókba a még intenzívebb hatás érdekében. Tálcára téve, vagy akár csatos üvegekbe halmozva is illatos, látványos díszre tehetsz szert.

 

 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást