4 kérdés a kutyákkal kapcsolatban, amire minden gazdinak tudnia kell a választ

4 kérdés a kutyákkal kapcsolatban, amire minden gazdinak tudnia kell a választ

Címlap / Életmód / Család / 4 kérdés a kutyákkal kapcsolatban, amire minden gazdinak tudnia kell a választ

A kutyád a legjobb barátod, a családtagod, a bizalmasod. Mégis, hiába ismered nagyon jól a kis kedvencedet, bizonyos viselkedési formákat még így sem feltétlenül érthetsz meg tőle. Ezért most összegyűjtöttünk négy kérdést, amire minden gazdi kíváncsi; és persze a válaszokat is!

Ezért dönti meg a fejét, amikor hallgat téged

Megfigyelted már, hogy amikor beszélsz a kutyádhoz, zörögsz egy papírdarabbal, vagy bármilyen különleges hangot adsz ki, néha megdönti a fejét, miközben hallgat? Jobbra vagy balra forgatja a buksiját, és bár ez egy nagyon cuki mozdulat, valójában többet is jelent ennél. Szakértők szerint többféle magyarázat is szolgál erre!

A kutyák hallása nagyon érzékeny, és a legkisebb zörejt, zavart a frekvenciában is képesek észlelni. Azáltal, hogy jobbra vagy balra döntik a fejüket, sokkal jobban be tudják azonosítani, pontosan honnan jön a hang.

Ugyanakkor egy másik magyarázat (is) létezik erre. Ha belegondolsz, te is mindig látod az orrod, azonban az agyad figyelmen kívül hagyja ezt.

Ugyanez igaz a kutyáknál is, hiszen az orruk a fajták többségében a látás útjában áll. Ha pedig megdöntik a fejüket, teljesebb képet kapnak, és jobban látnak téged is.

 

Ezért eszik füvet a kutyád

Ha megfigyeled, nagyon sok állat fogyaszt füvet, különböző okok miatt. Amikor azt látod, hogy a kis kedvenced füvet eszik, benned is számtalan kérdés merülhet fel: Vajon éhes? Vagy ez betegségre utal? Esetleg egy teljesen átlagos kutyaviselkedés?

Nos, leginkább az utóbbi – nagy szerencsénkre! A kutyák genetikájába van kódolva, hogy megeszik a zöldségeket is: például a múltban, sőt, a jelenben élő vadkutyák is fogyasztanak növényeket, hiszen azt tanulták meg, hogy az életben maradás miatt ezt is meg kell enniük.

De mi van akkor, ha a kis kedvenced bőven elég élelmet kap, és mégis füvet rágcsál? Szakértők szerint akár az is kiválthatja ezt a viselkedést, hogy szimplán unatkozik, vagy tetszik neki a fű állaga, íze.

A harmadik indok az, hogy nem kap elég rostban gazdag ételt, és így próbálja pótolni. Ilyenkor érdemes új ételt adnod neki, de többnyire ártalmatlan szokásról van szó.

 

Ezért kergeti a kutyád a farkát

Rengeteg kutya szereti kergetni a saját farkát, és nem, ez nem azért van, mert nem tudják, hogy hozzájuk tartozik az a testrész. Valójában az ebeknél ez egy bevett módja annak, hogy levezessék a fáradt gőzt, és aktívabban mozogjanak egy kicsit.

Ha például egyedüli kutyusod van, aki a munkaidőd alatt sokat unatkozik, így próbálhatja meg szórakoztatni magát.

Azonban ha több állatod is van otthon, és viszonylag sokat mozogsz a kutyussal, akkor szakértők szerint egy komolyabb gond állhat a háttérben: lehet, hogy nagyon szorong, vagy valami miatt fél, stresszel.

Ez nem csak emberi érzés, hanem az állatoknál is jelentkezhet. Olyan ez, mint amikor te észrevétlenül topogsz a lábaddal egy stresszesebb szituációban: ők ilyenkor a farkukat kezdik el kergetni.

 

Ezért nyal meg téged

Az állatoknál ez igazán gyakori cselekvés, különösen a kutyáknál. Ez az egyik módszerük arra, hogy kifejezzék a gazdi iránti szeretetüket, és azt, hogy nagyon kötődnek hozzád.

De mivel nem csak a saját gazdájukat nyalogatják előszeretettel, így érthető, hogy más oka is van a cselekvésnek. Sok esetben ez azt is jelenti, hogy ki akarja vívni a kutyus a figyelmed.

Ha például ülsz a kanapén, és a kis kedvenced megjelenik melletted, majd nyalogatni kezdi a kezed, egyértelmű jele annak, hogy unatkozik, és azt szeretné, hogy vele foglalkozz most már.

De amikor a szomszéd kutyája örül a látogatásodnak, és megnyal, az ugyancsak a boldogság egyik jele!

 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!