4 jel, hogy nárcisztikus személlyel élsz kapcsolatban

4 jel, hogy nárcisztikus személlyel élsz kapcsolatban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 4 jel, hogy nárcisztikus személlyel élsz kapcsolatban

Bár a narcisztikus személyiségzavar egy pszichés betegség, nárcisztikus jegyeket viszont a legtöbb ember hordoz, és ez teljesen normális. Ha azonban alapvetően ezek a jegyek határozzák meg a párod jellemét, az előbb-utóbb tönkreteszi nem csak a kapcsolatot, de téged is. Jó, ha még időben felismered, ha ilyen pasival vagy együtt.

Egyre fogy az önbizalmad

A narcisztikus személyre jellemző, hogy úgy érzi, minden és mindenki felett áll, különb a többieknél, mindenben mindig neki van igaza. Az önkritika távol áll tőle, míg téged a legapróbb dolgok miatt is pellengérre állít, rávilágít minden tökéletlenségedre.

Más szemében a szálkát is meglátja, sajátjában a gerendát sem – ez a bibliai mondás tökéletesen leírja a hozzáállását a dolgokhoz.

Ha sokáig együtt élsz vele, szépen lassan azt veszed észre, hogy az önbizalmad egyre inkább zsugorodik. Egy egészséges kapcsolatnak pedig sokkal inkább az egymás és önmagad erősítéséről kellene szólnia. Intő jel lehet tehát, ha mióta együtt vagytok, több a negatív érzésed magaddal kapcsolatban, mint korábban. Próbáld ezt tiszta fejjel végiggondolni, és lépj (ki).

Külcsín és érzelmi sivárság

A nárcisztikus személy olyan belső sebeket hordoz, amelyek általában még a hozzá legközelebb állók előtt is rejtve maradnak. Nem szeret beszélni az érzéseiről, ugyanakkor tőled elvárja az érzelmi kitárulkozást, amivel aztán adott esetben könnyedén visszaél.

Ez a belső sivárság gyakran párosul a külsőségekben való tökéletességre törekvéssel, már-már mániákus pedánssággal. A nárcisztikus általában megnyerő külsejű férfi, aki a külcsínnel igyekszik hódítani, ám a felszínt kapargatva sokkal kevésbé vonzó – és ezzel valamilyen szinten ő is tisztában van, ezért kompenzál.

Valójában azonban ez a fajta perfekcionizmus nem old meg semmit, az egyetlen dolog, ami segíthet neki, az a terápia – persze, ehhez az kell, hogy belássa: problémája van.

Folyton bocsánatot kérsz

A narcisztikus önmagát tökéletesnek gondolja, és ezt másoktól is elvárja. Bármilyen apró hibát egyből észrevesz, és a szemedre hányja, lelkiismeret-furdalás nélkül csinál elefántot a bolhából.

A közelében úgy érezheted, hogy te vagy a béna, aki folyton hibázik, és elkezdesz mindenért bocsánatot kérni, hiszen a részéről ez a minimum elvárás.

Nem arra törekszik, hogy megbeszéljétek a nézeteltéréseket, hanem arra, hogy te engeszteld őt a vélt hibáid miatt, amelyekkel mélységesen megbántottad.

Nézz magadba, és gondold végig: az elmúlt egy hétben hányszor kértél tőle bocsánatot úgy, hogy igazából nem is érezted hibásnak magad?

Nem érti, mi a problémád

A narcisztikus emberre jellemző az empátia teljes hiánya. Tehát szinte elképzelhetetlen, hogy átérezze mások helyzetét, megértse egy másik ember problémáját, még akkor is, ha ez az ember a párja.

Hiába vagy őszinte vele, osztod meg a legbensőbb érzéseidet, nem számíthatsz együttérzésre, maximum rideg megkérdőjelezésre, de rosszabb esetben még ki is nevet. Könnyen érezheted úgy, hogy egyszerűen semmibe veszi az érzéseidet.

Ha pedig netán azzal szembesítenéd, hogy ő bántott meg, egyből visszatámad, és addig csűri-csavarja a dolgokat, amíg az nem lesz a végkicsengés, hogy megint őt kell vigasztalni, engesztelni.

Ha ilyet tapasztalsz, egy dolgot tehetsz: menekülsz ebből a kapcsolatból.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást