Életmód / Család

4 hazugság, amit gyakran mondtak a szüleink: a szakértő szerint ilyen hatással volt ez ránk

Gyerekkorodban biztos, hogy a te szüleid is füllentettek néha. Hallottad a fogtündér meséjét, és sokáig hittél is benne, vagy amikor épp nem volt kedvük elmenni a játszótérre, kitalálták, hogy aznap zárva van. Azonban most kiderült, hogy bizonyos hazugságoknak mélyebb hatásai vannak ránk, ebben a témában pedig a Barnard Egyetem Gyermekfejlődési Központjának szakembere, Dr. Tovah Klein osztotta meg véleményét. Lássuk, melyik négy hazugságot mondták a szülők gyakran, és milen hatással voltak ezek ránk.

„Nincs már többi csoki itthon, elfogyott.”

Amikor kisgyerekként még több édességet akartál enni, de a szüleid nem akartak adni, könnyebb módszer volt azt hazudni, hogy nincs otthon. Lehet, hogy felnőttként te is mondtál már ilyet a saját gyermekeidnek. A szakértő szerint azonban a könnyű megoldás hosszú távon nem segít megtanulni a gyerekeknek azt, hogy nem kaphatnak meg mindent.

Vannak helyzetek, amikor el kell nekik magyarázni, hogy miért nem lehet valami az övék, mert csak így tudnak mentálisan fejlődni.

Időnként lehet elhallgatni, hogy van otthon édesség, pláne ha még nagyon kicsik, és úgysem értik meg az észérveket, de idősebb korban már fontos, hogy inkább őszintén beszélj a gyermekeddel, mert csak ebből tud tanulni! Máskülönben megesik, hogy valaki, akinek sosem mondtak igazán nemet a szülei, felnőttként is elvárja, hogy minden az ölébe hulljon.

„A játékbolt már zárva van.”

Vagy az édességbolt, az állatkert, esetleg a játszótér – bármi, ahová a szülőknek épp nincs kedvük elmenni. A szakértő szerint ez még nem olyan nagy hazugság, ám minden alkalommal, amikor az anyukák és apukák ezen a téren hazudnak, lehetőséget szalasztanak el maguktól. Lehetőséget arra, hogy a gyermekük érdeklődési körét fejlesszék, több ingernek és tapasztalatnak tegyék ki, ezáltal pedig nyitottabbá és szociálisabbá váljon felnőttként.

Azok, akik ritkán mozdulnak ki otthon gyerekként, sokkal zárkózottabbá válnak, és állandó félelemérzet alakul ki bennük az ismeretlen felé, hiszen rengeteg tapasztalattól elestek. Természetesen néha be lehet dobni ezt a kártyát, ha végképp nincs kedved kimozdulni otthonról, de a szakértő szerint időnként muszáj új környezetet felfedezni együtt, a gyerekek fejlődése érdekében!

Olvastad már?  10 jel, ami arról árulkodik, hogy gyémántgyermek a csemetéd
sata.creative.gmail.com/depositphotos.com

„Ezt a Mikulás/Húsvéti nyuszi/Fogtündér hozta neked!”

Csodálatos dolog kisgyerekként hinni a varázslatokban, a Télapóban és a többi mágikus karakterben. A szakértő nem is gondolja úgy, hogy bajt okoz ezekről füllenteni, sőt, egyetért abban, hogy a meséket nem szabad elvenni a kisgyerekektől. Azonban idősebb korban már nektek is adaptálódni kell a helyzethez. Nem szerencsés, ha a gyermeked mástól tudja meg, hogy ezek a karakterek nem léteznek, mert úgy érezheti, a szülők hazudtak neki valamiben, ami fontos volt számára.

A legjobb, ha idősebb korban már megkérdezed tőle, mit gondol, kitől kapta a karácsonyi ajándékait, és figyelsz a válaszára.

Ha még mindig maximálisan hisz a Jézuskában, úgy érdemes a korához mérten válaszolni. Például úgy, hogy elmondod neki, a Jézuskának valójában sok segítője van, azaz például te és a párod. Így fokozatosan tudjátok rávezetni arra, hogy kitől érkeznek ezek a meglepetések.

„A kutyád megszökött/A cicád elköltözött egy farmra.”

Rengeteg hazugságot találtak már ki szülők arra, hogyan közöljék a gyermekeikkel, ha a kisállatuk meghalt. A legtöbben úgy vélik, fiatal korban a halandóság gondolatával egyetlen gyereknek sem szabad szembenéznie, ezért inkább füllentenek arról, mi történt az idős kutyával vagy cicával. A szakértő szerint azonban ez nagy hiba, az őszinteség pedig rendkívül fontos a témában. Úgy véli, bár biztosan szomorúak lesznek tőle, jobban megértik majd a helyzetet, és feltehetik a saját kérdéseiket az elmúlással kapcsolatban.

Sokáig titkolni előttük a halál kérdéskörét ártalmas lehet rájuk nézve, hiszen idősebb korban ez még nagyobb trauma lehet, mint kisgyermekként, amikor állandóan új ingerek és tapasztalatok érik őket, így alkalmazkodókészebbek is. Gondolj bele: te emlékszel még arra, mikor szembesültél először a halál gondolatával? Ha kicsi voltál, valószínűleg nem maradt meg az emlék, azaz különösebb hatást sem gyakorolt rád. Ha viszont jóval idősebb voltál, biztos, hogy mai napig fel tudod idézni az érzéseidet, amelyek nyomot hagytak benned.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást