4 hazugság, amit gyakran mondtak a szüleink: ilyen hatással volt ez ránk

4 hazugság, amit gyakran mondtak a szüleink: ilyen hatással volt ez ránk

Címlap / Életmód / 4 hazugság, amit gyakran mondtak a szüleink: ilyen hatással volt ez ránk

Gyerekkorodban biztos, hogy a te szüleid is füllentettek néha. Hallottad a fogtündér meséjét, és sokáig hittél is benne, vagy amikor épp nem volt kedvük elmenni a játszótérre, kitalálták, hogy aznap zárva van. Azonban most kiderült, hogy bizonyos hazugságoknak mélyebb hatásai vannak ránk, ebben a témában pedig a Barnard Egyetem Gyermekfejlődési Központjának szakembere, Dr. Tovah Klein osztotta meg véleményét. Lássuk, melyik négy hazugságot mondták a szülők gyakran, és milen hatással voltak ezek ránk.

„Nincs már többi csoki itthon, elfogyott.”

Amikor kisgyerekként még több édességet akartál enni, de a szüleid nem akartak adni, könnyebb módszer volt azt hazudni, hogy nincs otthon. Lehet, hogy felnőttként te is mondtál már ilyet a saját gyermekeidnek. A szakértő szerint azonban a könnyű megoldás hosszú távon nem segít megtanulni a gyerekeknek azt, hogy nem kaphatnak meg mindent.

Vannak helyzetek, amikor el kell nekik magyarázni, hogy miért nem lehet valami az övék, mert csak így tudnak mentálisan fejlődni.

Időnként lehet elhallgatni, hogy van otthon édesség, pláne ha még nagyon kicsik, és úgysem értik meg az észérveket, de idősebb korban már fontos, hogy inkább őszintén beszélj a gyermekeddel, mert csak ebből tud tanulni! Máskülönben megesik, hogy valaki, akinek sosem mondtak igazán nemet a szülei, felnőttként is elvárja, hogy minden az ölébe hulljon.

„A játékbolt már zárva van.”

Vagy az édességbolt, az állatkert, esetleg a játszótér – bármi, ahová a szülőknek épp nincs kedvük elmenni. A szakértő szerint ez még nem olyan nagy hazugság, ám minden alkalommal, amikor az anyukák és apukák ezen a téren hazudnak, lehetőséget szalasztanak el maguktól. Lehetőséget arra, hogy a gyermekük érdeklődési körét fejlesszék, több ingernek és tapasztalatnak tegyék ki, ezáltal pedig nyitottabbá és szociálisabbá váljon felnőttként.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást