4 dolog, amit tudnod kell, mielőtt saját vállalkozást indítasz

4 dolog, amit tudnod kell, mielőtt saját vállalkozást indítasz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 4 dolog, amit tudnod kell, mielőtt saját vállalkozást indítasz

Egy saját vállalkozás gondolata élete során szinte mindenkiben felmerül, de kevesen vannak, akik rá is mernek lépni erre az útra.

Ha mégis úgy döntesz, hogy életre hívod az álmaidat, jó tisztában lenni az alábbi dolgokkal!

Nem kell feltétlenül komolyabb tőke

Természetesen a vállalkozás típusától függ, de nem minden újonnan induló céghez szükséges hatalmas beruházás.

Ha például egyéni vállalkozóként a szaktudásodat kezded értékesíteni, lehet, hogy mindössze egy számítógépre lesz szükséged.

A vállalkozói igazolvány kiváltása ingyenes és szó szerint csak néhány percet vesz igénybe, míg a cégalapításnak már díja van, de általánosan ez is megúszható 100 ezer forint alatt – természetesen itt is sok minden függ a vállalkozás jellegétől, illetve például az ügyvéd díjától.

Egyéni vállalkozóként a vállalkozásod után fizetett járulékok a KATA-nak köszönhetően akár havi 50 vagy 25 ezer forintból is kihozhatóak, hogy erre jogosult vagy-e, arról a könyvelőddel érdemes egyeztetni.

És itt el is érkeztünk a következő tudnivalóhoz.

A könyvelő az új legjobb barátod

Természetes dolog, hogy egy újonnan induló vállalkozás esetében mindenki külön figyelmet fordít arra, hogy ésszerű keretek között tartsa a kiadásait.

A könyvelő viszont tényleg az az ember, akinek a tudásán nem érdemes spórolni, mert a jó szakember neked is sokat spórolhat, tulajdonképpen kitermeli a saját munkája költségét.

Keress olyat, akiben maximálisan megbízol, és aki a szemét a vállalkozásodon tartja.

Az igazán jó könyvelő nem csak a számlákat rendezi, de előrelátó is, felhívja a figyelmedet a lehetséges kedvezményekre, pályázatokra, alternatívákra, amelyekkel jobban jössz ki anyagilag.

Természetesen minél nagyobb a bevételed, annál többet spórolhatsz a könyvelő egy-egy jó tanácsán, de még egy egészen kis forgalmú vállalkozás esetében is érdemes legalább egyszer elmenni egy tanácsadásra egy igazi profihoz.

Meg kell találnod az egyensúlyt

A vállalkozói lét egyik vonzó tulajdonsága, hogy az ember maga oszthatja be az idejét, de ez persze kívülről nézve sokkal kecsegtetőbbnek tűnik, mint amilyen a valóság.

Tény, hogy mivel te vagy a saját magad főnöke, akkor dolgozol, amikor úgy döntesz, de az is igaz, hogy mivel a saját pénzedet teremted elő, nagyon nehéz nemet mondani a munkára, és mivel tiéd minden felelősség, nem is feltétlenül csukhatod be 4 órakor a laptopot azzal, hogy te mára végeztél.

Akinek noszogatás nélkül nehezére esik rávennie magát arra, hogy dolgozni kezdjen, annak nem biztos, hogy hosszabb távon is sikerül fenntartania egy sikeres vállalkozást, de aki nem tud nemet mondani, és minden ajánlatot gondolkodás nélkül elvállal, mert abból is pénz van, az sem biztos, hogy képes lesz tartani a saját maga diktálta tempót, és rövid időn belül felőrölheti saját magát.

Az önálló vállalkozás leginkább azoknak való, akik képesek megtalálni az egészséges egyensúlyt.

Lesznek lassabb hónapok

Piacképes tudással vagy kiemelkedő tehetséggel, szorgalommal egyáltalán nem olyan lehetetlen dolog jól működő vállalkozást üzemeltetni, sőt sokan jönnek rá, hogy egy átlag fizetés kitermelése közel sem elképzelhetetlen dolog egyéni vállalkozóként.

Azt azonban nem árt észben tartani, hogy vállalkozóként mindig lesznek forgalmasabb és lassabb hónapjaid: ezekre érdemes előre készülni, de idővel biztosan ki is tapasztalod, hogy mikor következnek be.

Szintén a vállalkozás jellegétől függ, hogy vannak-e például szezonális hullámvölgyek vagy éppen olyan időszakok, amikor magasabb bevételre számíthatsz, lesznek-e olyan hónapok, amikor biztosan magasabbak a kiadásaid is.

Ahhoz viszont hozzá kell majd szoknod, hogy egy hagyományos állással ellentétben itt nem számolhatsz mindig azzal, hogy 10-én a megszokott összeg a számládon lesz, ha esik, ha fúj.

Ez pedig azt is jelenti, hogy nem engedheted meg többé magadnak, hogy hónapról hónapra élj, vállalkozóként mindig kell, hogy tartalékod is legyen, gondolva azokra az időszakokra, amikor valami miatt lassabb lesz a biznisz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást